Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Ubers nieuwe topman begint officieel pas volgende week, maar hij doet nu alvast zijn strategie uit de doeken. Binnen 18 of 36 maanden gaat de taxiapp naar de beurs, zei de kersverse CEO Dara Khosrowshahi tijdens zijn eerste bijeenkomst met personeel. De gewipte oprichter Travis Kalanick wilde juist zo lang mogelijk in private handen blijven. Het plan van Khosrowshahi moet als muziek in de oren klinken voor Benchmark Capital, de grootste investeerder in Uber. Zij zijn de drijvende kracht achter het vertrek van Kalanick en kunnen tientallen miljarden verdienen met een beursgang.
2. De geflopte Fyra keert terug op het Italiaanse spoor. Volgens het AD koopt Trenitalia zeventien van de negentien Fyra-treinen die door de NS zijn afgedankt. De NS profiteert van de verkoop en ontvangt zo’n 20 miljoen euro, maar dat is een doekje voor het bloeden. Het totale verlies van het Fyra-debacle bedraagt zo’n 800 miljoen euro.
3. Was Jeff Bezos vorige maand heel even de rijkste persoon op aarde, nu is het Amancio Ortega die Bill Gates voorbij is gestreefd. Al was het maar voor eventjes. De oprichter van het Spaanse modebedrijf Inditex, eigenaar van onder meer Zara, was dinsdag volgens Forbes 200 miljoen dollar meer waard dan Microsoft-oprichter Gates. Aan het einde van de dag was Ortega weer teruggezakt naar plek twee – achter Gates, maar voor Bezos.
4. Een kabinetscrisis is afgewend. De PvdA neemt genoegen met een toezegging van de VVD om de lerarensalarissen “substantieel” te verhogen. Welk bedrag de basisschooldocenten er uiteindelijk bij krijgen, moet blijken tijdens de begrotingsonderhandelingen in het najaar.
5. Het is erop of eronder voor het Nederlands elftal vanavond. Oranje moet in Parijs winnen van Frankrijk om nog kans te houden op deelname aan het WK volgend jaar. Op de tribune van het Stade de France zit in elk geval premier Rutte. Hij is vandaag samen met minister Koenders op bezoek bij de Franse president Macron en gaat daarna door naar het stadion.
6. Over voetbal gesproken: na vandaag sluit de transfermarkt en dat leidt zoals altijd tot hectische taferelen. Clubs proberen zich op het laatste moment nog te versterken met spelers. Belangrijkste vragen voor de vaderlandse top drie: komt er nog een megabod op Ajax-spits Dolberg? Slaagt PSV erin Luuk de Jong te verkopen? En komt Robin van Persie toch naar Feyenoord? Om 23.59 uur sluit in Nederland de transfermarkt.
Sluiting transfermarkt:
DUI – 31/8 (18 uur)
ITA – 31/8 (23 uur)
NL+FRA – 31/8 (23.59 uur)
ENG – 31/8 (23.59 uur)
POR+SPA – 1/9 (23.59 uur)— Michel Abbink (@sportzeloot) 29. August 2017
7. WhatsApp stort zich op de zakelijke markt. De chatdienst zou op het punt staan om een aparte app te lanceren, waarmee bedrijven kunnen communiceren met klanten. Facebook kocht WhatsApp in 2014 voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar, maar verdient er vooralsnog geen geld aan.
8. Niet geheel verrassend: de belastingplannen van Donald Trump zijn gunstig voor het bedrijfsleven. De Amerikaanse president wil de winstbelasting verlagen van 35 naar 15 procent. Zo wil hij bedrijven en banen terughalen naar de VS en de economie een impuls geven, zei hij woensdag in een toespraak. Volgens Trump betekent lagere belasting voor bedrijven hogere salarissen voor werknemers, maar recent onderzoek trekt die stelling in twijfel.
9. Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de Britse prinses Diana verongelukte in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed. Daarmee kwam er abrupt een einde aan de vete tussen Diana en de Britse koninklijke familie, die door een diep dal ging. Maar twintig jaar later zijn de Windsors populairder dan ooit, schrijft de Volkskrant. “In het selfietijdperk is iedereen een beetje een Diana geworden.”
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
• Veel beweging in de subtop van de cryptomunten: let op Litecoin, Ripple en Dash
• Dit betekent de dure euro voor de benzineprijs, de spaarrente en je hypotheek
• ‘Starters op huizenmarkt kiezen voor lagere hypotheekrente bij verzekeraars’