Beleggers waren woensdagochtend niet tevreden over de resultaten die telecomconcern KPN bekendmaakte. Op jaarbasis doet het aandeel KPN het echter nog altijd beter dan zijn belangrijkste Europese concurrenten.

KPN wist in het laatste kwartaal van 2015 weer zwarte cijfers te schrijven, na het verlies in dezelfde periode een jaar eerder, zo meldde het bedrijf woensdag. Het positieve resultaat was echter vooral te danken aan de opbrengst van de verkoop van aandelen Telefónica Deutschland.

Beleggers reageerden teleurgesteld. Op de Amsterdamse beurs was KPN woensdagochtend één van de grootste dalers in de AEX, met een verlies van 2 procent.

Koersprestatie KPN

Toch presteerde het aandeel KPN vergeleken met grote Europese concurrenten niet slecht in de afgelopen twaalf maanden.

Op jaarbasis staat het aandeel KPN ruim 20 procent in de plus. Het aandeel Deutsche Telekom boekte over de afgelopen twaalf maanden een bescheiden koerswinst van iets meer dan 4 procent.

Zwakker nog zijn de koersprestaties bij de Britse telecomgigant Vodafone en het Spaanse Telefónica. Vodafone verloor de afgelopen twaalf maanden ruim 5 procent op de beurs. Telefónica staat er slechtst voor met een negatief rendement van bijna 26 procent op jaarbasis.

Consolidatieslag telecomsector

Wat KPN mogelijk in de kaart speelt is dat het Nederlandse telecomconcern nog regelmatig als overnameprooi wordt genoemd.

In de Europese telecomsector wordt een flinke overnameslag voorzien. Met name het Franse kabel- en telecombedrijf Altice rijgt de ene na de andere overname aan elkaar.

Afgelopen zomer bestempelde Altice KPN nog als een interessant bedrijf, maar een daadwerkelijk overnamebod op het Nederlandse telecombedrijf werd niet overwogen.

Vodafone bevestigde afgelopen dinsdag weer te spreken met Liberty Global, de eigenaar van het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo, over een samenwerking in Nederland.

Vorig jaar werden fusiegesprekken tussen Vodafone en Liberty Global om onduidelijke redenen nog gestaakt.

De Amerikaanse kabelmaatschappij Liberty Global zou zich volgens De Telegraaf inmiddels hebben teruggetrokken uit het biedingsproces rond de Nederlandse tak van telefoniebedrijf T-Mobile, een dochter van Deutsche Telekom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl