• Het herstel van Europese bankaandelen op de beurs zet door.
  • Afgelopen week lieten wij zien dat deze sector relatief er goed bij lag, maar hoe zit het met de fundamenten?
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem analyseren de recente koersstijgingen en gaan specifiek in op het koersbeeld van ING.

ANALYSE – De beurs wordt volgepompt met monetaire en fiscale steroïden en de euforie houdt vooralsnog aan. Dat is natuurlijk prima voor de aandelenbelegger, maar hebben wij recentelijk duidelijk gemaakt dat de onderlinge verschillen tussen sectoren en individuele aandelen enorm zijn.

Als je bijvoorbeeld de brede Stoxx 600-index in Europa kijkt, noteert die nagenoeg gelijk aan het niveau van twaalf maanden geleden. Maar onderliggend maakt het wel uit welke sectoren en/of aandelen je kiest.

De afgelopen weken benadrukten wij het belang van sectoranalyses met sprekende voorbeelden uit de praktijk. We keken specifiek naar de bankensector, de outperformer in Europa sinds november. We behandelden daarin onze toepassing van relatieve sectoranalyse en lichtten een deel van onze methodische algoritmes toe, waarmee we tot een aandelenselectie komen.

Zo kwamen we uit bij de Europese bankensector met als favoriet ING. Een goede week later is de koers van ING ruim 10 procent gestegen.

Dit keer bekijken we de fundamentele onderbouwing achter het herstel van de bankensector en maken we een nadere analyse van het technische koersbeeld van ING.

Herstel van de Europese bankensector zet door

De afgelopen weken publiceerden de Europese banken de jaarcijfers. Dat 2020 een slecht jaar is geweest en ABN Amro zelfs voor het eerst een verlies moest overleggen was geen verrassing. De koersreactie van het aandeel ABN Amro was ook gedempt bij bekendmaking van de cijfers afgelopen week.

Voor de bankensector als geheel wordt al een tijdje rekening gehouden met een meer rooskleurig vooruitzicht voor de sector. Sinds november worden de verwachtingen van analisten namelijk naar boven bijgesteld!

Er wordt een verbetering van de winsten verwacht als gevolg van de heropening van de economie en als gevolg daarvan hoeven banken minder geld opzij te zetten voor brakke leningen.

Als je dan ook nog het woord dividend weer eens schoorvoetend in de mond neemt, dan is het al gauw beter dan recent het geval was. Lees hier meer over de dividendverwachtingen voor ING, ABN Amro en Rabobank Certificaten.

Wanneer je dan met deze verwachtingen naar de huidige waarderingen gaat kijken, zijn deze aandelen ook nog eens aantrekkelijk gewaardeerd.

Met deze zaken die de mening van beleggers kleur geven, zien we in de onderstaande relatieve sectorgrafiek dat de bancaire sector de grootste stijger is sinds begin november vorig jaar.

De lichtblauwe lijn is de sectorindex voor Europese banken en de stippellijn de hoofdindex voor de Europese Stoxx 600.

Hoe zit het met de fundamentele ontwikkelingen in de bankensector?

Naast onze relatieve sectoranalyse maken wij ook gebruik van fundamentele analyse. Deze validatie is belangrijk om zeker te kunnen zijn van een goede onderbouwing van de relatief sterkere koersontwikkeling van de bankensector.

Met zo'n validatieslag voorkom je vele valkuilen. Immers niet elke koersstijging is gebaseerd op een verbetering van de vooruitzichten van de sector of het bedrijf in kwestie. Denk hierbij aan overnames of de recent besproken 'short squeezes', waarbij aandelen tijdelijk enorme koerssprongen maken.

Bij een fundamentele verbetering van de redenen waarom er in een waarde belegd zou moeten worden spelen een aantal zaken een rol. Wij kiezen ervoor om de ontwikkeling van de verwachte winst, de verwachte omzet, alsook de verwachte koers winst-verhouding mee te nemen.

In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van de bovengenoemde drie indicatoren voor de Europese bankensector in de afgelopen twee jaar.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

We beginnen met de rode lijn: deze geeft de verwachte omzet voor het komende jaar weer. Dat is belangrijk, omdat dat dit één van de cijfers is die het moeilijkst te manipuleren is. Zo blijkt hieruit dat de verwachte omzet in de Europese bankensector licht dalend tot vlak verloopt.

Wellicht dat dit tijdens de heropening van de economie later dit jaar wat kan opveren, maar wij houden er rekening mee dat het huidige beeld voorlopig aanhoudt. Zie ons vorige artikel voor de motivatie daarbij. We zien de omzetlijn het liefst stijgen uiteraard.

Dan de donkerblauwe lijn. Deze weerspiegelt de verwachte winst over de komende 12 maanden. Hier zie je duidelijk de klap bij de corona-uitbraak en het proces van uitbodemen rond de zomer. De analisten worden inmiddels weer positief over de winstverwachting van banken, vanwege de eerder benoemde redenen. Gevolg is dat de donkerblauwe lijn naar boven draait. Dat is een goed teken.

Vervolgens, de bruine lijn: die toont de actuele koers van de sector en deze is begin november weer op gang gekomen door de geldstroom die naar deze sector vloeit. Een stijgende koers duidt op interesse van beleggers natuurlijk.

Ten slotte de lichtblauwe lijn: deze toont dat de verwachte koers-winstverhouding sinds de zomer nauwelijks is gestegen. Dat is een goed teken, want de aandelen uit deze sector zijn daardoor laaggeprijsd gebleven. We hebben graag dat deze lijn zijwaarts of licht oploopt, wanneer we de aandelen in een sector aanschaffen. Immers beleggers zijn dan bereid om een hogere risicopremie te betalen.

Deze koers-winstverhouding kan uiteraard ook gebruikt worden om de onderlinge waarderingen van de bedrijven binnen één sector te onderzoeken, maar juist niet om sectoren met elkaar te vergelijken. Want tussen sectoren zijn er flinke waarderingsverschillen, die vaak samenhangen met uiteenlopende groeitempo's. Denk hierbij aan groei- en waarde-aandelen.

Alles bij elkaar genomen kregen wij in november vorig jaar vanuit de relatieve analyse het signaal om in de bankensector kansen te zoeken. Vervolgens werd dat gevalideerd door drie van de vier onderzochte fundamentele factoren.

Voor het perfecte plaatje zou de omzet in deze weergave door de rode lijn idealiter ook moeten stijgen. We houden daardoor deze factor in de gaten.

Hoe gaat het verder met ING?

Vorige week schreven we dat ING de grote kanshebber was in de bankensector, één dag voor de jaarcijfers die de grootbank op vrijdag 12 februari publiceerde. Beleggers reageerden uitermate positief en de koers van ING is de afgelopen dagen flink gestegen.

Mede gevoed door de toelichting bij de publicatie van de recente cijfers, een mogelijke opleving van de inflatie en een hierbij toenemend verschil tussen kortlopende en langer lopende rentes, is er een positieve stemming ontstaan rond het aandeel ING.

Ter aanvulling op wat we afgelopen week over ING schreven en de vele vragen die we daardoor kregen, geven we hieronder een update van het koersbeeld. Daarbij is de meest dwingende kwestie: hoe verder, nu het koersdoel van 9 euro is bereikt?

Alle seinen staan op groen, laten we dat vooropstellen. Echter, op de korte termijn is er inmiddels wel sprake van buitengewone ontwikkeling, een signaal dat zegt dat het hard gaat.

Het over-enthousiasme van beleggers is tegelijk een uitzonderlijke situatie. De markt is tijdelijk overbought (zie cirkels in onderste deel van grafiek), wat de boel enigszins af kan afremmen. Als de komende dagen de winsten behouden blijven en de indicatoren afkoelen kan de intentie om richting 10 euro te reiken meer vorm krijgen.

De trend is opwaarts en er kan dus heus nog wel meer bij. Tuurlijk, maar niet elke dag 5 procent. Dus, het is raadzaam om of hogerop wat kortlopende callopties af te geven op bestaande posities of een grens te stellen aan hoeveel van deze snelle winst behouden moet blijven door een profit- stop aan te brengen.

Elke week zijn er wel een paar interessante ontwikkelingen op de financiële markten die we met onze analyses vangen. Wil je meer specifieke tips en tricks? Blijf ons dan volgen op de Premium-sectie van Business Insider.

Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.