Aandelen worden stilaan immuun voor schommelingen in de olieprijs. Het nieuwe is eraf voor beleggers.
Dat zegt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco op de website Investment Week.
Beleggers schrikken niet meer zo van de soms stevige prijsschommelingen die olie laat zien, en ook de lage prijs van het zwarte goud baart minder zorgen.
In de zomer van 2014 kostte een vat olie ruim 100 dollar, tegen slechts kwart daarvan in februari dit jaar. De vrije val van de olieprijs bracht aandelen wereldwijd flink in beroering.
Het herstel dat volgde in het tweede deel van het eerste kwartaal van 2016 kwam mede door stabilisatie van de olieprijs, die woensdag uitkwam op 42 dollar voor een vat Amerikaanse olie (WTI) en 45 dollar voor olie uit Europa en het Midden-Oosten (Brent).
Duidelijke relatie tussen olie en aandelen
Daalder zag een ‘duidelijke relatie’ tussen het koersverloop van de Amerikaanse S&P 500-index en de prijs van Amerikaanse olie. Als West Texas Intermediate een dollar in waarde steeg of daalde dan liet ook de belangrijkste graadmeter van Amerikaanse aandelen een daling of een stijging zien van 1 procent.
Dezelfde relatie was zichtbaar tussen de Europese Stoxx 50 en de prijs van Noordzeeolie (Brent). De Stoxx 50 is de belangrijkste graadmeter voor Europese aandelen.
Olie en westerse aandelen trekken volgens Daalder steeds minder eensgezind op omdat de belangstelling van beleggers verflauwt voor fluctuaties in de olieprijs. “Ik beweer niet dat olie niet meer belangrijk is, ik vraag mij alleen af of de grondstof de markten blijft domineren zoals nu het geval is, ongeacht welke richting de olieprijs in de toekomst kiest,” aldus Daalder.
Olieprijs in de lift
Woensdag stegen zowel een een vat Amerikaanse olie als Brent met ongeveer 3 procent. De S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd, terwijl de Stoxx 50 net geen procent won.
Zelf rekent het hoofd beleggingen van Robeco dit jaar op een gestage prijsstijging van olie doordat het aanbod verkrapt, en er minder is geïnvesteerd in nieuwe boorplatforms. Daalder: “Op termijn zullen vraag en aanbod met elkaar in balans komen, maar dat kan enige tijd duren.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl