Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Flexwet Koolmees gaat door: ontslag wordt makkelijker, een tijdelijk contract duurder

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Dit betekent dat flexwerk vanaf 1 januari 2020 duurder wordt, onder meer doordat werkgevers een hogere ww-premie moeten betalen voor tijdelijk werk. Aan de andere kant wordt de motivatie voor ontslag iets makkelijker gemaakt voor werkgevers.

Werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de aanpassing van het ontslagrecht, maar vrezen dat bedrijven met seizoenswerk op kosten worden gejaagd.

2. Bitcoin kan binnen 2 weken door $10.000, denkt analist

Bitcoinfans hebben de smaak weer te pakken. Na het rampjaar 2018 ziet 2019 er een stuk vrolijker uit voor de belangrijkste cryptomunt ter wereld. Die is in drie maanden tijd ruim verdubbeld tot het huidige niveau van ongeveer 8.500 dollar.

Volgens analist Naeem Aslam van Think Markets UK zit er meer in het vat. Hij voorziet binnen twee weken een nieuwe mijlpaal, waarbij de bitcoin door het niveau van 10.000 dollar breekt. Aslam spreekt vooral over nieuw 'momentum' in de markt. Zoals vaker met cryptomunten is het lastig om een duidelijke reden aan te wijzen voor de recente koersstijging.

3. Moddergevecht bij GroenLinks na vertrek van Kamerlid Zihni Özdil

Zihni Özdil stapt op als Tweede Kamerlid van GroenLinks na een botsing met partijleider Jesse Klaver. Özdil keerde zich eerder deze maand in een interview met Trouw tegen het leenstelsel, zonder dit vooraf te overleggen met de fractie. Hij moest daarna op het matje komen bij Klaver en probeerde dat gesprek op te nemen op zijn telefoon. Volgens Klaver is daardoor het vertrouwen geschonden. Klein geluk voor GroenLinks: Özdil geeft zijn zetel terug aan de partij.

4. Ontevreden franchisenemers Intertoys starten nieuwe keten

Zeven ondernemers die ontevreden zijn over de nieuwe Intertoys-eigenaar, gaan zelfstandig verder in een nieuwe franchise. Ze werken daarbij samen met Euretco, een groot bedrijf dat ondernemers in de detailhandel ondersteunt.

De zeven voormalige franchisenemers openen binnenkort negen testwinkels in Amersfoort, Amstelveen, Budel, Bussum, Deurne, Eindhoven, Gemert, Purmerend en Veldhoven. De samenwerking moet een ‘een geheel eigen gezicht’ krijgen en zichzelf dus sterk gaan onderscheiden van nieuwe concurrent Intertoys. Hoe de keten zal gaan heten, is nog onbekend.

Nadat Intertoys in februari dit jaar failliet ging, nam het Portugese Green Swan de winkels over. Het legde een nieuwe overeenkomst voor aan de franchisenemers, die door velen ondertekend werd. Anderen lieten al vrij snel hun ontevredenheid blijken.

5. Nederland valt uit top 5 van de wereld bij concurrentieranglijst

Een tikje voor het ego van Nederland als één van de meest competitieve economieën ter wereld. Op de jaarlijkse ranglijst van de Zwitserse businessschool IMD is Nederland gezakt van plaats vier naar plek zes. Nederland is in de wereldtop voorbij gestreefd door de Verenigde Arabische Emiraten, waar onder meer stadstaat Dubai bijhoort.

De eerste plaats op de ranglijst wordt bezet door Singapore, dat de VS van de troon heeft gestoten. De Amerikanen zakken naar de derde plek en moeten ook Hongkong laten voorgaan.

6. Startups moeten makkelijker aandelenopties kunnen uitdelen aan personeel

In plaats van alleen regulier loon moet het voor startups makkelijker worden om personeel ook in aandelenopties uit te betalen. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën volgens Nu.nl. Het uitbetalen in aandelenopties zou "qua moment van belastingheffen" beter passen bij de situatie van startups en scaleups. Daarnaast wordt het dan voor de bedrijven makkelijker om personeel te trekken: ze hebben financieel nog niet zo veel te bieden, maar de aandelen kunnen hun werknemers op de lange termijn wel veel opleveren.

7. De 'anderhalfverdiener' domineert in Nederland

Het komt steeds vaker voor: stellen waarbij de ene partner voltijds werkt en de andere partner tussen de 20 en 35 uur per week. Het aandeel "grote anderhalfverdieners", zoals het CBS ze noemt, nam sinds 2003 toe van 27 procent naar 36 procent en is daarmee ook absoluut gezien de meestvoorkomende situatie in Nederland.

Stellen kiezen vaker deze constructie, dan een waarbij allebei de partners fulltime werken. Vooral onder stellen met jonge kinderen zijn veel grote anderhalfverdieners te vinden. Het aandeel "kleine anderhalfverdieners", waarbij de deeltijds werkende partner minder dan 20 uur per week werkt, nam juist af van bijna 20 procent naar ruim 12 procent.

8. Rapper Lil' Kleine zet 'lifestylemerk' op met John de Mol

Rapper Lil’ Kleine gaat met mediatycoon John de Mol een nieuwe lifestylemerk voor jongeren tussen de 15 en 24 jaar opzetten. Dat maakte Talpa, het bedrijf van De Mol, dinsdag bekend. Lil’ Kleine wordt niet alleen mede-oprichter, maar ook ambassadeur van het merk.

Het is nog niet bekend wat voor naam het nieuwe platform krijgt en wat voor vorm het krijgt. Wel is het doel duidelijk: Lil’ Kleine wil jongeren inspireren om hun dromen na te jagen. Dat hij daarvoor samen gaat werken met De Mol, komt niet uit de lucht vallen. Hij ziet de tv-ondernemer en multimiljonair namelijk als een groot voorbeeld.

9. Huawei laat Android mogelijk in juni al vallen

Nu Google Huawei uit Android heeft geschopt, moet de Chinese telefoonmaker op zoek naar een alternatief besturingssysteem. En dat kan mogelijk sneller dan gedacht. Huawei zou achter de schermen al jaren werken aan eigen software, genaamd HongMeng. Volgens een hoge topman van het bedrijf wordt dat in juni al uitgerold. Groot nadeel: in Huaweis appstore staan waarschijnlijk geen populaire apps als WhatsApp, Instagram en Facebook.

10. Ex-vrouw Jeff Bezos geeft de helft van haar vermogen na scheiding alweer weg, Jeff zelf niet

MacKenzie Bezos werd na haar scheiding in april van Amazon-oprichter Jeff Bezos de rijkste vrouw op aarde, maar ze geeft meer dan de helft van haar vermogen weg. Bezos heeft de Giving Pledge getekend, een intentieovereenkomst waarin ze beloofd meer dan de helft van haar bijna 37 miljard dollar aan vermogen aan goede doelen te schenken.

Haar ex Jeff, met 114 miljard dollar de rijkste ter wereld, heeft de Giving Pledge niet getekend. Daarmee is hij de enige Amerikaan van de vijf rijkste mensen op aarde die niet meedoet aan de liefdadigheidsovereenkomst. Superbelegger Warren Buffett en Microsoft-oprichter Bill Gates hebben bijvoorbeeld wel getekend.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!