Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Fiscus roomt steeds minder af van erfenissen
De Belastingdienst incasseert sinds 2010 steeds minder erfbelasting, signaleert het CBS. Dit komt hoofdzakelijk door een verandering in de vrijstelling voor partners en kinderen die in dat jaar is verhoogd.
Incasseerde de Belastingdienst in 2007 nog 1,7 miljard euro aan erfbelasting, in 2015 was dat liefst een half miljard euro minder. Ofwel: 1,2 miljard euro. In 2015 lag de gemiddelde waarde van een erfenis op 25.800 euro. Maar tussen ontvangers zijn er grote verschillen.
2. Bitcoin daalt even onder $3.500, onrust houdt aan
Na een paar dagen van relatieve kalmte was het zondag weer goed mis op de cryptomarkt. Zondagochtend noteerde de bitcoin in de vroege morgen zelfs even onder de 3.500 dollar. Aan het eind van het weekend herstelde de markt weer iets en krabbelde de bitcoin op tot vlak boven de 4.000 dollar.
In een maand tijd heeft de bitcoin zo’n 33 procent van z’n waarde verloren. Voor de cryptomarkt als geheel geldt dat die begin dit jaar rond de 800 miljard dollar waard was, terwijl daar maandag nog zo’n 132 miljard dollar van over was.
3. Brexit: Theresa May en EU-leiders zijn akkoord, nu de rest nog...
Theresa May heeft afgelopen zondag in Brussel weer een Brexit-hobbel genomen door samen met de EU-leiders haar zegen te geven over het Brexit-akkoord. De premier heeft echter nog een paar behoorlijk hoge hindernissen te gaan: zowel het Europese als het Britse parlement moeten nog instemmen met het akkoord.
Het is zeer de vraag of May in het Lagerhuis genoeg zielen meekrijgt voor de overeenkomst die voorziet in een scheidingsverdrag en een politieke verklaring over de relatie na het Britse vertrek. Binnen haar eigen Conservatieve Partij zijn meerdere volksvertegenwoordigers fel tegen het akkoord. Ook de Noord-Ierse DUP die haar aan een regeringsmeerderheid helpt, is kritisch.
Vandaar dat de premier ook een beroep heeft gedaan op de burger.
PM @theresa_may's letter to the nation #BackTheBrexitDeal pic.twitter.com/jdclptDbTu
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) 24 november 2018
In de brief aan de natie vraagt ze de bevolking om steun voor haar akkoord. Voor- en tegenstanders zouden de 'strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor 'vernieuwing en verzoening'. Als alles naar wens verloopt, verlaten de Britten op 30 maart 2019 de EU.
4. Nederlandse expats voelen zich sinds de Brexit minder welkom in het VK
Ondertussen overwegen steeds meer Nederlandse expats om het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Zo'n 60 procent van de Nederlanders in het VK, voelt zich sinds het Brexitreferendum minder welkom en ongeveer de helft overweegt weer te verhuizen, blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij het CBS. Het aantal Nederlanders dat het land daadwerkelijk verliet, is sinds juni 2016 met 37 procent gestegen.
5. Huiseigenaren hebben geen idee hoe ze hun aflossingsvrije hypotheek moeten betalen na pensionering
Een kwart van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek heeft geen idee hoe die moet worden afgelost, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken. Velen weten niet of ze de hypotheek na pensionering nog kunnen opbrengen en of ze in hun huis kunnen blijven wonen.
Voor ruim 700.000 huishoudens loopt de aflossingsvrije hypotheek tussen 2035 en 2038 af. Daarbij verliezen zij ook hun recht op hypotheekrenteaftrek, waarschuwde De Nederlandsche Bank eerder. Voor een deel van deze huiseigenaren geldt dat ze tijdens de looptijd met pensioen gaan.
Er zijn drie zaken die een aflossingsvrije hypotheek relatief duur maken zodra woningeigenaren met pensioen gaan:
- Lager inkomen na pensioen
- Geen hypotheekrenteaftrek na 30 jaar
- De hypotheekrente kan ook weer stijgen
6. Boekhoorn heeft een opvallend plan om de groei van HEMA te financieren
HEMA-koper Marcel Boekhoorn wil sneller uitbreiden in het buitenland. Om dat te financieren wil de kersverse eigenaar Nederlandse filialen verkopen aan franchisenemers, schrijft het FD maandag op basis van anonieme bronnen.
Dat is opvallend, omdat de franchisers voor de oude eigenaar Lion Capital nog een hoofdpijndossier waren. Ook zou Boekhoorn de eigen bakkerij willen afstoten om geld binnen te halen.
7. Unilever eiste afschaffing dividendbelasting, tien jaar lang
Dus toch... Unilever eiste afschaffing van de dividendbelasting van het kabinet-Rutte III voor een verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam. Dat zei Unilever-topman Paul Polman onomwonden in een interview met het AD.
"We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting", aldus de topman,die stelt dat Unilever daar al meer dan tien jaar voor pleit.
Het kabinet zwichtte, maar zette een streep door het plan toen Unilever besloot niet naar Rotterdam te verhuizen. Eerder zei premier Rutte dat de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen om Unilever draaide.
8. Oekraïense president wil staat van beleg uitroepen na Russische aanval
De Oekraïense president Petro Porosjenko wil de staat van beleg uitroepen in zijn land na de aanval van Rusland op drie van zijn marineschepen zondag. Als het parlement de staat van beleg goedkeurt, neemt het leger veel taken van de centrale overheid over en krijgen de autoriteiten meer bevoegdheden. Ondertussen heeft Rusland een noodbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd.
Zondag blokkeerde en confisqueerde Rusland drie Oekraïense marineschepen, waardoor het voor de vaartuigen niet mogelijk was om huiswaarts te keren. Volgens Oekraïne heeft Rusland daar ook bij geschoten. Bij de aanval raakten drie mariniers gewond, meldde de marine van Oekraïne in een verklaring zondagavond. Rusland bevestigde dat.
9. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vinden handhaven boerkaverbod verspilde moeite
De wet is nog niet eens ingegaan, maar nu al staat de handhaving van het boerkaverbod op losse schroeven. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn niet van plan die prioriteit te geven, schrijft de Volkskrant.
"Ik vind dat zó niet bij onze stad passen", zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tegen stadsomroep AT5. Ze wil de "schaarse inzet van politie" voor belangrijker zaken gebruiken.
Het verbod geldt voor het dragen van gezichtsbedekkende kleding als boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen in het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en in overheidsgebouwen. Wie de wet overtreedt, kan een boete van 410 euro krijgen.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Blik op je Geld: profiteren van lage hypotheekrente, benzineprijzen dalen…en je bitcoins stuk minder waard
- Besparen op je nieuwe keuken? Deze 11 tips zorgen ervoor dat je niet te veel betaalt
- 3 manieren om een ongemakkelijk gesprek in goede banen te leiden