ANALYSE – De laatste week van januari werden we opgeschrikt door het coronavirus en dat zorgde een week lang voor een zogenaamde risk-off periode waarin aandelenbeleggers terughoudend opereerden. Maar intussen lijken de aandelenmarkten ervan uit te gaan dat het een tijdelijk fenomeen zal zijn en beleidsmakers wederom zullen bijspringen als dat nodig is.
Staan alle seinen voor de aandelenmarkt inmiddels weer op groen, of is er toch meer aan de hand?
In deze bijdrage bespreek ik actuele ontwikkelingen voor beleggers en analyseer ik vanuit technische optiek de MSCI World All Countries-index. Deze wereldwijde aandelenindex is voor vele beleggers en managers van beleggingsfondsen de maatstaf voor de prestaties van aandelen. In deze index zijn ook de opkomende markten vertegenwoordigd.
Beleggers reageren op het coronavirus
Zorgen omtrent het coronavirus en de mogelijke verdere gevolgen van een mondiale epidemie zorgden in eerste instantie voor veel onzekerheid bij beleggers. Maar de beurzen toonden vorige week een stevig herstel door de stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank en berichten dat een medicijn niet lang op zich zal laten wachten.
Hoewel het nog uiterst onzeker is of er op korte termijn een werkend vaccin zal zijn, trokken de beurzen zich hier weinig van aan. Aandelenbeleggers gaan er vooralsnog vanuit dat de effecten van het coronavirus beperkt zullen blijven.
Eind januari was ik zelf wat voorzichtiger geworden en heb ik wat winsten veiliggesteld. Op dit moment analyseer ik of het weer tijd is om nieuw geld aan het werk te zetten. Lees daar hier meer over.
Wat opvalt is dat vooral aandelenbeleggers erg optimistisch zijn. Aandelenmarkten hebben de verliezen naar aanleiding van de uitbraak reeds goedgemaakt. Dit terwijl de grondstof- en obligatiemarkten meer risico inprijzen en de goudprijs in euro's nieuwe records aantikt.
Deze verschillen, gecombineerd met de conflicterende verhalen vanuit China, maken het momenteel wel lastig om een duidelijke inschatting te maken van de economische effecten van het coronavirus.
Rente blijft nog lang laag
Naast de ontwikkelingen in China is er ook genoeg ander relevant nieuws. De markten kregen eind januari een extra zetje in de rug door de renteverlaging van de Chinese centrale bank en per saldo meevallende bedrijfscijfers.
Bovendien hanteren de centrale banken in Europa en de VS nog steeds een soepel monetair beleid en lijken ze klaar de staan om bij te springen, als het coronavirus de economie substantieel raakt.
Rentes kunnen nog lange tijd zeer laag blijven. Het wil namelijk nog niet echt vlotten met de wereldwijde economische groei. Dat China het nu lastig heeft is logisch, maar ook in Europa duiden recente economische cijfers er niet op dat het geweldig gaat.
De Amerikaanse economie loopt overigens wel goed, maar ik verwacht dat ook daar de economische groei tijdelijk zal afnemen. Naast de gebeurtenissen in China is dat ook een gevolg van de problemen bij vliegtuigbouwer Boeing, die kampt met de productie-uitval van de 737 MAX.
MSCI-Wereldindex: technische ontwikkeling
De onderstaande maandgrafiek van de MSCI Wereldindex laat sinds 2009 een sterke opwaartse trend zien. Als de recente records opnieuw worden aangescherpt, verwacht ik op de korte termijn hogere koersen.
Het opwaarts potentieel naar de bovenkant van het getoonde trendkanaal is wel wat beperkt, tenzij de koers er aan de bovenkant uitvliegt.
Vooralsnog is de ruimte voor een verdere stijging grofweg 4 tot 5 procent en kan je er met goede selecties mogelijk nog meer uithalen. Het geschetste scenario blijft van kracht zolang het oude uitbraakniveau op 77,50 punten intact blijft. Als dat niveau sneuvelt, verwacht ik diepere correcties in de huidige, lange opwaartse trend.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Iets voorzichtiger dan bij start van 2020
Ondanks alle onzekerheden, staan veel signalen op groen. Dit is vooral het gevolg van meevallende bedrijfscijfers, hoop op verdere ontspanning tussen China en de VS, het gebrek aan alternatieven voor aandelen vanwege de lage rentes, stijgende technische trends en de verwachting dat beleidsmakers weer klaar staan om te hulp te schieten.
Ik zit dus op het vinkentouw om bij een nieuwe opwaartse impuls of terugval weer wat risico toe te voegen. Omdat niet alle signalen op groen staan, denk ik wel dat het verstandig is om vooralsnog iets voorzichtiger te zijn dan begin dit jaar.
En met de huidige onzekerheden is dat gerechtvaardigd!
Michael Nabarro, CMT is een onafhankelijke beleggingsspecialist. Zijn financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Dit heeft hij de afgelopen 30 jaar voor verschillende financiële instellingen en grootbanken gedaan. Je kunt Michael ook dagelijks volgen via TradeIdee.nl. Dit is een beleggersplatform waar verschillende deskundige en gerenommeerde beleggingsspecialisten je onder andere laten meekijken in hun portefeuille.