• Amerikaanse aandelenmarkten zijn momenteel niet goedkoop, op basis van maatstaven zoals de koers-winstverhouding.
  • Voor sommige beleggers kan dat een reden zijn om aandelen te verkopen.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit welke haken en ogen er zitten aan het timen van de markt.

ANALYSE – Vrij recent sprak ik een belegger die vertelde kortgeleden zijn gehele aandelenportefeuille te hebben verkocht, vanwege de door hem veronderstelde overwaardering van de aandelenmarkt. Bij die aanpak zijn best vraagtekens te plaatsen.

Aandelenmarkten zijn momenteel in termen van koers-winstverhouding weliswaar niet goedkoop, maar heel duur evenmin. Dat geldt des te meer wanneer het selecte gezelschap bekende techgiganten met hoge koers-winstverhoudingen en met een fors gewicht in de index buiten beschouwing gelaten wordt.

Voor de belegger in kwestie kunnen zich goed bezien twee scenario’s voordoen.

1) Beurzen stijgen, waardoor rendement wordt misgelopen.

2) Beurzen dalen, maar hierbij is goed voorstelbaar dat pas weer wordt belegd nadat beurzen zijn hersteld tot boven het niveau van verkopen, waarmee dan eveneens rendement misgelopen is.

Timen van de aandelenmarkt

Ondergetekende is zelf bepaald geen fan van het proberen te timen van de aandelenmarkt op korte termijn. Op de korte termijn - in ieder geval iedere periode korter dan een jaar - laten aandelenmarkten zich vrijwel niet voorspellen.

De bedrijven die samen de beurs vormen creëren als groep bezien voortdurend waarde met hun onderliggende activiteiten. Om die reden mag worden verwacht dat aandelenmarkten op termijn alsmaar verder stijgen, hoewel op slechts een fractie van alle dagen daadwerkelijk sprake is van een recordstand.

Zaak is vooral hier zo rationeel mogelijk mee om te gaan en bestand te zijn - zowel financieel als emotioneel - tegen de onvermijdelijke fluctuaties tussentijds.

De waardering van de beurs is wel te vergelijken met een ouderwetse slingerklok. Heel soms bevindt de slinger zich uiterst links (extreme onderwaardering) of uiterst rechts (extreme overwaardering). Het grootste deel van de tijd bevindt de slinger zich er ergens tussenin.

Opgemerkt kan nog worden dat ieder afzonderlijk aandeel eveneens als zo'n slingerklok te zien is, waarbij geldt dat geen van deze klokken gelijk loopt. Of anders gesteld: er zijn altijd wel aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden, zelfs op die sporadische momenten waarbij de slinger van de beurs zich aan de uiterste rechterzijde bevindt.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.