- Er is een duidelijke kloof op de beurs tussen optimistisch en pessimistisch ingestelde beleggingsstrategen.
- De pessimisten slaan alarm over een aanstaande beurscrash, terwijl de optimisten denken dat de huidige rally kan aanhouden.
- In dit artikel geven we een overzicht over wat er de komende tijd met de beurs gaat gebeuren volgens economen en topbeleggers zoals Jeremy Siegel en Michael Burry.
- Lees ook: Het marktsignaal dat de crashes in 2000, 2008 en 2020 inluidde, geeft aan dat de beurs het opnieuw zwaar krijgt, volgens een topanalist
Er is momenteel een heftige discussie gaande over welke kant de beurs dit jaar opgaat, waarbij toonaangevende beursstrategen lijnrecht tegenover elkaar staan.
Optimisten zoals de Amerikaanse econoom Jeremy Siegel denken dat de beursrally van 2023 nog ruimte heeft om door te gaan. Pessimistisch ingestelde beleggers zoals Michael Burry, bekend van het boek en de film ‘The Big Short’, waarschuwen juist voor een beurscrash.
Beleggers die verwachten dat aandelen goed zullen blijven presteren, wedden erop dat de recente afkoeling van de Amerikaanse inflatie later dit jaar aanleiding geeft tot een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Aandelen stijgen meestal als de rente daalt, omdat het voor bedrijven minder duur is om geld te lenen.
Aan de andere kant staan de pessimisten: zij waarschuwen dat verdere verkrapping van het monetaire beleid door de centrale bank, de risico’s van een recessie en dalende winsten bij bedrijven tot een daling van aandelenkoersen kunnen leiden.
Dit is wat zeven marktdeskundigen voorspellen voor de Amerikaanse beurs. Zowel optimisten als pessimisten komen aan het woord.
Optimisten
Jeremy Siegel, econoom van universiteit van Pennsylvania (Wharton)
De gepensioneerde hoogleraar finance Jeremy Siegel is auteur van het bekende beleggingsboek 'Stocks for the Long Run'. Hij blijft bij zijn stelling dat aandelen dit jaar stijgen naarmate de inflatie verder afkoelt. Dat zou de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten te stoppen met renteverhogingen en zelfs de rente te verlagen, wat gunstig is voor aandelen.
Siegel heeft vertrouwen in zijn prognose, omdat veel andere beursstrategen hebben gewaarschuwd voor verdere neerwaartse bewegingen op de aandelenmarkt. "Als iedereen dat zegt, weet je dat ze het mis hebben," zei hij.
Hij denkt dat de S&P 500-index in de eerste zes maanden van 2023 met 20 procent zou kunnen stijgen, en het jaar zou kunnen afsluiten met een winst van 15 tot 20 procent.
Tom Lee, hoofd onderzoek bij adviesbureau Fundstrat
Tom Lee, een van de grootste optimisten op Wall Street, heeft voorspeld dat aandelen tegen het einde van het jaar recordhoogtes kunnen bereiken. Hij denkt dat beleggers veel slecht nieuws hebben ingeprijsd, zoals de zwakke winstgroei van bedrijven.
"Er zijn mensen die zeggen dat dalende winsten aanleiding geven voor koersdalingen, maar de ramingen voor de winst per aandeel dalen al vele maanden," legde Lee uit. "Dus wat belangrijker is, is hoe aandelen reageren als de cijfers over winst per aandeel uitkomen."
"Beleggers straffen missers in veel mindere mate af", gaf Lee aan. "Nogmaals, veel van het slechte nieuws van 2023 is ingeprijsd."
De analist van Fundstrat Global Advisors verwacht dat de S&P 500-index dit jaar nog 18 procent zal stijgen tot 4.800 punten.
Ed Yardeni, hoofd van onderzoek bij Yardeni
Econoom Yardeni denkt dat de beurs in oktober 2022 een bodem heeft bereikt. Hij verwacht dat aandelen vanaf nu alleen maar gaan klimmen.
"We zijn terug in een markt waarin de koersen omhoog gaan. De weg is niet recht omhoog, er is veel beweeglijkhheid, maar ik denk dat de markten ons vertellen dat de wereldeconomie verbetert."
Yardeni gaf aan dat dalende energieprijzen, afkoelende inflatie en een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt zijn optimisme over aandelen ondersteunen.
Pessimisten
Michael Burry, "The Big Short"-belegger
Burry heeft regelmatig optimistische standpunten over de aandelenmarkt ontkracht. Hij suggereerde dat er een grote kans is op een beurscrash en dat de huidige rally's niet zullen aanhouden.
De baas van vermogensbeheerder Scion Asset Management vergeleek de opleving van de S&P 500 dit jaar met de dot-com zeepbel van rond de eeuwwisseling. Hij gaf ook aan dat beursrally's die kort duren, gebruikelijk zijn in tijden van recessie.
Burry waarschuwde eerder dat de S&P 500 vanaf het huidige niveau met meer dan 50 procent zou kunnen dalen tot minder dan 1.900 punten. Hij tweette onlangs één woord naar beleggers: "Verkopen."
De legendarische belegger Jeremy Grantham
Jeremy Grantham staat bekend als een expert op het gebied van grote zeepbellen op de beurs. Hij signaleert ook een mogelijke beurscrash dit jaar.
De medeoprichter van vermogensbeheerder GMO heeft beleggers gewaarschuwd voor een komende schrikwekkende daling met 50 procent van de Amerikaanse aandelen, door te zeggen dat de aandelenwaarderingen nog steeds te hoog zijn, zelfs na de daling met 20 procent van afgelopen jaar.
"Mijn berekeningen van de waarde van de S&P 500 - naar boven bijgesteld voor groei en voor verwachte inflatie - is ongeveer 3.200 tegen eind 2023", zei hij.
"Gelet op het renteklimaat is er de komende jaren kans op een terugval op de wereldwijde vastgoedmarkten en dat is een beangstigend risico voor de economie", zei hij.
David Rosenberg, oprichter en directeur van Rosenberg Research
Volgens econoom en beleggingsadviseur Rosenberg hebben aandelen nog geen bodem bereikt. "Ik weet dat we er zijn als ik niet meer de vraag krijg: 'Zijn we er al?'" zei hij.
Hij beschreef de opleving van aandelen begin 2023 als een "zeer onzekere bear market-rally, waarbij veel beleggers hun shortposities verlaten".
"Het is vrij zeker dat we nog niet de bodem van deze markt hebben bereikt", aldus de marktveteraan, die beargumenteerde dat aandelen nog steeds veel te duur zijn in vergelijking met andere activa.
Aangezien de Amerikaanse economie nog maar net in een dip zit en de centrale bank momenteel de rente verhoogt, zijn aandelen kwetsbaar voor verdere dalingen dit jaar, volgens Rosenberg.
Hij denkt dat de S&P 500 kan dalen van het huidige niveau van ongeveer 4.100 punten tot ongeveer 3.000 punten, als de Amerikaanse centrale bank de inflatie terug wil brengen naar 2 procent.
Marko Kolanovic, topstrateeg van JPMorgan
Beleggers moeten aandelen links laten liggen omdat de hoge rente, de dreiging van een recessie en de zwakke winstgroei waarschijnlijk nog steeds een negatieve invloed op aandelen zullen uitoefenen, aldus Kolanovic.
Hij heeft eerder gezegd dat hij "pessimistisch" is over de S&P 500 en verwacht dat de toonaangevende beursindex dit jaar 10 procent of meer zal dalen.
"Nu aandelen in de buurt van de hoogtepunten van afgelopen zomer worden verhandeld, ondanks zwakkere winsten en de recente scherpe stijging van de rente, blijven wij bij ons punt dat de markten het recente goede nieuws over de inflatie te veel gewicht geven en zelfgenoegzaam zijn ten aanzien van de risico's", aldus Kolanovic in een recent rapport.
Lees meer over de beurs:
- 8 internationale aandelen van ‘saaie’ bedrijven die innoveren en het goed blijven doen als de economie onder druk staat, volgens 2 fondsmanagers
- Het marktsignaal dat de crashes in 2000, 2008 en 2020 inluidde, geeft aan dat de beurs het opnieuw zwaar krijgt, volgens een topanalist
- Inflatie in VS daalt nauwelijks verder in januari – beurs reageert negatief