Is de bitcoin niet gewoon het nieuwste speeltje van de rijkste 1 procent? Het is een vraag die rijst uit een analyse die de Zwitserse bank Credit Suisse donderdag aan haar klanten heeft verstuurd.
“De concentratie van vermogen in een kleine groep bitcoinadressen – of die nu van individuen of handelsplatformen zijn – betekent dat een paar sleutelspelers grote invloed kunnen uitoefenen op de bitcoinmarkt”, schrijft de bank.
Zogenoemde ‘hodlers’, zoals ze in cryptojargon heten, peinzen er niet over om hun bitcoins van de hand te doen.
Daardoor is het totale vermogen in het ecosysteem bijzonder geconcentreerd geraakt en is het volgens de bank dus zo dat 97 procent van alle bitcoins in handen is van 4 procent van alle (digitale) bitcoinadressen. Een bitcoinadres is een uniek serienummer dat gebruikt kan worden voor het versturen of ontvangen van bitcoins.
Om een idee te krijgen van hoe extreem de concentratie van het bitcoinbezit is: rijkste 1 procent van de wereld bezit ongeveer de helft van het wereldwijde particuliere vermogen, aldus een analyse van Credit Suisse uit november 2017.
Volgens de bank wijst deze concentratie op het gebruik van bitcoin als oppotmiddel, vergelijkbaar met de toepassing van goud. "Significante hoeveelheden bitcoin en andere cryptomunten worden schijnbaar opgeslagen als waardevolle bezittingen, waardoor de beschikbaarheid en het verkeer ervan ernstig beperkt worden."
2017 was een extreem jaar voor bitcoinspeculanten. De koers van de razend populaire cryptomunt steeg afgelopen december naar een recordhoogte nabij de 20.000 dollar. In heel 2017 steeg de koers met 1.300 procent.
De totale marktwaarde van bitcoin steeg van 15,6 miljard dollar naar een recordhoogte van meer dan 320 miljard dollar in december, volgens data van CoinMarketCap.com.
Inmiddels noteert de bitcoin weer wat lager. Vrijdagmiddag koerste de belangrijkste cryptomunt ter wereld rond de 14.000 dollar.