Het kabinet-Schoof presenteerde vrijdag het regeerprogramma, een uitwerking van het zogenoemde hoofdlijnenakkoord dat de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in elkaar hadden gedraaid. Het regeerprogramma schetst vooral de grote lijnen, waarbij in veel gevallen de concrete financiële gevolgen voor burgers nog duidelijk moeten worden.

In het 138 pagina’s tellende regeerprogramma komen een aantal voornemens en maatregelen terug die de portemonnee van burgers direct raken. Maar vaak wordt verwezen naar nog aan te kondigen wetgeving voor de concrete invulling.

Aanstaande dinsdag 17 september, op Prinsjesdag, komt het Belastingplan voor het begrotingsjaar 2025 naar buiten en dan wordt hopelijk meer duidelijk over de invulling van de plannen van het kabinet-Schoof.

Business Insider zocht in het regeerprogramma naar zaken die je portemonnee gaan raken en vond de volgende 9 punten:

1) Extra belastingschijf bij de inkomstenbelasting

Het kabinet-Schoof wil lastenverlichting bieden voor middeninkomens met de introductie van een extra tariefschijf voor de inkomstenbelasting, gecombineerd met een verlaging van het tarief in de eerste schijf.

Dit wordt echter deels gefinancierd met "het verlagen van de algemene heffingskorting", ofwel een vast bedrag dat in mindering wordt gebracht op de te betalen belasting.

Het is dus nog even afwachten in hoeverre echt sprake zal zijn van lastenverlichting bij de invulling van belastingtarieven en heffingskortingen voor de inkomstenbelasting in box 1.

Voor 2024 kent de belasting op inkomen in box 1 twee tarieven. Voor het inkomen tot 75.518 euro geldt een belastingtarief van 36,97 procent en voor het inkomen daarboven het tarief van 49,5 procent.

Het idee is dus dat het tarief van 36,97 procent omlaag gaat en dat er een middentarief bijkomt.

Wat de algemene heffingskorting betreft: hierbij geldt dit jaar een vast bedrag van 3.262 euro voor een inkomen tot 24.813 euro. Vervolgens wordt de hoogte van deze belastingkorting afgebouwd voor inkomens tussen de 24.814 euro en 75.518 euro. Daarboven vervalt de algemene heffingskorting.

Het kabinet-Schoof wil deze belastingkorting dus versoberen.

2) Verlaging tarief energiebelasting op aardgas.

Het kabinet-Schoof wil de fiscale druk op de energierekening verlagen door het tarief van de energiebelasting op aardgas in de eerste en tweede schijf te verlagen. Hoeveel de belasting omlaag gaat moet nog blijken.

Voor 2024 bedraagt de energiebelasting op aardgas 70,5 cent per kuub, inclusief btw. Dit geldt voor een verbruik tot 170.000 kuub per jaar.

3) Einde salderingsregeling voor zonnepanelen

De regering neemt het plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te schaffen per 1 januari 2027 over uit het hoofdlijnenakkoord.

Momenteel kunnen huiseigenaren met zonnepanelen stroom die ze terugleveren aan het net, wegstrepen tegen stroom die ze afnemen van de energieleverancier, tegen het reguliere energietarief. Dit heet salderen.

Het kabinet-Schoof wil bij de afschaffing van de salderingsregeling wel dat er nog een "redelijke vergoeding" komt voor stroom die wordt teruggeleverd aan het net, maar dit tarief zal veel lager liggen dan het huidige salderingstarief.

Lees ook: Terugverdientijd van zonnepanelen: 5 scenario’s als de salderingsregeling wegvalt

4) Korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto's

Vanaf 2026 wil het kabinet-Schoof een nieuwe tariefkorting invoeren voor volledig elektrische auto's en bijvoorbeeld waterstofauto's die geen CO2 uitstoten. Hierbij wordt een correctie doorgevoerd ter compensatie van het hogere gewicht van het accupakket van elektrische auto's.

5) Verplicht eigen risico zorgverzekering gehalveerd vanaf 2027

Er is veel te doen geweest om het zogenoemde eigen risico bij de zorgverzekering. Dit houdt in dat bepaalde kosten bij ziekte voor rekening komen van de burger, voordat de dekking van de basisverzekering ingaat. Het standaard eigen risico bedraagt momenteel 365 euro per jaar. Zaken als bezoek aan de huisarts zijn hiervan uitgezonderd.

Het kabinet-Schoof wil vanaf 2027 het verplichte eigen risico halveren naar 165 euro per jaar. In 2025 en 2026 wordt het eigen risico bevroren op 365 euro.

6) Hogere inkomensafhankelijke vergoeding kinderopvang

Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag vervangen door een nieuw stelsel van financiering. Er komt hierbij een "hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor alle werkende ouders", zo staat er in het regeerprogramma. Die vergoeding wordt rechtstreeks aan kinderopvangorganisaties betaald, wat dus moet zorgen voor lagere tarieven die ouders betalen.

7) Stijging huurtoeslag en kindgebonden budget

In het kader van het bestrijden van armoede wil het kabinet-Schoof het zogenoemde kindgebonden budget en de huurtoeslag verhogen. Tegelijk wordt de huurtoeslag vereenvoudigd door deze "lineair af te bouwen". Hoe dit concreet uitpakt, geeft het kabinet in het regeerprogramma niet aan.

8) Extra belasting op langeafstandsvluchten

Vanwege de hogere CO2-uitstoot van langeafstandsvluchten wil het kabinet-Schoof hiervoor een extra belasting invoeren vanaf 2027. De hoogte van deze vliegtaks is nog niet bekend. Wel dat dit de schatkist jaarlijks 250 miljoen euro moet opleveren.

9) Vereenvoudiging partnerbegrip voor de AOW

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op een AOW-uitkering bij de pensioengerechtigde leeftijd. Maar daarbij maakt het wel uit of je alleenstaande bent, of samenwonend/gehuwd.

Sinds 1 juli 2024 is is de hoogte van de AOW-uitkering 1.486,24 euro netto per maand voor alleenstaanden en 1.010,96 euro netto per maand voor samenwonenden of gehuwden. De AOW-uitkering voor alleenstaanden is dus beduidend hoger.

Of ouderen als alleenstaand of samenwonend/gehuwd worden aangemerkt, hangt af van de manier waarop een relatievorm wordt geclassificeerd. Er zijn hiervoor maar liefst 21 leefvormen vastgesteld.

Het kabinet werkt aan voorstellen om het zogenoemde partnerbegrip in de AOW te vereenvoudigen, maar het is dus afwachten wat die plannen precies behelzen.

LEES OOK: Hoge of lage AOW? Je relatie en woonvorm kunnen veel verschil maken – bekijk het overzicht