- November is een uitstekende maand voor de beurs, maar de waardering van aandelen is daarmee ook weer opgelopen.
- Beursstrateeg John Hussman waarschuwt dat aandelen op basis van zijn eigen indicator duurder zijn dan tijdens het hoogtepunt van de dotcomzeepbel van het jaar 2000.
- Hussmann rekent dan ook op een zware beurscrash.
- Lees ook: Zit er nog meer in het vat voor aandelen? Beurs moet technische weerstand overwinnen
November is een uitstekende maand voor de beurs, met forse koerswinsten op aandelenmarkten. Maar daarmee zijn aandelen er niet goedkoper op geworden.
De Amerikaanse beursstrateeg John Hussman constateert dat Amerikaanse aandelen op basis van zijn eigen maatstaf inmiddels duurder zijn dan ten tijde van het hoogtepunt van de dotcomzeepbel van het jaar 2000.
Hussman staat bekend als een notoire pessimist, maar hij voorspelde wel de beurscrashes van de jaren 2000 en 2008.
Om zeepbellen op de beurs te identificeren kijkt Hussmann graag naar de verhouding tussen de totale marktwaarde van beursgenoteerde bedrijven exclusief de financiële sector ten opzichte van de zogenoemde bruto toegevoegde waarde. Dat laatste komt min of meer overeen met de operationele bedrijfswinst.
In de onderstaande grafiek is te zien dat deze maatstaf momenteel een waardering oplevert van de beurs die hoger ligt dan de piek van de dotcomzeepbel van het jaar 2000.

Foto: Hussman Funds
Een andere maatstaf die Hussman hanteert, draait om de risicopremie voor aandelen, ofwel de schatting van het extra rendement dat beleggers kunnen verwachten van aandelen ten opzichte van risicovrije staatsleningen.
Met hoge waarderingen van aandelen en een rendement op 10-jaars staatsleningen in de VS van ruim boven de 4 procent, is het extra rendement dat beleggers van aandelen kunnen verwachten vrij laag.
Volgens het model van Hussman zal de brede S&P 500-index de komende twaalf jaar ongeveer 7,5 procent minder goed presteren dan Amerikaanse staatsleningen.

Foto: Hussman Funds
Aandelen duur naar historische maatstaven
Als je naar reguliere maatstaven kijkt voor de waardering van aandelen, waren aandelen tijdens de dotcomzeepbel hoger gewaardeerd dan momenteel het geval is. Maar historisch gezien zijn aandelen wel relatief duur.
In de grafiek hieronder zie je bijvoorbeeld de koers-winstverhouding van aandelen op basis van de historische winsten over de voorgaande tien jaar, gecorrigeerd voor cyclische effecten. Deze indicator van de Amerikaanse econoom Robert Shiller is weergegeven met de blauwe lijn.
In het rood is ook de koers-winstverhouding op basis van de verwachte winsten in de komende twaalf maanden weergegeven voor de bedrijven uit de S&P 500-index.

Foto: Hussman Funds
Extreem hoge waarderingen van aandelen zijn in het verleden vaak een voorbode geweest van een beurscorrectie. Om aandelen terug te brengen naar een niveau waarop beleggers een hoger jaarlijks rendement kunnen verwachten dan het rendement op staatsleningen, zou de S&P 500 flink moeten dalen.
"Op basis van de huidige marktwaarderingen zal de S&P 500-index de komende tien tot twaalf jaar waarschijnlijk een laag totaalrendement realiseren. Een beursdaling van meer dan 60 procent zou de waardering van aandelen in de pas brengen met historische gemiddelden", stelt Hussmann.
De grafiek hieronder laat zien hoe diep de S&P 500 zou moeten zakken, om een bepaald extra rendement op te leveren ten opzichte van staatsobligaties. Voor een verwacht rendement dat gelijk is aan dat van staatsleningen zou de index 42 procent moeten dalen tot 2.630 punten. Dit is te zien aan de lichtroze lijn in de grafiek.

Foto: Hussman Funds
Hussman staat bekend als beurspessimist
De zorgen van Hussmann staan in schril contrast tot het sentiment onder aandelenbeleggers. De S&P 500 heeft sinds oktober 2022 een rally van 27 procent laten zien. Beleggers worden steeds optimistischer over een zachte landing van de Amerikaanse economie, ondanks de reeks van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.
De koerswinsten worden echter grotendeels gedragen door de zogenoemde Magnificent 7, een groep van zeven grote techaandelen. Het gros van de overige aandelen in de S&P 500-index presteert matig. Volgens technisch analist Adam Turnquist is er echter wel verbetering te bespeuren op dit vlak in de afgelopen weken.
Van groot belang is verder hoe de bedrijfswinsten zich ontwikkelen, als de groei van de Amerikaanse economie inderdaad vertraagt.
Hussmann verkondigt al geruime tijd dat de beurs rijp is voor een stevige crash. Tot nog toe laat die echter op zich wachten. Aan de andere kant voorspelde Hussmann in maart 2000 dat de techaandelen 83 procent konden dalen. In de daaropvolgende twee jaar zakte de Nasdaq 100-index met 83 procent.
In april 2007 verkondigde Hussmann dat de S&P 500 met 40 procent kon inzakken en de brede index verloor tussen 2007 en 2009 liefst 55 procent van zijn waarde.