Beurzen worden gedragen door een kleine groep aandelen en is er geen sprake van breed gedragen herstel.

Vooral technologie-aandelen laten extreme uitschieters zien.

Het totaalplaatje op de aandelenmarkt oogt echter niet heel sterk.

Er moet een nieuwe, sterk positieve impuls komen om koersen verder te laten stijgen, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – Het bedrijfscijferseizoen is begonnen en dat is een belangrijk moment voor beleggers, in verband met het verdere verloop van de disconnectie tussen beurzen en de reële economie.

We weten al dat de cijfers voor het tweede kwartaal per saldo slecht zijn. Financiële markten zijn vooral benieuwd naar de verwachtingen van bedrijven voor het rest van het jaar. Immers, 80 procent van de bedrijven heeft in het eerste kwartaal geen verwachtingen uitgesproken voor 2020, terwijl de huidige waarderingen een supersterk herstel van de bedrijfswinsten inprijzen.

Afgelopen dinsdag openden drie grote Amerikaanse banken de boeken. Zoals verwacht was dat niet al te best en zijn de stroppenpotten flink verhoogd. Dit in anticipatie op meerdere afschrijvingen en faillissementen. Alleen bij sommige handelsafdelingen kon nog gelachen worden vanwege de enorme volatiliteit op de beurzen.

Hetzelfde beeld was ook zichtbaar bij zakenbank Goldman Sachs, die wel positief verraste met de resultaten.

Overigens hebben wij op TradeIdee de rubriek voor de cijfers, waar wij van te voren de belangrijkste bedrijven technisch analyseren en de piketpaaltjes duidelijk weergeven. Wel zo handig!

Technologie-aandelen voorop bij beursherstel

Bij het beursherstel van de afgelopen maanden liepen vooral technologie gerelateerde aandelen voorop. Techbedrijven profiteren van de consequenties van massaal thuiswerken. De industrie lijkt vooralsnog immuun voor COVID-19.

Verder speelt de angst onder beleggers om de boot te missen (FOMO) een belangrijke rol bij de populariteit van bepaalde aandelen. Hierbij doet ook de houding van een nieuwe generatie particuliere beleggers zich gelden. Zo is de “Robinhood- handelaar een fenomeen geworden.

Vooralsnog worden de beurzen gedragen door een kleine groep aandelen en is er geen sprake van breed gedragen herstel.

De cijfers van onder andere de sectoren reizen, horeca & entertainment, luchtvaart, casino’s & cruises, hotels, energie en banken zullen een scherp contrast vormen met de relatief positieve geluiden die techfondsen laten horen.

Techfondsen zitten ver boven 200-daags koersgemiddelde

De onderstaande grafiek van de Amerikaanse Nasdaq-index, waarin technologie aandelen ruim vertegenwoordigd zijn, geeft duidelijk aan wat er aan de hand is. Begin deze week noteerden de koersen grofweg op drie standaarddeviaties van het 200-daags gemiddelde. En dat is zeer uitzonderlijk. De laatste keer dat dit voorkwam was rond de eeuwwisseling.

We verwachten niet dezelfde klap die in 2001 optrad toen de dotcomzeepbel barstte, maar op deze niveaus achter de trein aanrennen alleen om het feit dat ie rijdt, lijkt ons niet verstandig.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Olieprijzen en aandelenmarkten volgen vergelijkbaar patroon

Wat ons ook opvalt is dat er sinds maart dit jaar een hoge correlatie is tussen de olieprijzen en de aandelenmarkten in brede zin, dus de ontwikkeling van de Nasdaq even buiten beschouwing gelaten. Er is dan sprake van een stevig herstel sinds maart en vervolgens en een afnemend momentum.

De oliemarkt heeft nog steeds te maken met een relatief zwakke vraag naar energie. Aan de andere kant is het productieoverschot op de mondiale oliemarkt nog lang niet weggewerkt. In dit artikel van energiespecialist ABN Amro Hans van Cleef wordt dat spanningsveld duidelijk toegelicht.

Na de bizarre situatie in april, toen enkele Amerikaanse oliecontracten negatieve prijzen lieten zien, volgde een herstel naar grofweg 40 tot 45 dollar per, precies zoals wij hadden verwacht.

Onderstaande grafiek van de prijs van Brent-olie laat goed zien dat de opmars is gestagneerd rond het 50 procent Fibonacci retracement niveau.

Nu de RSI (Relative Strength Index) langzaam daalt, en er dus negatieve divergentie ontstaat, lijkt het opwaarts momentum voor de olieprijs verder af te nemen.

Aandelen hebben stevige, positieve impuls nodig voor verdere opmars

Kijk je naar het totaalplaatje, dan geldt voor de aandelenmarkt dat het beeld nog niet heel sterk oogt. Hoewel we best ver zijn gekomen in het tweede kwartaal, blijkt dat de aanvoerders van het beursherstel sinds medio maart - dus vooral de technologie gerelateerde aandelen - nog steeds de hardlopers zijn binnen de verschillende beursindices.

De oliemarkt (en de rentemarkten) tonen minder enthousiasme, terwijl goud blinkt als nooit tevoren.

Voor de komende dagen zou de aandelenmarkt eventueel nog een zetje kunnen krijgen, als de Europese leiders erin slagen om een knoop door te haken over een ambitieus steunpakket van 750 miljard euro. Maar meer structureel bezien hebben aandelen een verrassende, positieve impuls nodig om hun opmars voort te kunnen zetten.

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.

Je kunt Michael en Gökhan ook dagelijks volgen via TradeIdee.nl, waar verschillende deskundige en gerenommeerde beleggingsspecialisten hun beleggingsideeën met je delen.