Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Huurprijzen in de lift: er zijn een paar wijken in Amsterdam die nog even duur zijn als Groningen

De gemiddelde prijs van een huurwoning in de vrije sector is in de tweede helft van vorig jaar met bijna 3 procent gestegen, maar de huurprijs per vierkante meter is nog veel harder omhoog gegaan: met bijna 6 procent. Dat komt omdat huurwoningen steeds kleiner worden: van 108 vierkante meter gemiddeld in 2014 tot 98 vierkante meter gemiddeld nu.

Uit de laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedmanagersvereniging VGM blijkt ook dat er aan de randen van het gewilde Amsterdam nog enkele wijken zijn die net zo duur zijn als de stad Groningen.

2. Jeff Bezos beschuldigt uitgever van National Enquirer van chantage met naaktfoto’s

Topman Jeff Bezos van Amazon heeft uitgever David Pecker van het Amerikaanse roddelblad National Enquirer beschuldigd van chantage en afpersing. In een buitengewone blogpost schrijft hij dat de uitgever naaktfoto's van hem dreigt te publiceren.

The National Enquirer schreef eerder een verhaal over de affaire van Bezos met voormalig nieuwslezeres Lauren Sanchez en dat was volgens de Amazon-topman politiek gemotiveerd. Bezos, de rijkste man ter wereld, maakte afgelopen maand overigens bekend dat hij en zijn vrouw gaan scheiden.

De uitgever wil dat Bezos stopt met zijn onderzoek naar de totstandkoming van het verhaal over de affaire en verklaart dat het niks met politiek van doen had. Pecker is een bondgenoot van president Donald Trump, die regelmatig felle kritiek uit op Amazon en The Washington Post. Bezos is eigenaar van The Washington Post.

Lees meer: Dit is Lauren Sanchez, de vrouw die naar verluidt date met Jeff Bezos

3. MH17: Rusland wil praten

Opmerkelijk: Rusland is bereid om met Nederland te praten over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014, waarbij alle 289 inzittenden om het leven kwamen. Het diplomatieke overleg kan er volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken toe leiden dat er formele onderhandelingen over de aansprakelijkheid komen.

4. Corbyn stelt Theresa May een monsterverbond voor om Brexit te redden

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft aangeboden om premier Theresa May te steunen bij een aangepaste versie van de Brexit-overeenkomst. Het laat duidelijk zien dat de Labour-leider premier May wil helpen om de Brexit te laten doorgaan. Uit de brief van Corbyn blijkt dat hij voorstander is van een zachte Brexit, waarbij het VK nauw met de Europese Unie verbonden blijft zonder veel zeggenschap.

May moet nu kiezen: als ze een monsterverbond met Corbyn sluit, riskeert ze een scheuring in de Conservatieve Partij, omdat harde Brexiteers dat niet zullen pikken. Maar als ze de optie van de zachte Brexit niet omarmt, riskeert ze een chaotische no deal-Brexit.

5. Dieptepunt in relatie tussen Frankrijk en Italië

Brexit is niet het enige probleem dat de relaties tussen Europese landen belast. Binnen de EU rommelt het tussen Frankrijk en Italië.

Frankrijk heeft genoeg van de manier waarop de populistische regering van Italië zich bemoeit met zaken die president Emmanuel Macron als interne aangelegenheid beschouwt: zoals een recente ontmoeting van de Italiaanse vicepremier Luigi die Maio met 'Gele Hesjes' die willen dat de Franse regering aftreedt.

Donderdag riep Frankrijk zijn ambassadeur uit Rome terug om een Italië duidelijk te maken dat de maat vol is.

6. 'LeasePlan wil verkoopplatform CarNext voor occasions apart verkopen'

Leasemaatschappij LeasePlan blies afgelopen jaar een voorgenomen beursgang af. Inmiddels hebben de eigenaren, waaronder de Britse investeringsmaatschappij TDR, andere plannen, zo meldt het FD. Volgens anonieme bronnen die de krant sprak, wil LeasePlan het onderdeel CarNext verkopen. Dit is een platform waar lease-auto's aan het eind van de leasetermijn als occasion worden doorverkocht aan dealers en particulieren.

CarNext werd volgens het FD afgelopen jaar door analisten op 1 miljard tot 2,5 miljard euro gewaardeerd.

7. Kabinet zoekt steun voor CO2-taks buiten Nederland

Het kabinet probeert alsnog een groter deel van de de rekening van het Klimaatakkoord bij het bedrijfsleven neer te leggen, door steun te zoeken voor een CO2-taks in Europa. Dat meldt De Telegraaf. Het idee hierachter is dat een gezamenlijke heffing voor bedrijven minder schadelijk is voor het bedrijfsleven. Premier Rutte en de ministers Kaag van Buitenlandse Handel en Wiebes van Economische Zaken proberen een kopgroep te vormen van Noordwest-Europese landen.

Lees in dit verband ook: Is een CO2-belasting wel of geen goed idee? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen

8. Jonge Uber-chauffers krijgen verplichte training veilig rijden

Voor Uber-chauffers van jonger dan 25 komt er een verplichte cursus veilige rijden. Veilig Verkeer Nederland geeft de trainingen die door Uber worden betaald. Dit naar aanleiding van een reeks incidenten met Uber-taxi's, waarbij in en rond Amsterdam drie doden vielen.

9. WK Afstanden: De heerschappij van topschaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst is voorbij

Alle acht de vorige keren dat Sven Kramer aan de start stond van de 5.000 meter op een WK Afstanden won hij de titel, maar gisteravond in Inzell moest hij diep buigen.

Verrassend genoeg werd hij niet onttroond door zijn jonge ploeggenoot Patrick Roest, maar door de ontketende Noor Sverre Lunde Pedersen, die sneller reed dan Kramer ooit heeft gedaan op een laaglandbaan. Roest en Kramer eindigden op ruime afstand van Pedersen als tweede en derde.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: