In april liep de inflatie weer iets op, maar per saldo stijgen prijzen van goederen en diensten vergeleken met een jaar eerder steeds minder. Maar hoe zit dat met individuele items? Z24 dook in de cijfers.
Maandelijks publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het cijfer voor de gemiddelde prijsontwikkeling van een mandje goederen en diensten. Onderliggend gaat het om de prijzen van meer dan honderd artikelen en diensten.
De prijzen van individuele items kunnen dus makkelijk afwijken van de gemiddelde prijsontwikkeling. Onder de inflatie van 1,2 procent, vergeleken met een jaar eerder, die het CBS donderdag rapporteerde, gaat dus veel variatie schuil.
Hoewel de gemiddelde inflatie in april iets hoger was dan in maart, is de trend sinds augustus 2013 neerwaarts. Dat heeft alles te maken met het wegebbende effect van belastingverhogingen – waaronder de algemene btw die in oktober 2012 naar 21 procent ging.
Steeds minder inflatie
Lag de gemiddelde inflatie in Nederland in de eerste maanden van 2013 nog rond de drie procent, in de eerste vier manden van dit jaar was de inflatie gezakt naar iets meer dan 1 procent.
Met dit nieuwe, relatief lage inflatieniveau sluit Nederland goed aan bij andere eurolanden met een lage inflatie. Gelet op het nog zwakke economische herstel en de geringe mogelijkheid die bedrijven zien op prijzen te verhogen, vrezen sommigen daarbij zelfs voor deflatie: een periode waarin prijzen en lonen over een breed front dalen.
Vooralsnog is van deflatie geen sprake, maar op individueel niveau zijn er wel degelijk producten met forse prijsdalingen. Om daar een idee van te krijgen, bekeek Z24 de onderliggende productgroepen die het CBS gebruikt om de inflatie te bepalen. Daarbij werden gemiddelde prijzen in de eerste vier maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Goedkoper: technische keuring, wasmiddel en televisie
Onderstaande grafiek toont de negen producten en diensten die in de eerste maanden van dit jaar de sterkste prijsdalingen te verwerken kregen.
De sterkste prijsdalingen zijn opgetreden bij technische keuringen. Heel verwonderlijk is dat niet, gelet op de relatief zwakke auto- en huizenmarkt, die invloed hebben op bijvoorbeeld de markt voor APK- en bouwtechnische keuringen.
Op productniveau is iets van de prijzenoorlog tussen supermarkten rond A-merken zichtbaar: was- en afwasmiddelen zijn fors goedkoper vergeleken met de eerste maanden van 2013. Daarnaast staan prijzen van apparaten zoals afwasmachines en televisies onverminderd onder druk.
Duurder: boter, yoghurt en kaas
Voor de volledigheid hieronder ook een lijstje van producten die duurder werden in de eerste vier maanden van dit jaar. Opvallend is de doorwerken van hogere zuivelprijzen op producten als boter, yoghurt en kaas.
Verder zijn prijzen van entrees voor attractieparken, bioscopen en theaters opgelopen. En last but not least: wie muziek en films niet downloadt en digitaal opslaat, maar nog ouderwets cd's en dvd's koopt is ook iets duurder uit.
Lees ook
Spaarder blijft inflatie de baas, maar marge is krap
Droogte in Brazilië: kopje koffie met suiker wordt duurder
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl