Duitsland hoopt dat ECB-president Mario Draghi de rente zal verlagen om de Duitse exportmotor op toeren te houden. En de ECB gaat dat waarschijnlijk ook wel doen in juni, schrijft Arne Petimezas van AFS.

1. De Europese Centrale Bank gaat volgende maand vrijwel zeker in juni het monetaire beleid verruimen nadat ECB-president Mario Draghi gisteren tijdens de maandelijkse persconferentie hiervoor wel een heel erg overduidelijke hint gaf. De meeste waarschijnlijke stap is dat de ECB de rente met een kleine stap verlaagd van 0,25 naar 0,15 of 0,10 procent en met dezelfde stap ook de depositorente voor banken verlaagd van het huidige niveau van 0 procent, waardoor deze negatief wordt. Het alternatief is een obligatieaankoopprogramma, maar de drempel hiervoor is waarschijnlijk te hoog en bovendien zien de Duitsers liever dat de ECB weer met de rente gaat spelen.

2. De Duitse exportmotor begint steeds meer te haperen: in maart daalde de export onverwacht met bijna 2 procent, terwijl er gerekend was op groei. De Duitse exportsector, de grootste in de eurozone, zal daarom heel erg blij zijn als de ECB de depositorente volgende maand negatief maakt.

En waarom juist de Duitsers graag zien dat de ECB de depostiorente negatief maakt? Als gevolg van de crisis zijn wij heel spaarzaam geworden en een stuk minder gaan consumeren en investeren. We geven minder uit dan wij produceren aan goederen en diensten. Met andere woorden, wij hebben een spaaroverschot. Dat spaaroverschot lenen wij aan het buitenland uit, en dat heet kapitaalexport. En deze kapitaalexport `financiert` de export van onze goederen en diensten die wij zelf niet hebben verbruikt.

Door de onrust in opkomende markten en de Oekraïense crisis is de kapitaalexport uit de eurozone aan het afnemen. Bovendien is er kapitaalvlucht naar de eurozone op gang gekomen als gevolg van de toestand in Oekraïne. Als wij in de eurozone minder kapitaal uitvoeren en er bovendien kapitaal uit het buitenland naar ons toevlucht, betekent dit simpelweg dat er minder euro’s in het buitenland circuleren waarmee onze export kan worden gekocht.

De hoop is nu dat de door de depositorente negatief te maken, de eurozone minder aantrekkelijk wordt voor buitenlands kapitaal. Bovendien worden onze banken geprikkeld om geld uit te lenen, hopelijk aan het buitenland, want met een negatieve depositorente kost het je geld om je euro’s niets te laten doen.

3. De koers van ArcelorMittal staat vanochtend onder druk nadat de staalreus teleurstelde met de kwartaalcijfers. ArcelorMittals bedrijfsresultaat steeg met 12 procent naar 1,75 miljard dollar doordat het bedrijf meer staal afleverde tegen een hogere marge. Overigens lag de analistenverwachting op 1,72 miljard dollar. ArcelorMittal herhaalde de verwachting dat de winst dit jaar met 16 procent zal stijgen. De staalreus werd wel wat somberder over de marktvooruitzichten en zei dat de mondiale vraag naar staal dit jaar niet met 3,5 maar met 3,0 procent zal groeien doordat de Chinese economie het minder goed doet.

4. Leuk nieuwtje voor KPN. Kabelaar Numericable is volgens de Duitse krant Handelsblatt op overnamepad in België, waar het Nederlandse telecombedrijf actief is met de mobiele divisie Base. Het kan wel eens serieuze interesse zijn, want Numericable heeft met de recente overname van het Franse SFR de eerste stap gezet in de mobiele telecommarkt.

5. Zo erg is de ruzie tussen het Westen en de Russische president Poetin over Oekraïne nou ook weer niet. Van Bondskanselier Angela Merkel en president Francois Hollande is Poetin welkom gewoon welkom om op 6 juni de Landing in Normandië van 70 jaar geleden te vieren. “Ik had gehoopt dat ondanks ons verschil van mening die wij hebben over dit grote conflict – dat ondanks dat, een herdenking van de moeilijke tijden van de Tweede Wereldoorlog mogelijk zou zijn,” zei Merkel zei tegen tv-zender WDR. Poetins woordvoerder Dmitry Peskov liet een reactie weten dat Poetins deelname aan de herdenking in Frankrijk, die ook wordt bijgewoond door Koningin Elizabeth II en President Barack Obama, wordt voorbereid.

6. Hip hop mogul Dr. Dre gaat flink cashen. Volgens persbureau Bloomberg staat techgigant Apple op het punt hoofdtelefoonproducent en streaming service Beats Electronics te kopen voor 3,2 miljard dollar. Beats is opgericht door platenbaas Jimmy Lovine en Dr. Dre, bekend van hip hop nummers als Nuthin' But a G Thang, Keep Their Heads Ringin' en Guilty Conscience. Beats zou voor Apple de grootste overname ooit zijn en een mooie toevoeging aan iTunes.

7. Behoort u tot de generatie die geboren is na de baby boomers? Dan heeft u volgens St. Louis Fed topman James Bullard goed pech. Bullard zei gisteren in een toespraak dat de huidige generatie Amerikanen die nu jonger dan 40 zijn 10 procent minder vermogend zijn dan mensen die in 1989 jonger dan 40 waren. Daarnaast wees Bullard op onderzoeken waaruit blijkt dat de kinderen van babyboomers armer zullen eindigen dan hun ouders.

8. De topman van de Japanse centrale bank, Haruhiko Kuroda, heeft een groot probleem, want de markt twijfelt aan zijn geloofwaardigheid. Kuroda heeft beloofd dat het monetaire beleid niet verder verruimd hoeft te worden omdat de inflatie op weg is om over twee jaar te voldoen aan de doelstelling van 2 procent. Maar economen denken daar heel anders over.

Uit een peiling van persbureau Bloomberg blijkt dat driekwart van de geraadpleegde economen verwacht dat de Bank of Japan nog dit jaar de geldpers nog harder zal laten rollen omdat anders niet kan worden voldaan aan de inflatiedoelstelling. En dan te bedenken dat de Bank of Japan momenteel al met vers gedrukt geld zo’n driekwart van de staatsleningen die de overheid nieuw uitgeeft opkoopt.

9. Europese beurzen kleuren vanochtend rood en zullen waarschijnlijk met een lichte winst de handelsweek afsluiten. Echt een richting kiest de beurs niet, en dat kan te maken hebben met de aanhoudende crisis in de Oekraïne en verdeeld economisch nieuws uit Europa, China en de VS.

10. De beursagenda is vandaag nogal saai en er worden geen belangrijke macrocijfers gepubliceerd. Het meest spannende is een onderonsje dat Merkel en Hollande vandaag en morgen hebben in de Noord-Duitse stad Stralsund aan de Baltische kust.

Lees ook

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl