Op een nieuwe dag van onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond zijn de partijen niet nader tot elkaar gekomen. De onderhandelaars hebben het overleg in Washington vrijdagavond (lokale tijd) verlaten, het is niet duidelijk wanneer zij weer om de tafel gaan.

Een van de onderhandelaars namens de Republikeinen, Patrick McHenry, gaf aan dat geen van de partijen er vertrouwen in heeft dat het doel om dit weekend tot een overeenkomst te komen zal worden gehaald. Eerder op de dag onderbraken de Republikeinen de gesprekken zelfs, volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy vanwege “de frustraties dat dit Witte Huis niet wil erkennen dat ze te veel uitgeven”, zo verklaarde hij tegenover Fox Business.

President Joe Biden liet middels zijn woordvoerder vanuit Japan weten dat hij er ondanks de “aanzienlijke verdeeldheid” vertrouwen in heeft dat de partijen tot elkaar kunnen komen. Biden zelf zei bij de G7-top in Hiroshima dat hij “helemaal niet” bezorgd is. “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we iets fatsoenlijks zullen bereiken.” Dit soort aanvaringen hoort bij onderhandelingen, aldus de president.

Zonder politiek akkoord komen de VS rond 1 juni zonder geld te zitten. Dan heeft het land het maximale bedrag geleend dat het Congres toestaat, waarop deze instelling de lat weer wat moet verhogen. Dat is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker.

Wall Street somber ondanks signalen dat Centrale Bank rente niet verder wil verhogen

Wall Street somberde vrijdag door strubbelingen in de onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. De belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York gingen op de laatste handelsdag van de week omlaag toen duidelijk werd dat onderhandelaars van de gesprekken wegliepen. Daarmee verdween eerder optimisme op de beursvloeren over een mogelijk spoedig akkoord.

"De markt leek dit weekend in te gaan met de gedachte dat de gesprekken zouden leiden tot een raamwerk voor een overeenkomst... maar wat je nu ziet is dat de Republikeinen zeggen: nee, dit is niet acceptabel", legt een analist van de firma LPL Financial uit. Zonder politiek akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten. Dat zou wereldwijd voor grote financiële onrust kunnen zorgen.

De Dow-Jonesindex ging met een min van 0,3 procent het weekend in op 33.426,63 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 4191,98 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent op 12.657,90 punten. Daarmee bleven de koersverliezen wel beperkt.

Beleggers verwerkten namelijk ook uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Hij hintte erop dat de rente in de Verenigde Staten bij het rentebesluit volgende maand mogelijk niet verder wordt verhoogd. Dat zou een opsteker zijn voor beleggers, want het almaar opvoeren van de rente is ongunstig voor de waardering van aandelen.

LEES OOK: Als de Amerikaanse overheid wanbetaler wordt, geniet de bitcoin meer vertrouwen dan de dollar, volgens een peiling – maar goud is de absolute favoriet