Iedereen weet dat een relatie geven en nemen is. Het kost moeite om hem te onderhouden en ja, soms word je teleurgesteld.
Maar… dit gaat natuurlijk niet op voor jouw relatie. Want bij jou is alles pais en vree. Dat zegt bijna iedereen.
Hieronder hebben we een aantal van de meest pijnlijk, maar eerlijke inzichten over moderne romantiek opgeschreven.
Kun jij over deze zaken heen stappen, dan is de kans groter dat je gelukkig gaat zijn met je partner.
We voelen ons vaak aangetrokken tot mensen die ons later gek maken
Toen Gretchen Rubin onderzoek deed voor haar boek The Four Tendencies naar gewoonten en persoonlijkheid, kwam ze een merkwaardig fenomeen tegen. Mensen die ze het label 'rebellen' had gegeven, waren vaak de partner van mensen die ze 'behulpzaam' had genoemd.
Rebellen weerstaan zowel innerlijke als uiterlijke verwachtingen. Vraag je een rebel iets te doen, dan gooit hij waarschijnlijk zijn kont tegen de krib in. De behulpzame mensen voldoen aan de verwachtingen van buitenaf, maar niet altijd aan hun eigen verwachtingen. Ze hebben vaak een vorm van externe verantwoordelijkheid nodig.
Rubin vertelt Business Insider:
"Als je een verdediger bent, leef je volgens een schema. Je slaat bijvoorbeeld nooit je dagelijkse rondje hardlopen over, of gaat iedere dag om elf uur naar bed. Het kan opwindend zijn om dan iemand tegen te komen die zich heel vrij voelt."
Na verloop van tijd kan de noviteit afnemen en kunnen deze verschillende levensbenaderingen in conflict komen. Natuurlijk kunnen rebellen en behulpzame mensen - net als andere types - samen gelukkig zijn. Maar het is goed om dit patroon in je achterhoofd te houden.
Er bestaat waarschijnlijk niet zoiets als 'de ware'
Als je kunt kiezen uit duizenden singles met een simpele swipe naar rechts, hoe weet je wie de juiste persoon voor jou is?
Simpel: er is geen juiste persoon.
Dat zegt Esther Perel tenminste, relatietherapeut en schrijver van Mating in Captivity en The State of Affairs. Ze vertelde eerder aan Business Insider: "Er is wel een ware die je kiest en met wie je besluit om samen iets op te bouwen. Wat mij betreft lopen er meerdere 'ware' liefdes rond, maar jij koos voor deze persoon."
Heb je eenmaal iemand gekozen, dan werk je samen aan je relatie om beter bij elkaar te passen.
Je maakt het minder snel uit met je partner wanneer jullie een huisdier of bankrekening delen
Psychologen noemen het 'materiële beperkingen': denk aan het bezitten van een huis, een gezamenlijke bankrekening of huisdier waar jullie samen voor zorgen.
Onderzoek suggereert dat relaties minder snel verbroken worden wanneer er sprake is van materiële beperkingen. Volgens een onderzoek uit 2011 onder ongehuwde mannen en vrouwen in heteroseksuele relaties is het toevoegen van één extra materiële beperking al genoeg om de kans dat het stel bij elkaar blijft met 10 procent te vergroten.
Waarschijnlijk komt dit omdat het lastiger is om van elkaar los te komen. Het is dus wijs - maar misschien minder fijn - om vooraf ook na te denken over wat jullie doen mocht de relatie op de klippen lopen.
De passie kan komen en gaan in je relatie
Waarschijnlijk is het niet altijd vuurwerk tussen jou en je partner. Althans, niet zoals in het begin van de relatie. De sleutel tot succes? Probeer niet in paniek te raken.
Rachel Sussman, een relatietherapeut in New York City, vertelde aan Business Insider dat een afname in passie helemaal normaal is. En, dat je het terug kunt halen.
Een strategie om dat te doen is door seks te plannen. Een andere manier is om samen een nieuwe en opwindende activiteit te proberen. Maar bovenal: probeer geduldig te zijn terwijl jullie aan de relatie werken.
Soms voel je je ellendig in je relatie
Totaal geluk is moeilijk te vinden. Niet alleen in het leven, maar vooral ook in je relatie.
In haar boek The Real Thing citeert Ellen McCarthy relatie-deskundige Diane Sollee. Zij legt uit dat te veel mensen zich een verkeerde voorstelling maken bij het huwelijk.
McCarthy schrijft:
"Sollee wil dat koppels die op het punt staan om te trouwen dat ze weten - echt weten - dat het huwelijk moeilijk zal zijn. Er zullen tijden zijn waarop één van de twee ermee wil stoppen of dat ze elkaar nauwelijks aan kunnen kijken. Misschien ga je je vervelen, ben je daarna gefrustreerd, boos en voel je een wrok."
Ze vult aan: "Diane wil dat je weet dat al deze zaken normaal zijn."
De meeste mensen hebben onrealistische verwachtingen bij hun relatie
Ruth Westheimer - beter bekend als de Amerikaanse Dr. Ruth - heeft het allemaal gezien. Duizenden mensen vertelden haar over hun relaties en seksleven. De algemene conclusie? De meeste mensen hebben onredelijk hoge verwachtingen bij hoe hun relatie moet zijn.
Westheimer vertelde Business Insider: "Hollywood vertelt ons dat iedere avond de sterren aan de hemel moeten staan. Maar dat is niet het echte leven."
De deskundige zegt dat veel mensen meerdere orgasmes verwachten of denken dat "een man een erectie zoals in pornofilms kan hebben". Daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn over seksualiteit en je verwachtingen bij te stellen over wat je relatie je kan brengen.
Jij en je partner zijn niet altijd voor elkaar gemaakt
Even een enge gedachte: de persoon waar je vandaag de dag gelukkig mee bent, is misschien niet de persoon waar je de rest van je leven blij mee zult zijn.
Eli Finkel is psycholoog en schreef het boek The All-or-Nothing Marriage: "Zelfs als je perfect op elkaar bent afgestemd in een huwelijk, dan is dat nog geen garantie dat dat altijd zo sterk zal blijven."
De echte vraag is dus of je bereid bent om je relatie te laten werken, ongeacht hoe jullie beiden veranderen. Weet: er is geen goed antwoord.
Je loop een grotere kans op een echtscheiding wanneer je minder hoog opgeleid bent
Finkel deelde nog een ander schrijnend inzicht met Business Insider: "Mensen die relatief ongeschoold zijn, belanden vaker in een scheiding dan ooit. Zijn ze getrouwd, dan is het huwelijk meestal niet zo bevredigend."
Ondertussen meldt het Pew Research Centre dat "78 procent van vrouwen met hbo of wo-diploma die voor het eerst trouwden tussen 2006 en 2010 gemiddeld een huwelijk hadden dat twintig jaar duurde. Onder de vrouwen die hooguit de middelbare school hadden afgemaakt was dat aandeel maar 40 procent."
Finkel heeft een theorie: "Het is heel lastig om een productief, gelukkig huwelijk te hebben wanneer je levensomstandigheden stressvol zijn. Vergelijk het met de situatie dat je iedere dag drie of vier bussen moet pakken om bij je werk te komen."
Zelf relatiedeskundigen hebben last van ruzies in hun huwelijk
Je kunt tientallen boeken en artikelen lezen over de wetenschap achter relaties, je kunt een relatiebemiddelaar zoeken of samen in therapie gaan. Maar dan nog: je hebt af en toe een ruzie met je partner.
Business Insider sprak met vier getrouwde stellen die allemaal relatiedeskundigen zijn. Ze hadden allemaal verhalen over problemen binnen hun huwelijk.
De sleutel tot ruzies succesvol oplossen - en daar waren alle vier de stellen het over eens - is nieuwsgierig blijven. Een expert zei dat ze onlangs boos was geworden op haar man omdat hij haar had afgewimpeld. Toen hij merkte dat ze overstuur was, stelde hij vragen als: "Waarom stoorde dit je zo erg?" en was bereid om naar het antwoord te luisteren.