Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Europees Parlement stemt over het omstreden internetfilter

Het Europees Parlement stemt vandaag over een nieuwe, Europese copyrightwetgeving. Maar over twee artikelen is nog flink wat discussie: nummers 11 en 13, schrijft de Volkskrant.

Nummer 11 schrijft voor dat partijen die winst maken op het werk van andere moeten worden belast: de ‘linktaks’. Als Google of Facebook een substantieel deel van een krantenartikel gebruikt, moeten de bedrijven daarvoor de portemonnee trekken.

Maar over artikel 13, het ‘uploadfilter’, is nog veel meer ophef. Dat artikel stelt dat websites met grote hoeveelheden inhoud die door gebruikers worden geüpload, een vergoeding moeten gaan betalen voor de auteursrechten. Internetbedrijven moeten dan vooraf controleren wat gebruikers uploaden, en het zou weleens het einde van de meme kunnen betekenen.

2. Innen erfbelasting alleen maar verder achterop

De achterstand met de inning van de erfbelasting is alleen maar groter geworden, terwijl het de bedoeling was die dit jaar in te lopen. In een nieuw systeem van de Belastingdienst is "een technische fout geslopen", waardoor de opbrengst voorlopig zal tegenvallen, meldt minister Hoekstra.

De tegenslag heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de rijksbegroting. Vorig jaar liep de schatkist al 450 miljoen euro mis doordat niet alle verschuldigde belastingen op erfenissen en giften werden geïnd. Hoekstra rekende erop dat bedrag dit jaar alsnog te incasseren, maar dat gaat waarschijnlijk dus niet lukken.

3. Elon Musk wil Thaise voetballertjes helpen

Elon Musk zegt dat hij de Thaise voetballertjes die al bijna twee weken in een grot vastzitten "graag wil helpen". Iemand op Twitter vroeg hem of hij te hulp kon schieten. Musk antwoordde dat hij denkt dat de Thaise overheid het onder controle heeft, maar dat als er een manier is waarop hij kan helpen, doet hij dat graag.

Hoe Musk zou kunnen helpen is niet helemaal duidelijk - voor de meest ervaren duikers ter wereld is het al een uitdaging om de grot in te gaan, en er is ook nog eens behoorlijk wat tijdsdruk. Als de voetballertjes niet snel uit de grot gehaald worden, moeten ze er als het tegenzit nog maanden blijven zitten. Dit zijn drie manieren om ze te redden.

4. Brenninkmeijers van C&A stoppen met eigen bank die alleen de familie als klant had

Als je de rijkste familie van Nederland bent, volgens zakenblad Quote goed voor 22 miljard euro, dan kun je je wat permitteren. De familie Brenninkmeijer had tot voor kort een privébank met alleen de familie als klant. Maar de bankvergunning voor Anthos Bank is ingeleverd, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Dit betekent dat de Brenninkmeijers hun reguliere bankzaken (betaalrekening, spaarrekening, hypotheek) via andere banken met meer dan 1 klant doen. Anthos gaat zich volledig op vermogensbeheer richten, waarvoor geen bankvergunning nodig is.

5. Onwel Brits koppel vergiftigd door contact met zelfde stof als ex-dubbelspion Sergej Skripal

Het Britse stel dat in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, is in aanraking gekomen met hetzelfde zenuwgas als waarmee ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in maart zijn vergiftigd. Dat heeft het hoofd van de Britse antiterreurdienst, Neil Basu, woensdag gezegd.

Het is nog niet bekend waar en hoe het stel met het zenuwgas novitsjok in aanraking is gekomen. Basu heeft geen aanwijzingen dat er opzet in het spel is. "Niets in hun achtergrond wijst erop dat de man en vrouw een doelwit waren."

6. Wie betaalt de 'bonusactie' bij de Albert Heijn? Leveranciers moeten tienduizenden euro's toeleggen

Je zou het misschien niet meteen denken, maar meedoen aan een bonusactie van Albert Heijn is een 'privilege' voor de aanbieder van het product. De leveranciers moeten AH namelijk fors betalen om een weekje als bonusproduct in de schappen te mogen liggen.

Dat blijkt uit een prijslijst voor leveranciers, die RTL onder ogen kreeg: acties in de winkel kosten al gauw 20 duizend tot 75 duizend euro. Dat geld wordt op twee manieren terugverdiend: bonusacties leveren vaak fors hogere verkopen op, en daarnaast komt de financiering doorgaans uit het marketingbudget van een bedrijf.

Die marketingkosten zitten versleuteld in de reguliere prijs voor een product. Je betaalt als consument bij aankopen op niet-bonus-momenten dus al een beetje voor je bonuskorting.

7. Uploadgigant Kim Dotcom wacht mogelijk uitlevering aan de VS

Internetondernemer Kim Dotcom mag door Nieuw-Zeeland uitgeleverd worden aan de VS. Dat heeft het hof van Nieuw-Zeeland bepaald, meldt de NOS. Het hof volgt een eerder oordeel van de rechtbank.

Met zijn onderneming Megaupload zou Kim Dotcom op grote schaal auteursrechten hebben geschonden. Hij verdiende tientallen miljoenen door gebruikers van Megaupload films en muziek te laten delen. Daardoor zijn filmstudio's en platenmaatschappijen gedupeerd voor een half miljard dollar, volgens de autoriteiten in de VS.

8. J.K. Rowling lacht Donald Trump uit - maar een handelsoorlog is niet om te lachen

Een spelfoutje van Donald Trump in een tweet waarin hij zijn eigen schrijftalent bewierookt, was voor Harry Potter-auteur J.K. Rowling aanleiding om de Amerikaanse president via Twitter even hard uit te lachen (lees hier meer over het verschil tussen 'pour' en 'pore').

Sommige Harry Potter-fans ergerden zich aan Rowling, die op haar beurt duidelijk aangaf wat ze van Trump vindt.

Intussen breken economen in de grotemensenwereld zich het hoofd over de risico's van een escalerende handelsoorlog, als Trump zijn dreigementen over nieuwe importheffingen op Chinese en Europese producten uitvoert. Econoom Adam Slater van Oxford Economics komt inmiddels uit op een potentiële schade van 4 procent voor de wereldhandel... ofwel 800 miljard dollar.

9. Verhuist Cristiano Ronaldo voor € 120 miljoen naar Juventus?

Het zou dé transfer van de zomer zijn: een overstap van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Juventus. Volgens Spaanse en Italiaanse media gaat het bijna zeker gebeuren. De Italiaanse kampioen heeft naar verluidt 120 miljoen euro over voor de topscorer aller tijden van Real Madrid. Die zou ontevreden zijn dat Neymar bij Paris SG en Messi bij Barcelona meer verdienen dan hij.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!