Bij de aanslagen vrijdagavond in Parijs zijn acht terroristen omgekomen, van wie zeven zichzelf op diverse locaties met explosieven hebben opgeblazen. Over het aantal doden bestaan verschillende meldingen. De cijfers variëren van 120 tot 140.
De terroristen zouden in het Bataclantheater systematisch 87 jonge mensen hebben doodgeschoten. Zij bezochten er een concert. De daders zouden zichzelf daarna hebben opgeblazen. Hoeveel mensen precies in het theater verbleven tijdens de aanslag is nog onbekend.
Voor zover bekend heeft nog geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen in Parijs vrijdagavond opgeëist. De Franse overheid heeft ook nog geen identiteit van de acht dode terroristen bekendgemaakt. Zeven hebben zichzelf op diverse locaties met explosieven opgeblazen. De achtste werd door de politie doodgeschoten, zo heeft justitie in de Franse hoofdstad zaterdag bekendgemaakt.
Aanslagen in Parijs op verschillende locaties
De aanslagen, vrijwel tegelijk uitgevoerd op zeven verschillende locaties in de Franse hoofdstad, zijn volgens experts dan misschien gepleegd door jonge terroristen, maar ze verraden wel een uitgekiende planning en uitvoering.
In het theater Bataclan kwamen waarschijnlijk 87 mensen om. Verder vielen de meeste doden bij een café-restaurant in de Rue de Charonne. Daar werden achttien doden geteld. In de Rue Albert kwamen twaalf mensen om op het terras van het restaurant Le Petit Cambodge. Op het terras van de pizzeria La Casa Nostra in de Rue de la Fontaine au Roi kwamen minstens vijf mensen om het leven. Vier doden vielen door explosies buiten het Stade de France en één dode was te betreuren op de Boulevard Voltaire.
De aanslagplegers in het muziektheater Bataclan in Parijs waren zeer jong en traden zeer beheerst op. Dat verklaarde de radiojournalist Julien Pearce van de radiozender Europe 1 zaterdag. Hij was in de zaal tijdens het optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal toen de aanslag werd gepleegd.
"De mannen hadden geweren zoals kalajsnikovs en schoten wild om zich heen. Dat duurde wel 10 tot 15 minuten. Het was extreem geweld. Er was paniek. Ze renden in de richting van het toneel. De daders hadden de tijd hun wapen minstens drie keer te herladen", aldus Pearce.
"Het waren twee of drie ongemaskerde mannen die midden in het concert kwamen binnen rennen. Ze begonnen al direct bij de ingang te schieten", aldus een andere getuige. "Ze schoten zo in de menigte en riepen 'Allah is groot'."
Een andere ooggetuige meldde dat ook vanaf het balkon in het theater naar beneden in de mensenmenigte schoten werden afgevuurd. In de zaal, die plaats biedt aan 1500 bezoekers, stierven volgens voorlopige cijfers 87 jonge mensen.
Franse betrokkenheid bij strijd tegen IS
Frankrijk is betrokken bij de oorlog tegen Islamitische Staat. Zijn vliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van IS. Op 5 november heeft president Hollande bovendien het vliegdekschip Charles de Gaulle de opdracht gegeven zich voor te bereiden op steun aan die luchtaanvallen.
De Franse kranten wijden zaterdag hun voorpagina's en websites volledig aan de aanslagen in Parijs. Le Monde schrijft: "Frankrijk getroffen door nooit eerder vertoonde aanslagen. Terroristisch bloedbad midden in Parijs". Ook Libération heeft de voorpagina ingeruimd voor de aanslagen, onder de kop ''Bloedbaden in Parijs".
Le Figaro spreekt van ,,Oorlog midden in Parijs". Ook Le Parisien rept van oorlog: "Deze keer is het oorlog". De sportkrant L'Equipe heeft een zwarte voorpagina, met de woorden "L'horreur" (De verschrikking). Dat woord staat ook op de voorpagina van La Voix Du Nord: "L'horreur à Paris" (De gruwel in Parijs).
Geschokte internationale reacties
Het Vaticaan heeft de reeks aanslagen in Parijs zaterdagochtend omschreven als "terroristische waanzin". De leiding van de katholieke kerk vraagt om een resoluut antwoord op deze daden van ,,moorddadige haat", aldus een woordvoerder. ,,Wij veroordelen de aanslagen samen met de paus en alle vredelievende mensen op de meest nadrukkelijke manier."
Het nieuwe World Trade Center in New York heeft vrijdag zijn medeleven met Parijs laten zien. De top van de wolkenkrabber werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag: blauw, wit en rood. Ook de komende dagen heeft de toren die kleuren.
De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft opdracht gegeven voor de verlichting van het World Trade Center. "We staan in plechtige solidariteit met het Franse volk, zoals zij hebben gedaan voor ons in onze tijden van tragedie'', zei hij. One World Trade Center werd een jaar geleden geopend. Op de plek stonden tot 11 september 2001 de Twin Towers.
Niet alleen het WTC in New York werd met blauw, wit en rood uitgelicht. Ook het Christusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro en het stadhuis van de Amerikaanse stad San Francisco kleurden uit medeleven blauw, wit en rood.
Ook China heeft de aanslagen in Parijs veroordeeld. President Xi Jinping deed dat tijdens een telefoongesprek met de Franse president François Hollande. Daarnaast zei hij volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat China bereid is om Frankrijk en de internationale gemeenschap te helpen in de strijd tegen terrorisme.
Hollande belde ook met de Amerikaanse president Barack Obama. Die herhaalde volgens het Witte Huis wat hij vrijdag al tijdens een tv-toespraak zei: de Verenigde Staten willen Frankrijk helpen bij het onderzoek naar de aanslagen. Ook condoleerde Obama Hollande.
Dreigingsniveau Nederland blijft 'substantieel'
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken staat na de aanslagen in Parijs in direct contact met de Nederlandse ambassadeur in de Franse hoofdstad, meldt zijn ministerie. "Nederland biedt alle hulp aan die Frankrijk kan gebruiken.''
Eerder reageerde Koenders al via Twitter: "Geschokt en ontzet door nieuwe aanslagen in #Parijs. Woorden schieten tekort. Nederland staat zij aan zij met Frankrijk.''
De Nederlandse ambassade in Parijs heeft zijn medeleven betuigd via Twitter: "Nederland betuigt zijn diepe solidariteit met Frankrijk op dit moment van verdriet."
Minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten. "De situatie is nog zeer onoverzichtelijk, maar het is duidelijk dat er veel slachtoffers te betreuren zijn. Dat is werkelijk afschuwelijk en heel Nederland leeft met Frankrijk mee. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen''', aldus de premier.
Het terreurdreigingsniveau in Nederland is ongewijzigd substantieel, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagavond naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, volgt de situatie in Parijs op de voet. Hij staat in nauw contact met de Franse diensten, zei de woordvoerder.
"Terroristische aanslag Parijs vreselijk en ongekend. Situatie wordt gemonitord en bezien of er veiligheidsconsequenties zijn voor Nederland'', twitterde Schoof.