- Aandelenmarkten hebben het zwaar dit jaar en noteren flinke verliezen.
- Het sentiment op de beurs lijkt sterk gevoelig voor het rentebeleid van de Federal Reserve, al blijkt de Amerikaanse centrale bank dat zelf niet heel goed te kunnen voorspellen.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis geeft aan waarom hij ondanks de marktonrust gewoon belegd blijft.
- Lees ook: Dit zijn 20 dingen die ik niet doe als belegger – en dat levert veel op
ANALYSE – Aandelenmarkten zijn zoals bekend fors gedaald dit jaar. Dat geldt ook voor mijn eigen beleggingen die nu duidelijk onder het niveau van begin dit jaar noteren.
De meest recente dalingen houden verband met uitspraken van de Amerikaanse centrale bank dat de rente tenminste heel 2023 nog hoog zal blijven. Dat beleggers daar zoveel waarde aan hechten verbaast mij enigszins. Zo stelde de Federal Reserve een jaar geleden bijvoorbeeld het nog niet nodig te vinden om te denken aan denken aan renteverhogingen voor dit jaar…
Wat zo mogelijk nog sterker is gedaald dan de aandelenmarkten zelf, is het sentiment. Dat is op z’n minst opmerkelijk, want als aandelen stevig zijn gedaald is dat juist een gunstigere uitgangssituatie.
Bij beleggen gaat het er niet zozeer om wat er gebeurt, maar wat er is ingeprijsd. Is er een heel somber scenario ingeprijsd in de aandelenkoersen, dan is er maar weinig voor nodig om aandelen te laten stijgen.
Waardering aandelen redelijk, maar probeer de beurs niet te timen
Voor 's werelds bekendste beursindex, de Amerikaanse S&P 500, geldt momenteel een waardering van ongeveer 16 keer de verwachte winst voor de komende vier kwartalen. Dat is alleszins redelijk.
Van gespreid beleggen in aandelen mag op termijn een rendement verwacht worden dat de inflatie ruimschoots overtreft. De spaarrentes daarentegen blijven nog altijd sterk achter bij de inflatie en zijn in enkele gevallen zelfs nog altijd negatief.
Zelf blijf ik gewoon in aandelen belegd. Dit omdat ik weet dat ik niet goed weet wat aandelenmarkten op korte termijn gaan doen. Het telkens vrijwel correct in- en uitstappen is zo goed als onmogelijk.
De bedrijven waarin ik gespreid beleg, verdienen iedere dag geld. Het is die onderliggende waardecreatie die maakt dat van zo'n portefeuille op termijn een opwaartse tendens te verwachten is. De fluctuaties omlaag tussentijds (met fluctuaties omhoog hebben beleggers doorgaans weinig moeite) moeten simpelweg voor lief worden genomen.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.