Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Vacaturesite Jobbird failliet verklaard

De Nederlandse vacaturesite Jobbird is failliet verklaard. CTO/CMO Matthijs Jorissen zegt tegen Emerce dat het bedrijf niet meer aan de financiële verplichtingen kon voldoen. “Er werd zwaar verlies gemaakt en sinds het begin eigenlijk nooit winst.” De komende twee weken zoekt hij naar een investeerder of strategisch koper die het merk en de boedel wil overnemen.

2. Motie van wantrouwen in Marrakesh-debat weggestemd

Een motie van wantrouwen tegen de regering in verband met het pact van Marrakesh, waar het kabinet vorige week mee akkoord ging en dat op 10 december wordt getekend, is dinsdagavond met ruime meerderheid weggestemd. Alleen indiener Forum voor Democratie en de PVV stemden voor de motie.

In het VN-akkoord staat onder meer hoe de migratie in goede banen kan worden geleid. Hoewel het pact niet-bindend is, vrezen beide partijen dat migranten later bij de rechter alsnog aanspraak kunnen maken op verblijf door een beroep te doen op het pact.

3. 'Aangifte tegen Nederlandse banken en bedrijven om witwassen'

De Poetin-criticus Bill Bowder heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens het witwassen van crimineel geld, melden NRC en Zembla. Volgens Bowder kwam een bedrag van ruim 8 miljoen euro via onbekende bedrijven uit belastingparadijzen op Nederlandse bankrekeningen. Het geld lijkt afkomstig uit de Magnitsky-affaire, de grootste belastingfraude uit de Russische geschiedenis.

4. Nigel Farage stapt uit UKIP, omdat hij het niet eens is met de extremere koers

De Britse politicus Nigel Farage stapt uit de UK Independence Party (UKIP), de partij waar hij voorheen jarenlang leiding aan gaf. “Ik verlaat vandaag de UKIP”, zei Farage tegen de krant The Telegraph. "Er is een grote ruimte voor een Brexitpartij in de Britse politiek, maar die zal niet door de UKIP worden opgevuld."

Farage, op dit moment lid van het Europarlement, is het niet eens met de extremere koers die de partij in zijn ogen onder de huidige partijleider Gerard Batten is gaan varen. Hij noemt de UKIP nu een partij van straatactivisme die te veel gefixeerd is op de islam.

5. 'Tariff Man' Trump twittert de beurs omlaag

De beurzen waren de week optimistisch begonnen, na de wapenstilstand in de handelsoorlog tussen China en de VS. Maar dinsdag ging Wall Street fors onderuit. De Dow Jonesindex en de S&P 500 verloren meer dan 3 procent.

Dat kwam deels door zorgen over de rentetarieven, maar ook Donald Trump deed een duit in het zakje. "I am a Tariff Man. Make America rich again", twitterde de Amerikaanse president. " Waarmee hij de hoop op een definitief handelsakkoord tussen de VS en China wegnam.

6. De overnamehonger van verzekeraar ASR is waarschijnlijk nog niet gestild

Dikke kans dat verzekeraar ASR Nederland haar overnamepad vervolgt nadat het Loyalis heeft overgenomen van pensioenuitvoerder APG, en eerder dit jaar de Nederlandse activiteiten van Generali Nederland. Het bedrijf achter onder meer a.s.r., de Amersfoortse en Ditzo zit al sinds de zomer achter Vivat aan, dat zo'n tien keer groter is dan Loyalis.

Vivat is de voormalig verzekeraar van de genationaliseerde SNS Bank en werd in oktober door de huidige eigenaar, het Chinese conglomeraat Anbang, in de etalage gezet. ASR wil groeien door overnames. Met Vivat erbij wordt het marktleider op de levensverzekeringsmarkt en kan het profiteren van schaalvoordeel, terwijl de overname van Loyalis vanuit het oogpunt van diversificatie moet worden gezien.

7. Tientallen invallen bij internationale actie tegen maffiaorganisatie

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn woensdagochtend bezig met een grote actie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen, waaronder in Nederland, maar meer informatie kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet geven. De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd.

8. Zorgverzekeraars voorzichtiger met alternatieve geneeswijzen - dit vergoeden ze nog wel

Reïncarnatietherapie, aurvedische geneeskunde en craniosacraal therapie. CZ, een van de grootste verzekeraars gaat deze behandelingen in 2019 niet meer vergoeden. Een domper voor de aanbieders die bang zijn dat andere verzekeraars volgen. Business Insider vond 17 alternatieve therapieën die nog wél worden vergoed in 2019 via de aanvullende verzekering. Daaronder haptonomie, hypnotherapie en kinesiologie. Let wel goed op de maximale bedragen die gelden voor de vergoedingen en dat de aanbieder erkend wordt door jouw verzekeraar.

9. Er zijn meer kapperszaken dan ooit

Nederland telt een recordaantal kapperszaken. In de afgelopen tien jaar zijn er ongeveer 10 duizend kapperszaken bijgekomen. Inmiddels zijn het er 27 duizend, meldt het CBS. Toch nam het aantal mensen dat als kapper werkt in die tijd niet toe, ze zijn alleen veel vaker als zelfstandige gaan werken. En ook opvallend: in Zeeuws-Vlaanderen zijn de meeste kapperszaken per duizend inwoners te vinden - al is niet helemaal duidelijk waarom.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Dit zei kersverse miljardair Steven Schuurman in 2016 in NRC. - Schuurman is de oprichter van Elastic, dat opensource zoeksoftware maakt. Dankzij deze technologie kun jij bijvoorbeeld op zoek naar een date op #tinder. In 2017 koos hij voor een rol op de achtergrond en werd programmeur Shay Banon de nieuwe topman. In oktober ging Elastic naar de beurs in New York. Het aandeel is sindsdien alleen maar gestegen, afgelopen maandag eindigde het op 82 dollar. Schuurman zit met ruim 13 miljoen aandelen in het bedrijf, daarmee is zijn belang nu 1,1 miljard dollar waard, becijferde persbureau Bloomberg. - Check link in bio - Foto: Elastic - #it #technologie #tech #technology #startup #scaleup #entrepreneur #ondernemen #inspiration #inspirationalquotes #billion #billionaire #miljardair #miljonair #business #businessinsider #ipo #stockexchange #aandelen #stocks

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op