De jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting 2013 komt eraan. Intussen druppelen belangrijke gegevens zoals jaaropgaven voor het salaris, spaargeld en beleggingen binnen. Een checklist van data waar je de komende weken op moet letten.
In januari was er het nodige te doen rond de aangifte voor de inkomstenbelasting. Zo bleek dat bij sommige voorlopige aanslagen voor het huidige belastingjaar (2014), de percentages voor het belastingtarief in de eerste schijf en het eigen woningforfait niet klopten. Zie ook dit artikel: Belastingdienst worstelt met tarieven voorlopige aanslag 2014.
Voor de aangifte over 2013, die op 1 april een belangrijke deadline kent, speelt ook een bijzonder punt. Wie 40 duizend euro per jaar of meer verdient, moet oppassen met de zogenoemde arbeidskorting die via de loonstrookjes is verrekend. Mogelijk ligt een naheffing van de fiscus op de loer. Zie het artikel ‘Jaaropgave en aangifte 2013: pas op voor extra heffing‘ voor meer uitleg over hoe dat precies zit.
Hieronder een korte checklist van belastingdata die je de komende weken in de gaten moet houden.
Voorlopige Aangifte 2014
– Vanaf 4 februari heeft de Belastingdienst een nieuwe versie beschikbaar van het programma voorlopige aanslag 2014. In dit programma zijn de juiste belastingpercentages voor de eerste belastingschijf en het eigen woningforfait vermeld. Deze voorlopige aangifte is onder meer van belang voor wie het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek alvast via een maandelijkse voorlopige teruggave wil innen.
Aangifte Inkomstenbelasting 2013
- Wie vanaf 1 maart het aangifteprogramma voor de inkomstenbelasting 2013 downloadt, krijgt te maken met de vooraf ingevulde aangifte. Dit betekent dat de Belastingdienst persoonlijke gegevens, en gegevens over loon, uitkering en de woz-waarde van de woning alvast heeft vermeld. Let hierbij goed op de hierboven genoemde verrekening van de arbeidskorting, bij inkomens boven de 40 duizend euro.
- Doe je vóór 1 april aangifte voor het belastingjaar 2013, dan belooft de Belastingdienst dat je vóór 1 juli bericht krijgt over de berekende aanslag.
- Red je het niet met de aangifte vóór 1 april, dan kun je vanaf 1 februari tot 1 april uitstel aanvragen via het formulier uitstel aangifte inkonstenbelasting. Telefonisch is het al sinds 14 januari mogelijk om uitstel aan te vragen via de Belastingtelefoon.
Lees ook:
Opstappen Weekers lost problemen Belastingdienst niet op
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl