- Een verkiezingsoverwinning van Donald Trump zou vooral gunstig zijn voor aandelen in de sectoren energie en finance, zeggen analisten van RBC Capital Markets.
- Ze wijzen op de voorstellen van Trump om belastingen te verlagen voor het bedrijfsleven en de regels te versoepelen voor olie- en gasbedrijven.
- De analisten denken dat een verkiezingsoverwinning van Trump in z’n algemeenheid beter is voor de aandelenmarkten dan winst van Harris.
- Lees ook: Techmiljardair Peter Thiel denkt dat de Amerikaanse verkiezingen helemaal niet spannend zullen zijn: ‘Een van beide kampen stort in’
Een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in november biedt voor twee sectoren op de beurs specifieke voordelen, stellen analisten van zakenbank RBC Capital Markets.
Zij wijzen daarbij op de sectoren energie en finance, die al heel lang kunnen rekenen op steun van de voormalige president. Deze sectoren kunnen volgens RBC nog meer profiteren van een eventuele winst van Trump als de Republikeinen ook de meerderheid krijgen in het Congres.
“In onze beleidsevaluaties komt steeds weer de traditionele handelswijze van Trump naar voren”, schrijven de analisten in een rapport. “Onze analisten zien vooral een positieve toekomst voor de sectoren energie en finance, als de Republikeinen zowel het Witte Huis als het Congres voor zich winnen en zijn pessimistischer als de Democraten de macht grijpen.”
Het deze week verschenen rapport is gebaseerd op inzichten uit een enquête onder RBC-analisten. Volgens de analisten zou een Democratische machtsgreep geen goed nieuws betekenen voor de sectoren energie en finance, terwijl een verdeeld Congres en een winst voor Kamala Harris neutraler zal uitpakken.
Energie: ruim baan voor olie- en gasbedrijven
De analisten zeggen dat het beleid van Trump gunstig is voor de fossiele sector in de VS, aangezien hij de regels wil versoepelen en dat betekent dat olie- en gasbedrijven hun kosten kunnen verlagen. Daarmee gaat de olie- en gasproductie waarschijnlijk omhoog.
Ze wijzen erop dat minder regulering ervoor zorgt dat de kosten voor pijplijnen lager worden, waardoor oliebedrijven meer kunnen investeren in de transport- en opslaginfrastructuur.
Het energiebeleid van Harris zal daarentegen gunstig zijn voor elektrische auto's en risico's met zich meebrengen voor de toekomstige vraag naar olie. "We denken dat de aanname dat Harris beter is voor alternatieve energiebronnen dan Trump en Trump beter voor traditionele energiebronnen dan Harris grotendeels correct is".
Maar ze stellen ook dat de belofte van Harris dat ze 'fracking' zal blijven toestaan, gunstig is voor de energiesector. Het gaat hier om een techniek waarbij geboorde wordt naar olie en gas in rotsformaties. "Dat Harris blijft beweren dat ze fracking niet gaat verbieden, maakt dat ze een minder grote bedreiging vormt voor de traditionele energiesector dan sommige mensen denken", schrijven de analisten.
Finance: lagere belastingen en minder toezicht
Wat betreft de financiële sector zeggen de analisten dat de belastingverlagingen die Trump belooft, de grootste reden vormt voor hun positieve verwachtingen.
In een speech zei Trump vorige maand dat hij de vennootschapsbelasting wil verlagen naar 15 procent. Tijdens zijn vorige periode in het Witte Huis verlaagde zijn Tax Cuts and Jobs Act uit 2017 de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 21 procent.
Harris wil de belasting voor de bedrijven juist verhogen van 21procent naar 28 procent.
De analisten denken dat Trump ook zal zorgen voor gunstiger regels voor de financiële sector met minder toezicht. "We denken vooral dat de goedkeuring van grote fusies en overnames minder ingewikkeld zal worden en het proces daarmee sneller verloopt", schrijven de RBC-analisten. "Dat zal het aantal fusies en overnames in de bankensector stimuleren".
Maar sommige bestuurders hebben alarm geslagen over de dereguleringsplannen van Trump. Vorige week leverde minister Janet Yellen van Financiën kritiek op de vorige regering, omdat die niet genoeg gedaan zou hebben om de economie te beschermen.
"Om het simpel te zeggen hadden we geen middelen om de risico's voor de financiële stabiliteit in kaart te brengen en die te adresseren", zei Yellen. Daarbij merkte ze op dat de toezichthouder 'Financial Stability Oversight Council' minder budget en medewerkers heeft gekregen tijdens het presidentschap van Trump.
De verkiezingsuitslag zal zorgen voor meer stabiliteit
Uiteindelijk is het belangrijkste gevolg van de verkiezingen volgens de analisten het einde aan alle onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten in de lange aanloop naar 5 november.
"De enquête laat zien dat het voor Amerikaanse aandelen in 2024 misschien wel het belangrijkste is dat de verkiezingen straks achter de rug zijn, zodat bedrijven en beleggers weten waar ze aan toe zijn", schrijven de analisten.