Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Kabinet wil hogere rente voor studieschuld om €226 miljoen op te halen

De studielening kan voor studenten die vanaf 2020 aan een studie beginnen, duurder uitpakken. Het kabinet-Rutte 3 heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de lening te koppelen aan de 10-jaarsrente op staatsleningen. Die is hoger dan de 5-jaarsrente waar stufi nu aan gekoppeld is.

Het plan stond al in het Regeerakkoord en moet het rijk 226 miljoen euro opleveren. Studentenvakbond LSVb noemt het ‘onacceptabel en rekent voor dat bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro, het maandbedrag aan aflossing en rente stijgt van 70 naar 82 euro.

Door het goedkoopgeldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentes tot zeer lage niveaus gedaald. De marktrente op de tienjarige Nederlandse staatslening bedraagt momenteel 0,47 procent.

2. NYT-redacteur Ed wordt platgebeld vanwege ‘Op-ed’ van de Mol in het Witte Huis

Het Witte Huis doet er alles aan om erachter te komen welke hooggeplaatste medewerker een anoniem opiniestuk heeft geschreven voor The New York Times. Daarin wordt beschreven hoe de staf van de president telkens probeert diens impulsieve gedrag in te dammen.

“Als je wil weten wie deze laffe loser is, bel dan naar de falende NYT”, schrijft perschef Sarah Sanders op Twitter met daarbij het telefoonnummer van de opinieredactie van de krant.

Boze Trump-aanhangers geven ook gevolg aan de oproep. Dat is extra vervelend voor een redacteur van The NYT die ‘Ed’ heeft. Het elektronische systeem  van de krant dat telefoontjes doorverbindt haalt namelijk de woorden ‘Op-ed’ (redactie voor de opiniepagina) en ‘Ed’ door elkaar, waardoor Edmund Lee tientallen telefoontjes kreeg.

3. Stormy zegt tegen Twan Huys: 50% kans dat Trump wordt afgezet om dingen die ik weet

Nederland had donderdagavond ook een stukje Trump-soap te gast in de persoon van Stormy Daniels, de pornoactrice die beweert dat ze een affaire met Donald heeft gehad net nadat hij met Melanie was getrouwd.

Donderdagavond vertelde Daniels bij RTL Late Night dat ze informatie over Trump heeft, waarvan de kans aanzienlijk is (‘fifty-fifty) dat het de president de kop kan kosten. Maar details wilde ze niet geven.

4. Het kabinet schrapt het plan om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen

Het plan om arbeidsgehandicapten in sommige gevallen onder het minimumloon te betalen is van tafel, meldt de NOS. VVD-staatssecretaris Tamara van Ark is deze zomer na gesprekken met alle partijen en concludeerde dat het in het regeerakkoord opgenomen plan niet goed uitvoerbaar is en ongewenst.

Het plan was bedoeld om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen, maar binnen de coalitie zagen D66 en ChristenUnie er sowieso al weinig in.

5. ‘ING zucht onder rammelende IT-systemen’

De IT-systemen van ING haperen zo vaak dat dit de interne bedrijfsvoering bedreigt, zo meldt het FD vrijdag op basis van een intern werkdocument. Met name in België valt nog een hoop te verbeteren.

De problemen met de IT-systemen zijn ook relevant voor het gebrekkige toezicht op witwaspraktijken, waarvoor ING afgelopen woensdag een schikking trof die de grootbank 775 miljoen euro kost.

ING hangt overigens mogelijk nog een tuchtrechtszaak boven het hoofd voor witwaspraktijken. Stichting Tuchtrecht Banken heeft een informatieverzoek ingediend bij de bank over de zaak. Dat is een eerste stap op weg naar een tuchtrechtszaak. Individuele bankiers kunnen voor het overtreden van de bankierseed een beroepsverbod krijgen en een boete tot 25.000 euro.

6. ‘Hogere belasting voor ‘onveilige’ auto kan veel opleveren’

Via belastingheffingen kunnen maatschappelijke kosten van het autogebruik beter worden aangepakt. Denk aan de gevolgen van CO2-uitstoot maar ook aan veiligheid. Uit een vrijdag gepubliceerde studie van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat veiligheid momenteel de grootste maatschappelijke kostenpost is van het autogebruik.

De economen van het Planbureau doen de volgende suggestie om het aantal verkeersongelukken en de kosten daarvan terug te brengen: breng verschil aan bij de aanschafbelasting BPM of bij de jaarlijkse voertuigenbelasting (MRB) voor auto’s die als veilig of juist minder veilig zijn getest.

Ter illustratie staat er in het rapport: “Van de in 2016 en 2017 geteste voertuigen biedt de ruim 2000 kg zware Toyota Hilux terreinauto de beste voetgangersbescherming in geval van een ongeluk, terwijl het minst presterende voertuig qua voetgangersveiligheid de 865 kg zware Fiat 500 betreft.”

7. Levensverwachting stijgt licht – maar dat heeft geen gevolgen voor de AOW-leeftijd

De levensverwachting is weer iets gestegen: lag die in 2011 nog op 81 jaar en 1 maand, inmiddels hebben baby’s een levensverwachting van 81 jaar en 6 maanden. Dat meldt het CBS. De toename van 5 maanden is weinig vergeleken met de sprongen die de levensverwachting eerder maakte – tussen 2003 en 2008 steeg die van mannen bijvoorbeeld met 20 maanden.

Deze nieuwe cijfers veranderen niets aan de AOW-discussie die speelt. Over een paar maanden komt het CBS met een aparte levensverwachting voor 65-plussers, die bepaalt hoe snel de AOW-leeftijd verder stijgt.

8. Nederland moet Spanje en Frankrijk als bondgenoot zien, na de Brexit

Na de Brexit valt voor Nederland het Verenigd Koninkrijk weg als bondgenoot binnen de Europese Unie, en het is tijd om op zoek te gaan naar alternatieven, bepleit de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een advies.

En daarbij moeten we verder kijken dan landen als Zweden, Estland en Ierland, want die hebben weinig inwoners en leggen tijdens Europese stemmingen maar weinig gewicht in de schaal, schrijft Trouw.

De AIV adviseert om Frankrijk en Spanje als bondgenoten te overwegen, ook omdat die landen veel vaker hetzelfde willen als wij misschien zouden denken. Madrid zou willen dat er meer geld vrijgemaakt wordt voor innovatie en klimaatbeleid, en ook Macron is met zijn wens voor betere beveiliging van de Europese buitengrenzen een potentiële partner voor Nederland.

9. Wesley Sneijder neemt onder ovationeel applaus afscheid van Oranje en wordt bondsridder

Na 134 wedstrijden zit de interlandcarrière van Wesley Sneijder erop. Hij nam afscheid tijdens de met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Peru en werd na afloop door de KNVB benoemd tot bondsridder. In zijn afscheidsspeech beloofde hij het volgende toernooi tussen de supporters op het Oranjeplein te komen staan.

Sneijder werd met het Nederlands elftal in 2010 tweede op het WK in Zuid-Afrika en derde in 2014 op het WK in Brazilië en is op dit moment aan het afbouwen in Qatar.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een creditcard van $ 10.000 was zijn ⬆️ startkapitaal 💳 - Nu heeft het Australische software-bedrijf @atlassian een omzet van $900 miljoen op jaarbasis, 2500 medewerkers en 125 duizend klanten. Mede-oprichter Mike Cannon-Brookes ⬆️ is dus groeiondernemer 🌳 Maar dat ging niet zonder slag of stoot. - Hij trok 3 belangrijke lessen uit fouten die werden gemaakt. - Lees ze via link in bio of op Businessinsider.nl: Deze 38-jarige Australiër bouwde vanuit het niets een bedrijf op dat $17 miljard waard is -dit zijn de 3 grootste fouten die hij naar eigen zeggen maakte als groeiondernemer. - 📸: Atlassian - #atlassian #entrepeneur #ondernemer #ondernemen #bedrijf #zakelijk #startup #growth #scaleup #software #softwareengineering #developer #company

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op