- De Amerikaanse president Joe Biden wil met hogere belastingen voor bedrijven een infrastructureel steunpakket van 2.000 miljard bekostigen.
- Aandelen van Amerikaanse fabrikanten van elektrische voertuigen schoten na de bekendmaking van het plan omhoog.
- In het plan is 174 miljard dollar opzij gezet om de VS beter te kunnen laten concurreren met China op het gebied van elektrisch rijden.
De Amerikaanse President Joe Biden heeft een infrastructureel steunpakket aangekondigd ter waarde van in totaal 2.000 miljard dollar.
Dat geeft ook de sector voor elektrische auto’s een flinke steun in de rug. In het wetsvoorstel is 174 miljard dollar vrijgemaakt om fabrikanten van elektrisch vervoer verder te helpen.
Biden hoopt dat de miljardeninjectie Amerikaanse fabrikanten van elektrische voertuigen beter in staat stelt om de concurrentie met China aan te gaan. Dat land heeft een groter aandeel in de verkopen van elektrische voertuigen.
Miljardensteun voor elektrisch rijden in de VS
Het plan van Biden moet autofabrikanten helpen hun fabrieken om te bouwen en binnenlandse ketens voor toelevering van grondstoffen en onderdelen nieuw leven in blazen, zo stelt het Witte Huis. Daarnaast is het bedoeld om Amerikaanse bedrijven te steunen bij de productie van accu’s en elektrische voertuigen.
Kortingen en belastingvoordelen voor Amerikaanse consumenten die elektrische auto's van Amerikaanse fabrikanten kopen moeten de sector verder ondersteunen. Daarnaast zijn er subsidie- en stimuleringsprogramma's voor lokale overheden en private bedrijven in het pakket opgenomen die ervoor moeten zorgen dat er tegen 2030 een netwerk van een half miljoen laadstations uitgerold is.
Het elektrificeren van het federale wagenpark, de voertuigen van US Postal Service en minstens 20 procent van de schoolbussen zijn andere prioriteiten van het infrastructurele plan.
Beleggers in de VS reageerden woensdag positief op het nieuws. Niet alleen aandelen van bedrijven als Tesla, Fisker en Lordstown Motors sloten woensdag hoger op de beurs. Ook aandelen van Chinese EV-bedrijven als Nio, XPeng en Li Auto boekten koerswinsten.
De afgelopen weken stonden aandelen van makers van elektrische auto's en andere voertuigen juist enigszins onder druk. Dit had te maken met de stijgende rente die groeiaandelen relatief minder aantrekkelijk maakt, aangezien groeibedrijven veel baat hebben bij goedkope financiering van projecten die hoge investeringen vergen en naar verwachting pas later winst opleveren.
$2.000 miljard voor infrastructuur
Het gigantische infrastructurele investeringsprogramma van Biden moet miljoenen banen creëren. Woensdag gaf de president in een speech een toelichting op het plan om ruim 2 biljoen dollar te steken in het verbeteren van wegen, internetverbindingen en het vergroenen van de Amerikaanse economie. Die uitgaven wil hij bekostigen door hogere belastingen voor bedrijven.
Biden prijsde zijn investeringsplannen, die boven op zijn coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar komen, aan als de grootste investering in Amerikaanse banen sinds de Tweede Wereldoorlog.
"Het creëert miljoenen banen en dat zijn goed betaalde banen", zo zei hij. Daar voegde hij aan toe dat bepaalde kenners op Wall Street zelfs rekening hielden met 18 miljoen nieuwe banen dankzij de investeringsplannen.
Met het American Jobs Plan, zoals het investeringprogramma is gedoopt, staan de VS volgens Biden voor de grootste ophoging van de federale overheidsuitgaven die niet voor defensie zijn bedoeld. Daarmee slaat het Witte Huis onder de Democraat duidelijk linksaf richting een grotere rol voor de overheid bij het sturen van de economie.
Over enkele weken presenteert Biden bovendien een ander groot plan voor Amerikaanse gezinnen aan.
Naast de banen die de honderden miljarden aan overheidsgeld opleveren, zou ook de concurrentiekracht van de VS toenemen. Dat is hoognodig, zo vindt Biden, gezien de opkomst van China als economische en technologische grootmacht. "Dit stimuleert Amerikaanse innovatie in markten die voor het oprapen liggen, zoals accu's, chips en schone energie."
Biden verhoogt belastingen
In zijn toespraak benadrukte Biden hoezeer belastinghervormingen nodig zijn om de investeringen te bekostigen. Hij wil daarom de belastingen de komende vijftien jaar verhogen van 21 naar 28 procent.
Hij betoogde dat dit nog altijd lager is dan het tarief van 35 procent waar bedrijven vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 2017 mee te maken hadden.
Bidens voorganger Donald Trump verlaagde kort na zijn aantreden de belastingen voor bedrijven tot het huidige tarief. Ook wil Biden mazen in fiscale wetgeving dichten die het grote bedrijven mogelijk maken via buitenlandse dochterfirma's belastingen in de VS te ontwijken.
De Amerikaanse president wil dat zowel zijn eigen Democratische partij als Republikeinen achter zijn plannen zullen staan. Dat wordt nog moeilijk, want belastingverhogingen zijn erg controversieel in het Republikeinse kamp.
Vanuit Democratische hoek klonk ook kritiek van de progressieve flank. Die vindt dat de overheidsuitgaven nog hoger zouden moeten zijn.