Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. HEMA wordt toch geen BEMA

Het Belgische Core Equity heeft de overnamegesprekken met HEMA-eigenaar Lion Capital gestaakt, melden ingewijden aan De Telegraaf.

De Belgen haken af, omdat de contracten met franchisenemers niet kunnen worden aangepast. Die eisen een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen op. Zolang dat het geval is, denkt Core Equity dat eigen plannen voor de online verkopen niet uitvoerbaar zijn.

Volgens De Telegraaf is HEMA nog in gesprek met andere kopers. Ook een beursgang in 2019 zou weer op tafel liggen.

2. GroenLinks virtueel 2e partij... geheime liefdesrelatie nekt partijvoorzitter én Kamerlid 

In de opiniepeilingen gaat het goed met GroenLinks. Peilingwijzer zet de partij van Jesse Klaver op de tweede plek met 17 tot 19 virtuele zetels, tegen 27 tot 31 voor de VVD. De peiling werd wel gehouden voordat bekend werd dat zowel partijvoorzitter Marjolein Meijer als Kamerlid Rik Grashoff opstappen.

De twee hadden sinds eind 2016 een geheime relatie en hebben daarover gelogen. Dat werd het partijbestuur uiteindelijk te gortig en daarom is sprake van een 'vertrouwensbreuk'.

3. Mark Rutte in de startblokken voor ontmoeting met Trump begin juli

Sinds enkele dagen staat Mark Rutte bekend als "de enige premier ter wereld die zijn eigen rotzooi opruimt", in de woorden van de BBC. Dit naar aanleiding van een filmpje waarin te zien is dat Rutte zelf de dweil pakt, nadat hij een kopje koffie heeft laten vallen.

Dezelfde Rutte mag op 2 juli op audiëntie bij de Amerikaanse president Donald Trump, zo meldt NRC. Althans, de ontmoeting staat vooralsnog gepland op 2 juli en ambtenaren treffen voorbereidingen.

Rutte weet alvast één ding: als hij net als de Franse president Emmanuel Macron zegt dat Trump een 'fout' heeft gemaakt met de importheffingen op Amerikaans staal, kan hij zich schrap zetten voor de toorn van The Donald.

4. ING, Rabo en SNS lanceren eigen betaalapp tegen Apple, Google... en ABN 

Voor klassieke banken is de wereld van betaalapps in potentie bedreigend, want jonge fintechbedrijven én techreuzen zoals Google en Apple kunnen daarmee een voet tussen de deur krijgen in een domein dat traditioneel aan grootbanken toebehoorde: het verwerken van betalingen tussen winkels en klanten via pinpassen en creditcards.

In Nederland proberen grootbanken ING, Rabobank en de Volksbank (onder meer SNS) alvast een tegenoffensief in te zetten met de betaaldienst Payconic. Die is woensdag officieel gelanceerd.

De grootbanken hebben deals gesloten voor de mobiele betaalapp met een reeks winkelketens, waaronder Bruna, Dirk, Zeeman en ICI Paris XL. Ook kunnen 'familie en vrienden' onderling betalingen aan elkaar doen. Dat laatste lijkt een beetje op de populaire betaalapp Tikkie van ABN Amro... die als enige grootbank niet meedoet aan het initiatief van Payconic.

5. Noorse premier begrijpt niet waarom Britten zouden gaan voor 'Noors model'

De Noorse premier Erna Solberg betwijfelt of de voorstanders van de Brexit echt blij zullen worden van ‘het Noorse model’ voor samenwerking met de EU. Noorwegen is geen lid van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte. Het land moet zich houden aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Maar het heeft geen zeggenschap over wetgeving van de EU.

“Dus dan vraag ik me echt af: waarom zou je de EU verlaten om daarmee akkoord te gaan?”, zegt de centrumrechtse Solberg tegen Politico.

6. Nieuwe Spaanse premier aan de slag met 'Frankenstein'-coalitie

De politieke crisis in Spanje lijkt bezworen, nu de nieuwe Sociaal-Democratische premier Pedro Sánchez woensdag zijn ministersploeg presenteert. De PSOE heeft geen meerderheid in het Spaanse parlement en Sánchez smeedde een noodcoalitie.

Zijn sociaal-democratische partij wordt gesteund door twee Catalaanse partijen, een Baskische partij en de linkse partij Podemos. Sceptici gaven de samenwerking al de benaming 'Frankenstein' mee.

Sanchez werd afgelopen zaterdag al ingezworen als premier, waarbij hij de eed aflegde zonder aanwezigheid van een Bijbel of een kruisbeeld. Een unicum in het van oudsher zwaar katholieke Spanje.

7. Fiscus heeft nog jaar nodig om aan privacywet te voldoen

Bedrijven zweten peentjes vanwege de nieuwe Europese privacywet die sinds 25 mei van kracht is. Die vergt tal van maatregelen om het gebruik van persoonlijke data op een transparante manier in te richten. Maar de overheid zelf moet ook nog flink aan de bak. Dinsdag meldde staatssecretaris Menno Snel dat de Belastingdienst nog een jaar nodig heeft om aan alle eisen van de nieuwe privacywet te voldoen.

8. Gemeenten kiezen eigen aanpak van 'vervuilende' auto's, ANWB wil één systeem

Automobilisten dreigen het spoor bijster te raken in de ongebreidelde groei van milieuzones, blijkt uit een inventarisatie van de ANWB waar het AD over bericht.

De bond heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur gevraagd vaart te maken met een voorstel voor één systeem. Op dit moment stelt iedere gemeente zijn eigen regels op. Zo weren Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vervuilende auto's uit delen van de stad, terwijl Maastricht plannen heeft voor vignet naar Duits model.

9. De meest 'productieve' flitspaal staat tussen Hilversum en Vinkeveen

De flitspaal der flitspalen aan de N201 tussen Hilversum en Vinkeveen gaat de schatkist naar verwachting 6 miljoen euro opleveren dit jaar, meldt De Telegraaf.

Flitskast 1414 staat als een guerrilla opgesteld in de berm bij Vreeland en heeft nu al 35.000 automobilisten op de bon geslingerd. Dat aantal zal tot het einde van het jaar waarschijnlijk oplopen tot ruim 100.000. Met boetes die gemiddeld 60 euro bedragen, flitst het ding een topbedrag bij elkaar.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit is het beste vliegveld ter wereld! ✈️💺 — Voor het zesde jaar op rij is luchthaven Changi in Singapore uitgeroepen tot beste vliegveld ter wereld. Dat zegt Skytrax, die 13,73 miljoen klanten vragenlijsten heeft laten invullen. Zo ziet de luchthaven eruit. Er is een zwembad op het dak, een vlindertuin, gratis bioscoop en er zijn 24-uurs-spa's. Ook de snelle check-in- en bagagezuilen en de brandschone wc's zijn redenen waarom dit vliegveld de absolute nummer één is. Meer foto's zien? Check de link in onze bio. Het volledige artikel lezen? Check de link in onze bio. Foto's: @changiairport / BI #opmerkelijk #vandaag #nieuws #banen #baan #bedrijf #businessinsidernl #businessinsider #business #vliegveld #luchthaven #ondernemen #ondernemer #werk #dinsdag #goedemiddag #goedemorgen

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op