- Shell stijgt dinsdag op de beurs door het oplopen van de olieprijzen.
- Het olie- en gasconcern was met een plus van 0,8 procent een van de sterkste stijgers van de hoofdfondsen.
- De prijzen van ruwe aardolie zijn door de hoge vraag en spanningen in het Midden-Oosten naar het hoogste niveau sinds 2014 gestegen.
- Lees ook: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd
De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag lager begonnen aan de nieuwe handelsdag. Olie- en gasconcern Shell steeg na het verder oplopen van de olieprijzen, wat onder meer werd aangewakkerd door spanningen in het Midden-Oosten.
Shell won 0,8 procent en stond bij de sterkste stijgers van de hoofdfondsen. In Parijs steeg olieproducent TotalEnergies 0,3 procent en in Londen won BP bijna 1 procent.
De prijzen voor ruwe aardolie bereikten hun hoogste niveau sinds 2014. Een vat Brentolie werd 1,8 procent duurder op 88,04 dollar en Amerikaanse olie steeg 2,2 procent in prijs tot 85,67 dollar per vat.
De prijs wordt aangejaagd door de sterke vraag naar olie en de afgenomen zorgen over de impact van de omikronvariant op de economie. Maar ook de vermoedelijke drone-aanval door Jemenitische Houthi-rebellen op het olierijke Abu Dhabi stuwt de prijs vanwege zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten.
Sinds begin dit jaar zijn de olieprijzen al ongeveer 10 procent gestegen, vooral door optimisme bij handelaren dat de omikronvariant van het coronavirus het economisch herstel van de crisis niet ernstig zal dwarsbomen.
Door de aanval van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen vlogen olietankers in brand en ontstonden explosies. Er kwamen drie mensen om het leven in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
De Golfstaat is een belangrijk lid van oliekartel OPEC. De Houthi-rebellen hebben voor meer aanvallen gewaarschuwd in verband met de steun van de VAE, samen met Saudi-Arabië, aan de vijanden van de Houthi's in de burgeroorlog in Jemen.
Naar verwachting zal de vraag naar olie harder stijgen door het economisch herstel na de coronacrisis en de toenemende spanningen in het Midden-Oosten.
Beurzen licht pessimistisch door mogelijke renteverhoging Fed
De algehele stemming op de aandelenbeurzen was licht pessimistisch. Dat kwam voornamelijk door de stijgende rente op tienjarige staatsleningen van de Verenigde Staten, die als maatstaf voor de obligatiemarkten wordt gezien. Beleggers houden nu zelfs rekening met een verhoging van de rente door de Amerikaanse Federal Reserve in maart, wat aandelen relatief minder aantrekkelijk maakt.
De AEX-index in Amsterdam zakte 0,6 procent tot 776,89 punten. De MidKap ging 0,3 procent omlaag tot 1.082,02 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,9 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de werkloosheid verder gedaald in de drie maanden tot en met november, terwijl economen op geen verandering hadden gerekend.
Arcadis won 0,2 procent na de aankondiging van een nieuwe opdracht. Gedurende vijf jaar gaat het ingenieurs- en adviesbureau twee Schotse elektriciteitsbedrijven helpen bij het geschikt maken van hun stroomnet voor hernieuwbare energie. Met de klus is omgerekend bijna 30 miljoen euro gemoeid.
Ook de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco kreeg een nieuwe opdracht. Het bedrijf levert tien bussen die in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zullen rondrijden. Financiële details van de deal zijn niet bekend. Het aandeel steeg 2,5 procent.