Het Verenigd Koninkrijk gelooft dat Rusland schuldig is aan de aanslag op dubbelspion Sergej Skripal in de stad Salisbury. Het land kan alleen niet met zekerheid zeggen wat de motieven van de Russische president Vladimir Poetin hiervoor zouden zijn geweest.
Dit informatie-vacuum is aanleiding voor allerlei speculaties, zoals de suggestie dat Skripal staatsgeheimen over het Kremlin naar buiten kon brengen.
Maar een andere theorie wint aan kracht de laatste dagen: de moord op Skripal is een manier voor Rusland om te testen hoe geïsoleerd het Verenigd Koninkrijk is na het Brexit-referendum in 2016.
Dit idee is opgeworpen door James Sherr en John Lough van internationale zaken denktank Chatham House. Zij zeggen dat Rusland wil weten of Europese bondgenoten van het VK een Britse vergelding van zullen steunen, of dat ze het VK vooral “succes wensen”.
Skripal als pion?
Hoogleraar Anthony Glees, directeur van het Centre for Security and Intelligence Studies van de Universiteit van Buckingham, zegt dat het “heel goed mogelijk” is dat Skripal een pion is in Poetins spel.
Velen, waaronder prominente Britse parlementariërs zoals Ben Bradshaw, wijzen erop dat de Brexit naadloos aansluit bij Poetins draaiboek om het Westen te destabiliseren en de banden tussen tegenstanders van Rusland te breken.
Aangezien Poetin tijdens het referendum pro-Brexit-twitterberichten verstuurde, kan het zijn dat hij nu het effect van die Brexit test.
Deze theorie zal Rusland nooit erkennen. Het land ontkent z'n betrokkenheid bij de vergiftiging van Skipal. "Rusland heeft met dit incident niets te maken," zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia woensdag tijdens spoedzitting.
Volgens hoogleraar Glees kan het VK niet met honderd procent zekerheid zeggen dat Rusland achter de aanval zit. Maar May's regering kan dit wel met "aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" onderbouwen. En, zo vervolgt hij, als Poetin echt de band tussen de Europese Unie en het VK test, dan zal hij teleurgesteld zijn.
Volmondige steun van de EU
Glees wijst op de volmondige steun van de Oost-Europese landen, Estland, Letland en Litouwen.
De Amerikaanse, Britse, Duitse en Franse leiders hebben samen hun afschuw uitgesproken over de moordaanslag in Salisbury. Ze stellen in een verklaring dat de aanslag met een chemisch wapen ook een aanslag op de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk is geweest, en dat Rusland erachter moet zitten.
Bovendien heeft de vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans gezegd dat de solidariteit van de EU met Engeland "ondubbelzinnig, en onwrikbaar" is.
Dat was een aanzetje voor de president van de Europese Raad Donald Tusk om te tweeten: "Voor echte vrienden is dit overduidelijk: in een tijd van fake news, bemoeizucht met onze verkiezingen, en aanvallen met zenuwgas op mensen op onze grond, moet het antwoord niet trans-Atlantische gekibbel maar trans-Atlantische eendracht zijn."
Glees conclusie: "Als het erop aankomt, blijven we samen. Alles wat zich geografisch in Europa bevindt is kwetsbaar voor een agressief Rusland. Als de 27 EU-landen solidair blijven, is dat een goed voorteken voor een volwassen relatie met Europa na de Brexit."
Moskou ontkent intussen elke betrokkenheid bij de moordaanslag op 4 maart op de voormalige Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter Joelia. De twee zijn door de chemische stof in coma geraakt en voor hun leven wordt gevreesd.
President Poetin is volgens zijn woordvoerder "uiterst bezorgd over de provocerende en schadelijke houding van de Britse regering'' in het onderzoek naar en behandeling van de zaak-Skripal. Moskou kondigde aan Britse diplomaten te gaan uitwijzen. De maatregel is een reactie op het besluit van Londen om 23 Russische diplomaten weg te sturen.