Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Premier Rutte doet op-en-neertje met vliegtuig naar klimaattop Polen
De komende twee weken proberen wereldleiders en wetenschappers het Klimaatakkoord uit te werken tijdens een top in Polen. De maatregelen moeten de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terugdringen, om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, en het liefst 1,5 graden, ten opzichte van de periode voor de industrialisatie.
Dat werpt de vraag op of wereldleiders zelf een beetje milieuvriendelijk afreizen naar Katowice waar de Klimaattop plaatsvindt. In ieder geval verkiest de Nederlandse delegatie het vliegtuig boven de trein, schrijft De Telegraaf.
Premier Mark Rutte doet maandag een op-en-neertje met een gehuurde Boeing 737 Business Jet. Daarna klimmen onder meer minister Wiebes (Klimaat) en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) in dezelfde jet. Een dag later volgen ministers Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Van Nieuwenhuizen (Waterstaat) per lijnvlucht.
2. Geen nieuwe kans voor de grootste Nederlandse techdeal ooit
China stond dit weekend ineens toch open voor de overname van het Eindhovense NXP door het Amerikaanse Qualcomm. De deal van 44 miljard dollar ketste eerder dit jaar af, nadat China niet op tijd toestemming verleende. Maar volgens zowel NXP als Qualcomm is het nu te laat. Een overname is niet meer aan de orde.
3. Escalatie handelsoorlog tussen de VS en China voorlopig van de baan
De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdagavond tijdens een werkdiner in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. Ze hervatten de handelsbesprekingen, met als doel om binnen negentig dagen een akkoord te bereiken over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen. Lukt dat niet, dan gaat de voorgenomen Amerikaanse tariefverhoging als nog in.
4. Bij DNB stromen de aanvragen voor banklicenties binnen vanwege Brexit
Bij De Nederlandsche Bank (DNB) stromen de aanvragen voor een bank- of marktlicentie binnen. Het gaat om financiële instellingen die vooruitlopen op de Brexit. De toezichthouder meldt gesprekken te hebben gevoerd met tientallen instellingen als verzekeraars, banken en beleggingsinstellingen die zich in Nederland willen vestigen.
Op dit moment zijn enkele aanvragen gehonoreerd. De aanvragen betekenen volgens DNB niet dat deze partijen ook daadwerkelijk in Nederland terechtkomen. Het kan zijn dat ze lijntjes uitzetten in verschillende landen en elders neerstrijken.
5. Rabo start beurs voor mkb-financiering
Rabobank wil mkb'ers van kapitaal voorzien via leningen met particuliere beleggers. Daarvoor gaat de bank een samenwerking aan met effectenbeurs Nxchange, dat de verhandelbare obligaties uitgeeft, schrijven het FD en De Telegraaf. Het initiatief heet Rabo&Crowd. De minimale aanvraag bedraagt 200.000 euro.
6. Rabobank schrijft hypotheek dubbel af - geld is 'niet kwijt'
Voor mensen met een 'opbouwhypotheek' van Rabobank was het vanochtend schrikken geblazen: de bank heeft hun hypotheek dubbel afgeschreven, meldt RTL Nieuws.
De huiseigenaren zijn hun geld 'niet kwijt'. Het is weliswaar twee keer afgeschreven, maar ook twee keer bijgeschreven op een spaarrekening van de hypotheek. Dat kan wel betekenen dat ze niet meteen bij hun geld kunnen, vervelend als je een eventuele roodstand door de dubbele afschrijving wilt oplossen. Rabobank heeft laten weten de fout 'binnen enkele dagen' recht te zetten.
7. Straat verloedert door wegkwijnende VvE's
Ondertussen kampen veel huiseigenaren met een ander probleem: hun straat verloedert omdat Verenigingen van Eigenaren (VvE's) niet naar behoren functioneren, meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek gepresenteerd door stichting VvE Belang. VvE's zijn niet meer actief door ruzie tussen eigenaren, of de deelnemers voeren niets uit. Dit soort problemen spelen vooral bij kleinere VvE's.
Gevolg is dat het onderhoud aan panden tekortschiet, waardoor uiteindelijk een straat kan verloederen. Als het aan VvE Belang ligt, is de regelgeving voor VvE's dan ook aan onderhoud toe.
8. Letters 'I amsterdam' weggetakeld van Museumplein
Op het Amsterdamse Museumplein zijn de rood-witte letters 'I amsterdam' echt verwijderd. Maandagochtend werden ze weggetakeld, omdat de Amsterdamse fractie van GroenLinks de populaire letters een symbool vond van 'doorgeslagen individualisme'. Daar was echter niet iedereen van op de hoogte - drie Maleisische toeristen kwamen net te laat om een foto te maken. "Ik voel me een beetje verdrietig", zei een van hen toen ze de truck met de letters zag wegrijden,
9. Philip Freriks live op de radio ontslagen
Het was een behoorlijk pijnlijk moment op de radio zondag: oud-nieuwslezer Philip Freriks kreeg na het voorlezen van zijn column te horen dat het direct zijn laatste was - terwijl hij daar zelf nog niet van op de hoogte was.
"De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij tot onze grote spijt afscheid van je gaan nemen als columnist", zei de presentator van het programma. "Ik verbaas mij een beetje dat mij dat hier rechtstreeks in de uitzending wordt medegedeeld", reageerde Freriks. Niet veel later liep hij de studio uit.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden zoals voorbehoud van financiering? Hier moet je op letten
- 'De EU kan Italië niet redden', zegt voormalig voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem
- 11 december is de cruciale stemming over de Brexit in het Britse parlement: dit is de routekaart voor de komende dagen en weken