- Aandelenmarkten boekten vrijdag verder herstel, met een positieve opening van de belangrijkste aandelenindices op Wall Street.
- De beurs reageerde onder meer op dalende rentes op obligatiemarkten, na de publicatie van een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.
- Lagere rentes zijn op zich gunstig voor aandelen, maar als een verzwakking van de arbeidsmarkt uitmondt in een recessie in de VS, raakt dat uiteindelijk ook de bedrijfswinsten.
- Lees ook: Deze 9 beleggingen zullen het in 2024 het best doen, volgens een Amerikaanse vermogensbeheerder
De Amerikaanse aandelenmarkt opende vrijdag positief, waarbij de Dow Jones-index, de brede S&P 500-index en de door techfondsen gedomineerde Nasdaq Composite index plussen van 0,5 procent tot 1 procent lieten zien.
De stijging van de beurs volgde op de publicatie van het maandelijkse arbeidsmarktrapport in de VS. Daarbij bleek dat werkgelegenheid in de Verenigde Staten in oktober minder hard is gegroeid dan verwacht. Er kwamen vorige maand 150.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld.
Economen rekenden in doorsnee op 170.000 nieuwe banen. De banengroei in september werd neerwaarts bijgesteld tot 297.000. Eerder was voor die maand een aanwas van 336.000 banen gemeld.
De werkloosheid in de VS liep op tot 3,9 procent, van 3,8 procent een maand eerder. Dat is het hoogste niveau sinds begin dit jaar.
Het banenrapport van de overheid is van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente flink verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. Tot nu toe weet de Amerikaanse economie die hogere leenkosten goed te doorstaan.
De Fed hield deze week voor de tweede keer op rij een rentepauze. De centrale bank liet daarbij de deur naar nog een renteverhoging dit jaar open, maar op de financiële markten wordt gehoopt dat de rente nu zijn piek heeft bereikt. Het zwakker dan verwachte banenrapport voedt de hoop dat de Fed inderdaad de rente niet nog verder hoeft te verhogen.
Echter, belangrijker is hoelang de Federal Reserve de rente op het huidige relatief hoge niveau wil houden om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse inflatie daalt naar het gewenste niveau van 2 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf woensdag wat dit betreft aan, dat de strijd tegen de inflatie nog niet is gewonnen.
Beurs positief over lagere rente, maar druk op bedrijfswinsten dreigt als economie inzakt
Voor de aandelenmarkt spelen op korte termijn diverse factoren een rol. Aan de ene kant deden langlopende rentes deze week een forse stap terug. Zo is de 10-jaars staatsrente in de VS deze week met bijna 0,4 procentpunt gedaald naar een niveau van 4,5 procent vrijdag.
Amerikaanse 10-jaars staatsrente
De rentedalingen hebben een tweeledig effect: zo zorgen lagere rentes ervoor dat obligatiebeleggingen relatief gezien weer wat minder aantrekkelijk worden vergeleken met beleggen in aandelen. Op de tweede plaats hebben lagere rentes een positieve invloed op de contante waarde van bedrijfswinsten, omdat toekomstige winsten bij een lagere rentevoet een hogere actuele waarden hebben.
Hier staat wel tegenover dat serieuze tegenwind voor de Amerikaanse economie geen goed nieuws is voor aandelen. Als de banenmotor hapert en er door druk op de arbeidsmarkt een inzinking komt van de consumentenvraag, worden de bedrijfswinsten geraakt. En doorgaans is er een sterk verband op de beurs tussen winstdalingen bij bedrijven en druk op de aandelenkoersen.
De positieve beursreactie van vrijdag legt de nadruk op het effect van de lagere rente. Mochten de bedrijfswinsten onder druk komen door verzwakking van de economie, dan kan de reactie op de aandelenmarkt ook anders uitpakken.