- Big Tech-bedrijven op de Amerikaanse beurs krijgen extra steun van beleggers op een manier die niet meteen opvalt.
- Analisten van Bank of America wijzen op het effect van de herinvestering van dividenden.
- Die herinvesteringen gaan veel vaker naar de zogenoemde Magnificent 7 dan naar kleinere aandelen op de beurs.
- Lees ook: Beurs leunt extreem zwaar op kleine groep aandelen: dat was in in 1929 en 1999 ook zo, waarschuwt vermogensbeheerder
Een specifieke dynamiek die vaak over het hoofd wordt gezien, heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de voortdurende dominantie van Big Tech-aandelen op de Amerikaanse beurs.
Analisten van Bank of America wijzen in een deze week gepubliceerd rapport op het effect van de herinvestering van dividend via zogenoemde indexfondsen voor de brede S&P 500-index. Dit zorgt ervoor dat bedrijven uit de index die veel dividend uitkeren, onbedoeld eigen geld doorsluizen naar herbeleggingen in de grootste bedrijven van de toonaangevende index.
De analisten van Bank of America stellen dat Big Tech-aandelen via indexfondsen onevenredig profiteren van herbelegde dividenden. Dit komt door de extreme concentratie in de aandelenmarkt, waarbij een beperkt aantal Big Tech-aandelen een zeer hoge weging heeft in de S&P 500, én het feit dat de grote techaandelen zelf relatief weinig dividend uitkeren,
Voor elke 100 dollar aan uitgekeerde en herbelegde dividenden in de S&P 500 dragen de ‘onderste’ 493 bedrijven van de index 94 dollar bij, maar ze ontvangen ze slechts 68 dollar tijdens de herbeleggingsfase.
Omgekeerd dragen de Magnificent 7-aandelen (Apple, Amazon, Alphabet/Google, Meta, Nvidia, Tesla en Microsoft) slechts 6 dollar bij per 100 dollar dividend, maar ze zijn goed voor 32 dollar van de herbeleggingen.
“Megacaps zijn goed voor slechts 6 cent per dollar aan dividend, maar er wordt vijf keer dat bedrag bijgekocht bij herbeleggingen”, aldus de analisten van Bank of America.

Zelfs largecapbedrijven die flink wat dividend uitkeren, zoals Apple en Alphabet, hebben voordeel van het bovengenoemde effect.
Het dividendrendement van Apple ligt rond de 0,4 procent en dat van Alphabet rond de 0,3 procent. Het gaat hier om het dividend afgezet tegen de actuele koers van het aandeel.
Het dividendrendement van Apple en Alphabet ligt fors lager dan het gemiddelde van 3 procent voor traditionele sectoren met een hoog dividend zoals nutsbedrijven of dagelijkse consumentengoederen. Voor de S&P 500 als geheel ligt het dividendrendement van de S&P 500 op ongeveer 1,2 procent.
Indexbeleggen vermindert efficiëntie van de markt
De bovengenoemde dynamiek wordt versterkt door de opkomst van passief beleggen, waarbij duizenden miljarden dollars in indexfondsen zitten, waarbij dividenden automatisch worden herbelegd.
De opkomst van indexbeleggen heeft geleid tot “minder focus op fundamentals” door beleggers, aldus de analisten van Bank of America. Dit maakt het mogelijk maakt om contant dividend van kleinere bedrijven door te sluizen naar grotere bedrijven.
“Omdat passief beleggen minder gevoelig is voor de waardering en andere fundamentals van individuele aandelen, maken sommige marktkenners zich zorgen dat passieve fondsen de markten minder efficiënt maken. En omdat de meeste passieve indexfondsen zich richten op aandelenindices met een weging op basis van marktkapitalisatie, kunnen passieve stromen de marktconcentratie verergeren, waardoor de diversificatie afneemt”, aldus het rapport van Bank of America.