Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. May wil de stemming over haar Brexit-deal uitstellen

Theresa May is van plan de tweede stemming over haar Brexit-deal pas eind februari te houden, een maand voor de officiële uittreding uit de Europese Unie. Dat schrijft The Telegraph.

Eigenlijk zou er volgende week opnieuw gestemd moeten worden over de deal, maar volgens de krant heeft de premier niet genoeg tijd om tot een aangepast voorstel te komen. De stemming zou worden verplaatst naar de week van 25 februari.

De EU ziet een aangepast akkoord overigens nog steeds niet zitten. May is donderdag in Brussel om te praten over een alternatief voor de Ierse backstop.

2. Tusk haalt fel uit naar de Brexiteers

Ondertussen heeft EU-president Donald Tusk fel uitgehaald naar de Brexiteers. "Ik vraag me af hoe die speciale plek in de hel eruitziet voor degenen die de Brexit hebben aangemoedigd, zonder zelfs maar een schets van een plan hoe dat veilig moet gebeuren", zei hij kort na overleg met de Ierse premier Leo Varadkar in Brussel.

Britse kranten en Conservatieve politici zijn woedend over die opmerking. Onder meer aartsbrexiteer Nigel Farage reageerde geërgerd: "Na de Brexit zijn we verlost van ongekozen, arrogante pestkoppen als jij. Dan zijn we zelf de baas in ons land."

3. Klimaatspijbelaars komen samen op het Malieveld

In navolging van mede-scholieren in Zweden en België verzamelen Nederlandse scholieren zich op het Malieveld in Den Haag. De acties is opgezet door een groep leerlingen van het Daltoncollege in Den Haag. Zij verwachten minstens enkele honderden medestanders.

In een open brief in Trouw betuigen 350 Nederlandse wetenschappers hun steun aan de klimaatspijbelaars. "Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen", schrijven de wetenschappers. Ze noemen het Klimaatakkoord "niet afdoende en te vrijblijvend".

4. Marco Aarnink gaat zelf weer drukken

Hij kan het toch niet laten. Marco Aarnink, de man die Drukwerkdeal oprichtte en verkocht voor 24 miljoen euro, gaat zelf weer drukken. In 2017 maakte hij zijn comeback in de drukwerkwereld met de aankoop van de domeinnaam Print.com. Nu heeft hij twee drukkerijen overgenomen, schrijft Sprout.

5. Kantorenmarkt zit weer op het niveau van voor de crisis

De markt voor kantoorruimten zit door de gunstige economische omstandigheden weer op het niveau van voor de crisis. Vooral in stadscentra is volgens makelaarsnetwerk Dynamis steeds vaker sprake van krapte. Dit komt ook doordat veel kantoorruimten anders zijn ingericht, bijvoorbeeld als woning of voor horeca.

6. GroenLinks wil niet dat Huawei ons 5G-netwerk aanlegt

Pas op voor Huawei! Die oproep doen GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn fractiegenoot Bram van Ojik aan het kabinet. De Chinese telecomgigant zou volgens de partij niet het nieuwe 5G-netwerk in Nederland aan mogen leggen, omdat het mogelijk nauwe banden heeft met de Chinese overheid.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben Huawei al in de ban gedaan, bang als ze zijn dat de Chinese overheid de netwerkapparatuur gebruikt om te spioneren. GroenLinks wil dat Nederland kiest voor een Europese leverancier als Ericsson of Nokia. Enige probleem: zij zouden qua 5G-technologie bijna een jaar achterlopen op Huawei.

Lees meer: Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken

7. Cao-lonen stijgen bijna 3% ter compensatie inflatie

Mede door de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent stijgt de inflatie dit jaar naar verwachting zo'n 2,5 procent. In de cao-afspraken is steeds meer terug te zien dat daar rekening mee wordt gehouden. Werkgeversclub AWVN meldt dat de gemiddelde stijging van cao's die in januari zijn afgesloten een loonstijging van 2,71 procent voorzien. Op 12-maandsbasis ligt de gemiddelde stijging op 2,61 procent.

8. Vestager legt uit waarom ze niet buigt voor Frans-Duitse treinlobby

Een Europese 'kampioen' op het gebied van hsl-treinen. Dat had de Duitse-Franse combinatie van Siemens en Alstom voor ogen met de fusie van hun treinfabrikanten. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging blokkeerde dat plan woensdag. De belangrijkste reden? Siemens en Alstom namen suggesties van Brussel om onderdelen te verkopen niet serieus, schrijft de Financial Times. Dat bleek een fatale inschattingsfout.

9. PVV en Denk vliegen elkaar in de haren na beschuldiging van fraude

Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk en PVV'er Machiel de Graaf zijn woensdag hard in botsing gekomen tijdens een Kamerdebat over bijstandsfraude. Öztürk beschuldigde De Graaf van fraude en had een uitgeprint artikel bij zich om dat te bewijzen. Een woedende De Graaf beet Öztürk vervolgens toe dat hij hem zou "najagen" en "dan ben je van mij".

Kamervoorzitter Khadija Arib tikte Öztürk op de vingers. "Het mag niet meer op deze manier. Dit is niet het niveau waarop volksvertegenwoordigers zich moeten gedragen."

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: