Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Fabrikant Stint vraagt faillissement aan

De fabrikant van de Stint is bankroet. Het bedrijf van de elektrische bolderkar vraagt maandag faillissement aan bij de rechtbank. Dat zegt eigenaar Edwin Renzen in een interview met RTL Nieuws en de Volkskrant.

Volgens Renzen was afgelopen vrijdag voor hem duidelijk dat het zo niet langer meer ging. “Ik heb naar de cijfers gekeken: er komt al weken niets meer binnen. En er gaat alleen maar geld uit, alleen maar meer. Extra kosten, geen inkomsten. We hebben nog net de salarissen er een keer uit kunnen persen. Maar dit is niet vol te houden.”

Het voertuig kwam negatief in het nieuws toen een Stint onder een trein terechtkwam op een overweg in Oss. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven.

Hier lees je hoe de stint in korte tijd ontzettend populair werd en hoe een faillissement uiteindelijk onafwendbaar werd.

2. AEX doet even niets door storing, na dramatische beursweek

De Amsterdamse AEX-index had maandag bij de opening last van een technische storing bij beursbedrijf Euronext. Hierdoor is de opening vertraagd.

De toonaangevende index van de beurs van Amsterdam zakte vrijdag bijna door grens van 500 punten, maar bleef uiteindelijk een stukje boven dat niveau hangen op 507 punten. Beleggers hebben in oktober een zware maand vanwege toenemende zorgen over de wereldeconomie, de handelsoorlog van president Donald Trump, oplopende schuldniveaus, de Brexit en de financiële perikelen van Italië

3. Extreemrechtse Bolsonaro wint verkiezingen in Brazilië

De conservatieve populist Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Hij heeft 55,7 procent van de stemmen behaald, meldt de Braziliaanse kiesraad. Hij heeft daarmee met afstand gewonnen van zijn linkse uitdager, Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT). De oud-burgemeester van São Paulo kreeg 45 procent van de stemmen. In totaal mochten ongeveer 147 miljoen Brazilianen een stem uitbrengen.

4.  Philips-baas Frans Van Houten mag nog 4 jaar door

De commissarissen van Philips hebben groen licht gegeven voor de herbenoeming van topman Frans van Houten voor nog eens vier jaar. Van Houten is al sinds 2011 de baas van Philips. Eén van zijn belangrijkste wapenfeiten is de afsplitsing van de lichttak, het oerbedrijf van het Nederlandse technologieconcern. Philips richt zich nu volledig op zorgtechnologie.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waarom topman Frans van Houten van Philips nog 4 jaar door mag

5. Leidse startup die vergassen eendagshennen wil uitbannen krijgt paar miljoen groeigeld

Biotechbedrijf In Ovo uit Leiden is al een paar jaar bezig met het ontwikkelen van een machine die razendsnel het geslacht van kippeneieren kan herkennen. Doel is een eind te maken aan de huidige praktijk van massale vergassing van eendagshennen. Als het geslacht van kippeneieren "in microseconden" herkend kan worden, kunnen de 'mannelijke' eieren nuttig worden gebruikt bijvoorbeeld als eiwitten voor veevoer.

Maandag meldde In Ovo enkele miljoenen te hebben opgehaald bij investeerders om in 2020 de eerste machine op de markt te hebben, aldus het FD.

6. Invoeren Tesla-taks kost leaserijder zo'n €70.000 fiscaal voordeel over 5 jaar

Vanaf 2019 krijgen leaserijders die een elektrische auto hebben van meer dan 50.000 euro te maken met een versobering van het fiscale voordeel van de bijtelling voor privégebruik. Nu ligt die bijtelling op 4 procent van de cataloguswaarde. Vanaf 2019 wordt de bijtelling 22 procent, voor zover de waarde boven de 50.000 euro uitstijgt.

Het CDA vroeg staatssecretaris van Financiën Menno Snel hoe groot het huidige fiscale voordeel is voor een Tesla Model S in de versie P90D, met een cataloguswaarde van 129.200 euro. In een schriftelijke reactie rekent Snel voor: vergeleken met een benzineauto is het fiscale voordeel 67.000 euro en vergeleken met een diesel 73.000 euro. Maar dat wordt volgend jaar dus fors minder.

7. DNB waarschuwt: contant geld afschaffen is niet goed

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. Dat zegt Coen Voormeulen, directeur Cash van de centrale bank, maandag in het AD. Minder dan vier op de tien betalingen verlopen nog contant, zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.

Maar Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. "Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden." Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. "Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar." Daarom zou hij graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft.

8. Passagiersvliegtuig met 188 inzittenden gecrasht in Javazee

In Indonesië is een passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air neergestort in de Javazee. Aan boord van de Boeing type 737 MAX 8 zaten 188 mensen, meldt het Indonesische ministerie van Transport. De autoriteiten gaan ervan uit dat alle inzittenden zijn overleden.

Het toestel stortte neer tijdens een vlucht van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlak bij Sumatra. De bestemming is een populaire plek voor toeristen. Kort na vertrek rond 06.20 uur (lokale tijd) zou het mis zijn gegaan. Het vliegtuig verloor 13 minuten na het opstijgen het contact met de luchtverkeersleiding.

9. Verstappen wint weer in Mexico met 17 seconden voorsprong

Max Verstappen heeft zondag, net zoals vorig jaar, de Grote Prijs van Mexico gewonnen in de Formule 1. Hij passeerde de finishvlag met 17 seconden voorsprong op de nummer twee, de Duitser Sebastian Vettel van Ferrari. Lewis Hamilton werd er voor de vijfde keer wereldkampioen.

Het is de vijfde winst voor Verstappen, die eigenlijk al zijn hele leven racet. Hier hebben we uiteengezet hoe Verstappen van de kartbaan naar de koningsklasse in de autosport klom.
 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Oprichter @basvanabel stopt per 1 november als CEO van @fairphone. Hij gaat "lekker yogaën en thee drinken". · Van Abel geeft het stokje door aan Eva Gouwens, die eerder de baas was bij @tonyschocolonely_nl. "Dit is in alle opzichten het beste, voor mij en voor Fairphone", aldus Van Abel. "Eva is veel beter in staat om nu het bedrijf te leiden." · Wil je weten waarom Van Abel vertrekt? Via de link in onze bio lees je meer. · Foto: Mike Roelofs/CC BY-SA 2.0 · #fairphone #fairphone2 #entrepreneur #entrepreneurs #ondernemer #ondernemen #business #businessinsider #basvanabel #duurzaam #duurzaamheid #duurzaamondernemen #sustainability #bcorp #bcorporation #wereldverbeteraar #businessman #inspiration #startuplife #mindset #motivational #entrepreneurlifestyle #entrepreneurship #businessowner #startup #smartphone #quoteoftheday #quotevandedag

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op