Gedupeerde aandeelhouders van installatiebedrijf Imtech stappen naar de rechter. Ze zijn het niet eens met de schikkingen die Imtech trof na een boekhoudschandaal en de fraude in Polen en Duitsland. Dat meldde de stichting ImtechClaim.nl woensdag, daags na de aandeelhoudersvergadering van Imtech.
De ruim 150 aandeelhouders die zijn verenigd in de stichting vinden het “een principieel onjuist signaal dat bestuurders en bedrijven zomaar weg kunnen komen door een deal te sluiten en zo de rechter buitenspel te zetten”.
Eerder was al bekend dat Imtech een schikking had getroffen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dinsdag bleek er ook een akkoord te zijn gesloten met gedupeerde Belgische aandeelhouders via Deminor.
Claim
Hoewel de stichting nog met de aangeschreven partijen, waaronder bijvoorbeeld Imtech zelf en een aantal banken in gesprek gaat, verwacht het nog dit jaar de gang naar de rechter te maken.
Eind april liet ImtechClaim.nl al weten dat Imtech, de (ex)-bestuurders van Imtech en banken als Rabobank, ING Bank, ABN Amro en Commerzbank een claim konden verwachten.
Bevoordeeld
Destijds noemde de groep de schikking van de VEB al te mager. Ook ging ze specifiek in op de rol van de banken; stichting Imtechclaim.nl sprak over een "dubieuze dubbelrol'' die zij hebben gespeeld als aandeelhouder en emissiebegeleidende instelling.
"De banken als grootaandeelhouder bepalen middels de aandeelhoudersvergadering feitelijk de emissieagenda bij Imtech'', aldus de stichting. "De opbrengst van de emissie van 1,188 miljard euro is daardoor geheel bij de banken terechtgekomen ter financiering van aflossing, rente en kosten. Hierdoor hebben de banken de zichzelf bevoordeeld ten opzichte van de gewone aandeelhouder."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl