Verzekeren is niet de enige oplossing om met je risico’s om te gaan. Met preventie kun je schade eenvoudig voorkomen of beperken. Dat geldt ook voor je bedrijfsauto. Met simpele de maatregelen van de afdeling risicobeheersing van Interpolis is dat een fluitje van een cent.
Ga uitgerust de weg op
Veel automobilisten gaan vermoeid de weg op. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Ga uitgerust op weg en neem na twee uur rijden een kwartier rust.
Let op je portier
Een oersimpele tip, maar daardoor niet minder nuttig: Met stormachtig weer kan de deur van je auto uit je hand glippen. Het portier kan hierdoor kapot gaan, maar kan ook schade toebrengen aan andere geparkeerde voertuigen.
Houd afstand: dat beperkt ruitschade
Heb je toch een steentje tegen je voorruit gekregen? Plak dan een ruitsticker op de ster en schakel zo snel mogelijk een ruitherstelbedrijf in. Zo voorkom je dat je ruit breekt, waardoor de schade hoger uit valt.
Laat geen spullen onbeheerd in je auto, ook niet onzichtbaar
Als er geen spullen in je auto liggen is het voor een inbreker ook niet aantrekkelijk om in te breken. Neem altijd alle spullen mee uit je auto. Leg niets onder de stoelen en laat altijd je handschoenenkastje open. Zo kan iedereen zien dat er niets in ligt.
Parkeer waar mogelijk je vervoermiddel op een bewaakt parkeerterrein of op een goed verlichte parkeerplaats. Als je een eigen terrein bij je bedrijf hebt, sluit dit dan ’s avonds altijd af.
Bel zo min mogelijk tijdens het rijden
Handsfree bellen is toegestaan, maar kan niettemin gevaarlijk zijn. Het is beter om helemaal niet te bellen in de auto. Richt je aandacht vooral op het verkeer. Moet je toch bellen tijdens het rijden? Parkeer je auto dan op een veilige plaats langs de kant van de weg.
Zorg voor goede (winter)banden
Voor je veiligheid en die van je medeweggebruikers het belangrijk dat de profieldiepte van je banden minimaal 1,6 mm is. Nog beter is het om winterbanden onder uw auto te plaatsen. Deze hebben meer grip op natte en koude wegen. Winterbanden moeten een profieldiepte van minimaal 4 mm hebben.
Bereid je auto’s voor de winter
Geef ze een wintercheck voordat ze de gladde en donkere winterwegen opgaan. Als de wagens bij vorst buiten staan kunnen de deuren, sloten, handrem, ruiten of ruitenwissers bevriezen. Dit kun je doen:
- Koop een flesje met ontdooiingmiddel. Hiermee ontdooi je de sloten zodat je altijd je wagens in kunt.Leg een ijskrabber in je wagens zodat je dichtgevroren ruiten kunt schoonmaken.
- Smeer rubbers en deuren in met talkpoeder of siliconenspray om vastvriezen te voorkomen.
- Met antivries in de koeling van uw wagens voorkom je bevriezing van het koelsysteem en schade aan de radiateur of het motorblok.
- Zorg voor ruitenwisservloeistof met winterkwaliteit. Zo voorkom je dat de vloeistof bevriest.
- Dek bij vorst ’s nachts de ruiten van je wagens af. Dan hoef je niet te krabben en ontstaan er ook geen onnodige krassen door zand op de ruit.
Rijd met beleid in de winter
Autorijden is in de winter is soms een stuk lastiger dan in de zomer. Vorst, pekel, gladheid en andere winterse omstandigheden vragen soms om aanpassingen. Enkele tips:
- Krab voor vertrek je autoruiten.
- Start de motor je klaar bent voor vertrek en zet gelijk de blower op de warmste stand. Richt de blower op je voorruit.
- Als je de centrale dashboardroosters dichtdoet, gaat er meer lucht naar de voorruit. Airconditioning helpt in de winter bij het ontwasemen van de ruiten.
- Schakel naar de tweede versnelling bij het wegrijden. De kans dat je doorslipt is dan kleiner omdat de wielen niet te snel draaien.
- Geef niet te veel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Dit helpt doorslippen voorkomen als er sneeuw en ijs ligt. Sommige auto’s met automaat hebben een sneeuwstand.
- Pas uw snelheid aan en houd altijd voldoende afstand tot je voorligger.Stuur in bochten niet te scherp, want zelfs met een lage snelheid glijd je zo door.
- Neem een noodpakket mee voor onderweg met water, wat eten (bijvoorbeeld mueslirepen) en een deken.
Trap niet in de nieuwe truc van dieven
Autodieven hebben een nieuwe manier bedacht om je auto te stelen. Ze plaatsen een blad papier op de achterruit. Chauffeurs stappen nietsvermoedend in hun auto. Ze sluiten hun portier, steken hun contactsleutel in het slot en trappen de koppeling in om achteruit te gaan rijden. Dan ontdekken ze het papier op hun achterruit.
Als je het papier wilt verwijderen, duiken plots de dieven op. Ze stappen in je auto en rijden er onverbiddelijk in weg. Mocht je dus een papier op je achterruit ontdekken, sluit dan al je deuren af en rijd weg. Op een veilige plek kun je later het papier verwijderen.
Geef deze informatie door aan je medewerkers. Vooral aan de vrouwelijke collega’s, omdat een handtas meestal alle identificatiepapieren bevat. De dieven zijn dan meteen in het bezit van sleutels en adressen.
In een reeks bijdragen laat Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl