Het aantal bedrijven dat in augustus failliet is gegaan is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 147 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. Dat was er een meer dan in juli.

Het statistiekbureau benadrukt dat het aantal uitgesproken faillissementen laag is in vergelijking met de periode voordat de coronapandemie uitbrak.

Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

De meeste faillissementen vielen in de handel. Hier gingen 46 bedrijven ten onder, 24 meer dan in juli. Nummer twee wat betreft het aantal faillissementen was de bouw, met 34 bedrijven die stopten.

Relatief gezien vielen de hardste klappen in de sector industrie. Deze aantallen zijn niet voor zittingsdagen gecorrigeerd.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam dat aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen en werd in augustus 2021 een laagterecord bereikt, mogelijk ook geholpen door de coronasteun aan bedrijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021.

Eind 2022 milde recessie verwacht voor Nederland

Economen van grootbanken ABN AMRO en Rabobank gaan voor eind dit jaar en begin 2023 uit van een milde economische recessie in Nederland.

De torenhoge inflatie heeft volgens Rabobank gevolgen voor vrijwel de hele economie zei Rabo-econoom Frank van Es eerder deze maand. “Omdat de economische schade van inflatie geleidelijk doorsijpelt in de economie, verwachten we geen grote kortstondige negatieve schok. Eerder denken we dat de groei over een langere periode nagenoeg tot stilstand komt. Voor dit jaar voorzien we een inflatie van 11,4 procent, die vermoedelijk daalt tot 4,9 procent in 2023.”

Dat de Nederlandse economie begint te kantelen, blijkt onder meer uit het teruglopende aantal orders voor de industrie. Vorige week meldde de koepelorganisatie voor inkoopmanagers Nevi dat de Nederlandse industrie in augustus minder produceerde en dat het aantal orders daalde.

Het teruglopende aantal orders heeft volgens David Kemps van ABN AMRO te maken met wegvallende vraag uit Duitsland, China en Rusland.

LEES OOK: Europese telers leggen komende winter het werk neer door hoge energieprijzen: dat draagt bij aan de wereldwijde voedselcrisis