Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Paradise Papers met gelekte documenten van een advieskantoor uit Bermuda hebben ook een Nederlandse tintje. Zo blijkt dat Nike via Nederland voor miljarden aan belasting ontwijkt. aldus dagblad Trouw. Het Amerikaanse kleding- en schoenenbedrijf heeft nu in totaal 12,2 miljard dollar (10,5 miljard euro) offshore ondergebracht, buiten het bereik van de Amerikaanse fiscus. Nike heeft al sinds 1999 zijn Europese hoofdkantoor in Hilversum en is na het aflopen van een belastingdeal in 2015 overgestapt op een omstreden constructie met onbelaste partnerschappen.

Andere Nederlandse connectie: De Amerikaanse mulitnational Procter & Gamble (onder meer bekend van wasmiddel Ariel) maakt in 2008 afspraken met de Nederlandse fiscus, waarmee in totaal 676 miljoen euro belasting is bespaard. Maar volgens fiscale experts kan deze ‘ruling’ eigenlijk niet door de beugel, meldt Trouw.

2. Meer sappig nieuws uit de Paradise Papers: Ook Apple heeft over de afgelopen drie jaar voor tientallen miljarden dollars aan belasting ontweken blijkt uit de Paradise Papers. De maker van de iPhone deed dat door twee dochterbedrijven in het geheim van Ierland naar het Britse eiland Jersey te verhuizen, toen lucratieve regelingen in Ierland onder druk kwamen te staan.

En Formule 1-kampioen Lewis Hamilton blijkt via een belastingconstructie op de Isle of Man  miljoenen te hebben bespaard. Het gaat hierbij om niet-betaalde btw voor een vliegtuig van 17 miljoen pond dat officieel een ‘zakelijke jet’ is die Hamilton heeft geleased, maar die feitelijk veel privé wordt gebruikt door de steen rijke coureur, zo meldt The Guardian.

3. Doordat benzine en kleding iets goedkoper werden, kwam de inflatie in oktober uit op 1,3 procent. Een maand eerder was de gemiddelde prijsstijging van het mandje goederen dat het CBS volgt voor de consumentenprijsindex nog 1,5 procent duurder.

Voor spaarders die hun maximaal 0,5 procent rente krijgen op een vrij opneembare rekening, betekent dit dat de waarde van spaargeld iets minder snel verdampt. De 'reële rente', ofwel het verschil tussen de spaarrente en de inflatie bedraagt nog 0,8 procent negatief.

4. Dat de economie aantrekt blijkt ook uit het aantal gereden kilometers met bestelauto's. Het CBS meldt dat Nederlandse bestelauto's vorig jaar in totaal bijna 17,3 miljard kilometer hebben gereden, een stijging van 4,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toch lag het aantal kilometers voordat de crisis in 2008 uitbrak nóg hoger.

5. Zakenblad Forbes heeft een lijstje samengesteld van de 25 meest prominente durfkapitalisten in Europa - ofwel investeerders die geld steken in jonge groeibedrijven. Dat is even slikken voor de Europese Unie, met het oog op de Brexit: 17 namen komen uit het Verenigd Koninkrijk, drie uit Israel en twee uit Zwitserland. Blijft over voor de EU: twee Zweedse firma's en een Franse.

6. Tweehonderd burgemeesters uit Catalonië komen dinsdag naar Brussel om uit te leggen waarom de afscheiding van Spanje een goede zaak is. Intussen hebben nog eens 330 bedrijven hun hoofdkantoor uit Catalonië gehaald afgelopen week, waarmee het totale aantal bedrijven dat sinds 1 oktober activiteiten uit de Spaanse regio heeft verplaatst op 2.152 staat.

7. De man die zondag in een kerk in Texas 26 mensen doodschoot was eerder veroordeeld voor mishandeling en beschuldigd van het richten van een wapen op zijn vrouw en kind, maar kon door een fout van de Amerikaanse luchtmacht toch een geweer kopen. Zijn voormalig werkgever US Air Force geeft toe dat het criminele verleden van Devin Patrick Kelley nooit is ingevoerd in een landelijk informatiesysteem.

8. In de VS is een vrouw ontslagen die haar middelvinger opstak naar Donald Trump. Ze deed dat vanaf de fiets toen het konvooi van de president voorbijkwam. Het bedrijf Akima LLC waar ze werkte kon dat niet waarderen, en al helemaal niet omdat ze er ook haar profielfoto van had gemaakt op sociale media, en ontsloeg haar.

9. Je hebt zeepbellen en zeepbellen: een vergelijking van de opmars van bitcoin met eerdere financiële zeepbellen zoals de internethype rond het jaar 2000 laat zien dat de opmars van de cryptomunt met meer dan 3.500 procent voorgaande financiële excessen doet verbleken. Intussen denkt zakenbank Goldman Sachs dat bitcoin een nieuw record kan neerzetten in de buurt van de 8.000 dollar.

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren:

Op 1 januari 2018 gaat de pensioenleeftijd naar 68 jaar: dit kost het als je eerder wil stoppen

Fiscale jaarruimte: Hoe de Belastingdienst een deel van je pensioen betaalt

Vergeet de burn-out — een minstens zo groot probleem is het ‘carrièreplafond’ en misschien heb je er al last van