Alsof onze eigen feestdagen nog niet duur genoeg waren, nemen we ook het Amerikaanse fenomeen Black Friday steeds meer over. De dag na Thanksgiving wordt in de VS gezien als de start van het seizoen voor kerstaankopen, en wordt door winkeliers aangegrepen om met fikse kortingen te strooien.
Verkopers halen allerlei trucs uit om jou je geld te laten uitgeven, maar er zijn genoeg manieren waarop jij je hiertegen kunt wapenen. Hierbij negen tips om vandaag meer te besparen en minder uit te geven.
1. Gebruik de 10-secondenregel
“Als je in een winkel bent en een product oppakt, houd het dan tien seconden vast”, schrijft Trent Hamm in zijn boek 365 Ways to Live Cheap.
“Vraag jezelf in die tien seconden af of je het echt nodig hebt en of je dat geld niet beter aan iets anders kunt besteden. Je zult merken dat je het spul bijna altijd terug op de plank legt, en trots wegloopt omdat je geen geld hebt uitgegeven aan iets dat je niet nodig hebt.”
2. Voer de keuzetest uit
Een andere makkelijke truc is om je een vreemde voor te stellen die je twee handen voorhoudt: in de ene hand het product dat je aan het bekijken bent, in de andere het cashbedrag dat je ervoor zou moeten neertellen. Als je liever het geld hebt, kun je dat geld net zo goed in je zak houden.
3. Neem alleen cash mee
Uit onderzoek blijkt dat mensen meer uitgeven als ze met creditcards betalen in plaats van contant. Reken dus uit wat je budget is en neem dat bedrag contant mee de stad in.
Het beste is daarbij om biljetten mee te nemen die er nog nieuw uitzien. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat we daar meer waarde aan hechten en eerder geneigd zijn om oudere biljetten uit te geven.
4. Doe een hoesje om je pinpas
Wanneer shoppen zonder pinpas of creditcard echt geen optie is, dan heeft Lifehacker nog een andere tip voor je. Zeker als je gevoelig bent voor impulsaankopen, kan het lonen om je passen in hoesjes te bewaren.
Dit creëert een mentaal drempeltje op het moment dat je je geld wilt uitgeven. Je kunt ook een waarschuwing aan jezelf op het hoesje schrijven, of er een lijstje met bespaardoelen op schrijven.
5. Reken uit hoe lang je ervoor moet werken
De tip van Reddit-gebruiker Koketa13: reken de prijs van wat je wilt kopen terug naar uren. "Als je een tientje per uur verdient, kost dat kopje koffie niet 2 euro, maar 12 minuten", aldus Koketa13. "Voor mij helpt dat om dingen in perspectief te plaatsen en minder impulsaankopen te doen."
6. Geef geen muntgeld uit
Zie je muntgeld niet als waardeloos wisselgeld waar je prima zonder kunt. Stop het in een spaarpotje als je thuiskomt en haal het er pas weer uit als je een aardige berg hebt verzameld om naar de bank te brengen. Dat schrijft Anna Newell Jones op de website And Then We Saved.
7. Ga in je eentje winkelen
"Tenzij je nadrukkelijk aan het shoppen bent om kosten te delen met een vriend, is het aan te raden om in je eentje te winkelen", schrijft Hamm in 365 Ways to Live Cheap. Hoe groter je gezelschap is, hoe groter de kans dat je impulsaankopen gaat doen, meent Hamm.
"Er dienen zich veel meer gelegenheden voor om impulsaankopen te doen, dan als je in je eentje bent. In je eentje, met een vooraf bepaald lijstje van wat je wilt kopen, loop je het minste risico om in een opwelling iets in je mandje te gooien."
8. Voer een spaarplicht in voor jezelf
Fredrick Petrie is auteur van het boek The End of Work: Financial Planning for People With Better Things to Do. Hij raadt aan om jezelf een soort belastingaanslag te geven, om meer geld van je portemonnee naar een spaarrekening te krijgen. Op deze manier maak je van sparen een automatische prioriteit en hoef je er niet steeds handmatig voor te budgetteren.
"Maak van jezelf een mini-Belastingdienst", aldus Petrie tegen Main Street. "De kans is groter dat je succesvol geld opzij legt, als je het als verplichte belasting ziet. Leg bijvoorbeeld 10 cent opzij per euro die binnenkomt. Succesvol sparen vereist dat je jezelf een beetje in de maling neemt."
9. Twijfel niet om 'nee' te zeggen
Volgens Jackie van Money Crush denken we helemaal verkeerd over het woord 'nee'. Wees niet bang om een aanbieding te missen, maar onthoud juist dat jouw afwijzing je macht geeft. Je zet jezelf ermee in een goede onderhandelingspositie. Door nee te zeggen tegen onbelangrijke dingen kun je je meer focussen op dingen die er wel toe doen.
Rond de feestdagen is het helemaal gemakkelijk en verleidelijk om 'ja' te zeggen tegen alle mooie versieringen, versnaperingen en aanbiedingen. Houd jezelf in bedwang en loop gewoon verder als je de kerstlichtjes ziet.