COLUMN – Een vers record voor de Amerikaanse Dow Jones-index, die vrijdag boven de 28.000 punten eindigde. En eerder deze week noteerde de AEX-index in Amsterdam even op het niveau van 600 punten, de hoogste stand sinds 2001.
Prachtig natuurlijk die records, maar beleggers met hoogtevrees krijgen wellicht de indruk dat na de piek onvermijdelijk een daling moet volgen. Dat ligt echter een stuk genuanceerder.
Sinds eind oktober hebben de meeste toonaangevende aandelenbeurzen mooie koerswinsten laten zien en zijn er vele (jaar)records aangescherpt. Maar wat is de drijvende kracht achter dit optimisme en is het fundament sterk genoeg voor verdere stijgingen van aandelenbeurzen?
In deze bijdrage bespreek ik de actualiteiten en analyseer ik vanuit technische optiek de MSCI Wereldindex. Deze wereldwijde aandelenindex is voor vele beleggers en beleggingsfondsen de maatstaf voor de prestaties van aandelen.
Waar komt het optimisme op de aandelenbeurs vandaan?
Aandelenbeleggers putten moed uit het feit dat beursgenoteerde bedrijven over het derde kwartaal van dit jaar over het algemeen meevallende resultaten laten zien. Ook de macro-economische cijfers lijken iets minder zwak dan eerder werd gevreesd. Extra optimisme komt voort uit de verwachting dat de VS en China mogelijk een beperkte handelsovereenkomst gaan sluiten.
Daarnaast blijven de belangrijkste centrale banken een soepel monetair beleid voeren. Dit zorgt voor historisch lage rentestanden en het fenomeen TINA, wat beleggers richting aandelen duwt. TINA staat voor there is no alternative, ofwel het rendement op vastrentende beleggingen is zo laag dat beleggers weinig anders kunnen dan uitwijken naar aandelen.
Ten slotte is het in Europa wachten op overheden die de economie fiscaal gaan stimuleren, aangezien het rentewapen van de Europese Centrale Bank (ECB) vrijwel is uitgewerkt. De nieuwe baas van de ECB, Christine Lagarde, is in ieder geval stevig aan het lobbyen.
Risico's voor de beurs zijn niet verdwenen
Toch zijn er wel degelijk risico's voor aandelenbeleggers. Ondanks de minder zwakke macro-economische cijfers blijft het wel kwakkelen en de wereldwijde economische groei vertraagt. Indien dit niet verandert, zal dat uiteindelijk zijn weerslag op de bedrijfsresultaten krijgen.
Ook is het nog allerminst zeker of een Amerikaans-Chinese handelsdeal er daadwerkelijk komt. Verder zijn er nog veel geopolitieke onzekerheden, zoals de Brexit, de rellen in Hongkong en de impeachment-procedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump. En de wereld heeft nog altijd te maken met een gigantische schuldenberg.
Een eventuele recessie of een 'zwarte zwaan' (een negatieve verrassing die heel zeldzaam is, maar een grote impact heeft) kan een significante crisis inleiden. Maar zover is het nog niet.
Het goedkope geld en huidige optimisme zorgt voor een prima stemming op het gros van de toonaangevende aandelenbeurzen.
Wereldindex: hoe ver kunnen aandelen nog stijgen?
Hieronder zie je de weekgrafiek van een Exchange Traded Fund (ETF) dat de MSCI Wereldindex (ACWI) nabootst. Sinds de kredietcrisis van 2008 is er een duidelijk opwaarts trendkanaal zichtbaar.
Na een periode van twee jaar (per saldo) zijwaarts bewegen, is de zware horde op de 75 punten opwaarts doorbroken en dat brengt de all-time highs binnen handbereik.
Er is ook een mogelijke kop-schouderformatie waarneembaar, in dit geval een continuatiepatroon. Het hoofd-schouderpatroon is één van de betrouwbaardere technische koerspatronen. Indien de wereldindex bij een kleine terugval succesvol boven de 75 punten blijft hangen, lijkt er nog een stijging van circa 10 tot 15 procent mogelijk.
Het aanscherpen van de recordstanden zal het verdere opwaartse potentieel bevestigen. Deze ontwikkeling kan deze index zigzaggend naar de bovenkant van het trendkanaal voor de lange termijn brengen.
Het bovenstaande technische scenario blijft van kracht zolang de steunzone op 75 punten intact blijft. Zo niet, dan zal het kortetermijnsentiment wat verzwakken en kan deze index eerst een stapje terugdoen en een langere aanloop nemen.
Technische signalen op groen
Mocht onverhoopt de opgaande trend voor de langere termijn worden doorbroken, dan zal het positieve scenario voor de langere termijn worden verruild voor in eerste instantie een meer neutraal scenario. Dan wordt het tijd voor een nieuwe analyse.
Voor nu staan de technische signalen op groen. De komende periode lijken hogere aandelenkoersen waarschijnlijk.
Ondanks de vele onzekerheden en het broze fundament overheerst momenteel het optimisme en gaan we eveneens een periode tegemoet waarin aandelen traditioneel bovengemiddeld presteren.
Zolang de rentes niet veel verder oplopen, de eerder genoemde risico’s niet ontsporen en het technische beeld positief blijft, lijkt er nog meer rek in te zitten en houd ik rekening met verder oplopende aandelenkoersen.
Gezien het bovenstaande vind ik het opschakelen van een neutrale- naar een goed gespreide, maar wat meer offensief ingerichte portefeuille gerechtvaardigd. Wat meer nadruk op groeiaandelen kan voor bovengemiddelde rendementen zorgen, want winnaars blijven winnaars totdat het tegendeel wordt bewezen.
Michael Nabarro is een onafhankelijke beleggingsspecialist. Zijn financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.