- De aandelenbeurzen hebben vrijdag opnieuw zware verliezen geleden door de vrees voor een steeds hevigere handelsoorlog tussen de VS en grote handelspartners.
- De Europese Unie blijft klaarstaan om de eigen belangen te verdedigen, maar wil ook graag “zinvolle” onderhandelingen met de Verenigde Staten over handel.
- Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve waarschuwde in een toespraak ook voor de economische schade door de importheffingen van president Trump.
- Lees ook: Stemming op financiële markten blijft gedrukt: Wall street diep in het rood, AEX sluit 4% lager
De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag opnieuw zware verliezen geleden door de vrees voor een steeds hevigere handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en grote handelspartners. Nadat China vrijdag vergeldingsmaatregelen had aangekondigd voor de importheffingen van Donald Trump eindigde de S&P 500 bijna 6 procent lager.
De breed samengestelde graadmeter sloot op een stand van 5.074,08 punten. Dat is ruim 17 procent lager dan de hoogste stand ooit die op afgelopen februari werd bereikt. De index leed donderdag en vrijdag zijn grootste tweedaagse verlies sinds maart 2020, waarbij meer dan 5 biljoen dollar aan beurswaarde is verdampt.
Techbeurs Nasdaq verloor 5,8 procent tot 15.587,79 punten, dat is ruim 22 procent lager dan de hoogste stand een aantal maanden geleden. Hierdoor kunnen we spreken van een bear market, een term die wordt gebruikt na een daling van meer dan 20 procent sinds de hoogste stand.
Met de enorme koersverliezen op de wereldwijde financiële markten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben investeerders volgens China duidelijk laten zien dat ze erg ontevreden zijn over zijn handelsbeleid. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken “heeft de markt gesproken”.
Vrees voor recessie neemt wereldwijd toe
Beleggers vrezen een recessie door handelsconflicten die Trump aanwakkert met zijn "wederkerige" importheffingen voor bijna alle landen ter wereld. China sloeg twee dagen nadat Trump die handelstarieven aankondigde terug met een importbelasting van 34 procent op Amerikaanse goederen.
Ook de Europese Unie dreigt met extra vergeldingsheffingen, wat ook voor onzekerheid zorgt op de markten. De Europese Unie blijft klaarstaan om de eigen belangen te verdedigen, maar wil ook graag "zinvolle" onderhandelingen met de Verenigde Staten over handel, schrijft verantwoordelijk Eurocommissaris Maros Sefcovic op X. Hij voerde vrijdag een twee uur durend gesprek met de Amerikaanse minister voor Handel Howard Lutnick en handelsgezant Jamieson Greer.
"Ik was duidelijk: de importtarieven van de VS zijn schadelijk, ongerechtvaardigd", meldde de Eurocommissaris. Hij voegde eraan toe dat de handelsrelatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten "een verse aanpak nodig heeft".
Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve waarschuwde in een toespraak ook voor de economische schade door de heffingen. Daarmee liet hij doorschemeren dat de nadelige effecten waarschijnlijk groter zijn dan waarop was gerekend. Maar ingrepen in het rentebeleid kondigde hij nog niet aan.
Aandelen van beurszwaargewicht Apple werden opnieuw massaal gedumpt en werden ruim 7 procent minder waard. Het techbedrijf leunt voor de productie van zijn iPhones en andere elektronica zwaar op China. Ook aandelen van enkele grote banken, die gevoelig zijn voor economische schommelingen, gingen fors omlaag.
Sportkledingmerk Nike was een opvallende winnaar, met een plus van 3 procent. Een dag eerder werd het bedrijf ruim 14 procent minder waard door zorgen over de hoge handelstarieven voor Vietnam, waar veel sportschoenen worden gemaakt. Maar Trump en de Vietnamese regering kondigden vrijdag aan te willen onderhandelen.
Olie zakte ook hard in prijs door de recessievrees. Een vat Amerikaanse olie werd 6,4 procent goedkoper en kostte 62,66 dollar. Brentolie verloor 5,6 procent tot een prijs van 66,21 dollar per vat. De euro zakte ten opzichte van de dollar en was 1,0949 dollar waard