- Dividend wordt door beleggers vaak gezien als een manier om directe inkomsten te krijgen uit aandelenbeleggingen.
- Een alternatief is om regelmatig een deel van een aandelenbelang te verkopen.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit hoe deze twee opties zich tot elkaar verhouden, aan de hand van een voorbeeld van superbelegger Warren Buffett.
ANALYSE – Heel wat beleggers zijn gecharmeerd van dividend, soms bedoeld als bron van directe inkomsten voor bijvoorbeeld een aanvulling op het pensioen. Zo’n voorliefde voor dividend is lang niet altijd rationeel.
Aan de hand van een rekenvoorbeeld legde topbeleggers Warren Buffett ruim tien jaar geleden al eens uit dat aandelen verkopen vaak interessanter is.
In zijn aandeelhoudersbrief van 2012 (PDF-bestand; het voorbeeld is te vinden op pagina 19 – 21) vraagt Buffett de lezer zich voor te stellen samen met een compagnon een bedrijf te bezitten waarvan de boekwaarde 2 miljoen dollar bedraagt. Het bedrijf realiseert op de boekwaarde een rendement van 12 procent – een winst van 240.000 dollar dus – en verondersteld mag tevens worden dat op de geherinvesteerde winst eenzelfde rendement behaald kan worden.
Bovendien, zo vervolgt Buffett, zijn er in dit voorbeeld altijd beleggers te vinden die bereid zijn aandelen in het bedrijf te kopen tegen een prijs van 125 procent van de boekwaarde. Kortom, jouw 50%-belang in het bedrijf vertegenwoordigt momenteel een waarde van 1,25 miljoen dollar.
Dividend laten uitkeren
Stel nu dat besloten wordt jaarlijks een derde van de winst als dividend uit te keren. Het eerste jaar is dat 40.000 dollar per persoon (80.000 dollar samen). De andere twee derde - 160.000 dollar - wordt geherinvesteerd. Hierdoor nemen de winst en het dividend jaarlijks met 8 procent toe. Immers, er wordt 12 procent op de boekwaarde verdiend, maar slechts twee derde van de winst wordt geherinvesteerd.
Na tien jaar zou de boekwaarde op 4.317.850 dollar uitkomen (een jaarlijkse groei van 8 procent op de aanvankelijke boekwaarde van 2 miljoen dollar).
Zowel jij als je compagnon zouden het volgende jaar 86.357 dollar aan dividend mogen verwachten. De waarde van jouw 50%-belang in het bedrijf is op dat moment 2.698.656 dollar (125 procent van de helft van de boekwaarde).
Plukjes aandelen verkopen voor directe inkomsten
Buffett schrijf in zijn brief dat er een gunstiger scenario bestaat. In dat scenario wordt alle winst geherinvesteerd en verkoop je ieder jaar 3,2 procent van je aandelenbelang. Omdat de aandelen te verkopen zijn tegen 125 procent van de boekwaarde levert ook dit het eerste jaar 40.000 dollar per persoon op en ook dit bedrag stijgt jaarlijks.
In dit scenario ligt de boekwaarde na tien jaar op 6.211.696 dollar (een jaarlijkse groei van 12 procent van de aanvankelijke boekwaarde van 2 miljoen dollar). Maar omdat je jaarlijks 3,2 procent van de aandelen is verkocht, is jouw belang in de onderneming nu geen 50 procent meer, maar 36,12 procent.
Jouw aandeel in de boekwaarde is dan 2.243.540 dollar. Omdat je dit belang tegen 125 procent van de boekwaarde kunt verkopen, heeft jouw aandeel in het bedrijf een waarde van 2.804.425 dollar. En zou je daar aan het einde van het jaar weer 3,2 procent van verkopen dan levert dat 89.741 dollar op.
Je ziet, scenario 2 heeft wat Buffett betreft beslist de voorkeur. Het 36,12%-belang in scenario 2 is na tien jaar meer waard dan het 50%-belang in scenario. Bovendien heb je in scenario 2 jaarlijks ook nog meer te besteden: de verkoop jaarlijks van 3,2 procent van de aandelen levert namelijk meer op vergeleken met het uitgekeerde dividend van scenario 1.
Staar je niet blind op dividend, als waarde van een bedrijf gestaag groeit
Verderop in de brief schrijft Buffett dat hijzelf in de voorgaande zeven jaar ieder jaar 4,25 procent van zijn belang in beleggingsvehikel Berkshire Hathaway heeft weggegeven aan goede doelen. Ondanks zijn geslonken belang is de waarde ervan gestegen: Buffett's aandeel in Berkshire Hathaway was in 2005 28,2 miljard dollar waard, tegenover 40,2 miljard dollar in 2012.
Sindsdien heeft Buffett voor tientallen miljard dollars aandelen Berkshire aan goede doelen gegeven, maar zijn geslonken belang is meer waard geworden. Momenteel is Buffett goed voor zo'n 118 miljard dollar. Had hij overigens geen schenkingen gedaan, dan zou hij momenteel goed zijn voor zo’n 250 miljard dollar.
Net als Buffett denk ik dat beleggers er verstandig aan doen vooral oog te hebben voor de onderliggende concurrentiekracht en winstgevendheid van bedrijven in combinatie met de waardering. Focus niet al te zeer op dividend, want inkomsten zijn vaak ook prima te genereren door af en toe wat aandelen te verkopen.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur heeft zelf aandelen Berkshire Hathaway in bezit.