De aandeelhouders van KPN hebben woensdag tijdens een buitengewone vergadering zoals verwacht ingestemd met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus. Telefónica Deutschland betaalt ruim 8,5 miljard euro voor het onderdeel.
KPN krijgt voor E-Plus een bedrag van 5 miljard euro in contanten en een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. Met de opbrengst wil KPN zijn kas spekken zodat het kan blijven investeren in zijn netwerken en er weer ruimte komt voor de betaling van dividend aan de aandeelhouders.
Bijkomend voordeel is volgens de centrale ondernemingsraad van KPN, die de verkoop steunt, dat een sterkere focus op Nederland en België kan helpen een buitenlandse partij als América Móvil buiten de deur te houden. Dat telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair heeft aangegeven een bod uit te willen brengen op KPN.
Stichting KPN stemt niet mee
De Stichting Preferente Aandelen B KPN, die onlangs een beschermingsconstructie optrok om het telecombedrijf te beschermen tegen een eventueel vijandig bod van América Móvil, stemde niet mee. Andere aandeelhouders, onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hadden daar op aangedrongen.
De stichting kan met haar stemrecht in aandeelhoudersvergaderingen besluiten blokkeren. In de eigen statuten staat dat zij van dit recht gebruik kan maken als de continuïteit van KPN als aanbieder en netwerkbeheerder in Nederland gevaar loopt.
Volgens een woordvoerder van de stichting was het mogelijk niet doorgaan van de deal rond E-Plus wel degelijk relevant voor de belangen die tot de doelstellingen van de stichting behoren, maar stemmen hoefde niet omdat er al voldoende steun van andere aandeelhouders was.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl