Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Britse Lagerhuis stemt over Brexit-alternatieven: 8 keer nee
Na een urenlang debat heeft het Britse Lagerhuis via zogeheten ‘indicatieve stemmingen’ acht alternatieven voor de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Voor geen van de varianten – van een ‘zachte’ Brexit tot een tweede referendum, een no deal-Brexit en twee jaar uitstel – bleek een meerderheid te zijn.
Met de nieuwe Brexit-deadline van 12 april in zicht gaat het Lagerhuis maandag opnieuw stemmen over de scenario’s die gisteren de meeste stemmen kregen.
2. Theresa May bereid om vervroegd op te stappen
Voorafgaand aan de stemmingen liet premier Theresa May aan haar partijgenoten weten bereid zijn vervroegd op te stappen als het Lagerhuis alsnog haar deal accepteert. De Brexit-plannen van May zijn al twee keer weggestemd door het parlement.
Met haar vertrek zou May de weg vrijmaken voor een frisse start van de verdere onderhandelingen met de EU over de toekomstige handelsrelatie na de nu voorgestelde vertrekdatum van 22 mei. De geplaagde premier erkende dat er binnen haar Conservatieve Partij behoefte is aan "een nieuwe benadering en nieuw leiderschap in de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen".
Lees meer: Wie volgt Theresa May op? Deze 11 namen worden genoemd
3. Bavariabrouwer Swinkels mag zich voortaan 'Koninklijk' noemen
Bierbrouwer Swinkels Family Brewers uit het Brabantse Lieshout heet voortaan Royal Swinkels Family Brewers. Commissaris van de Koning Wim van de Donk overhandigde woensdag het predicaat 'Koninklijk' aan de familie Swinkels als bekroning op het 300-jarige bestaan.
De brouwer is vooral bekend van Bavaria, maar is ook het moederbedrijf van merken als Palm, La Trappe, Steenbrugge en Schultenbräu. De eretitel is overigens geen garantie voor succes: juweliersketen Siebel ging binnen een jaar nadat het in 2013 het predicaat 'Koninklijk' kreeg failliet.
Lees meer: Dit moet je weten over de nieuwe Bavaria-topman Peer Swinkels
4. De Correspondent sluit zijn kantoor in New York
De Correspondent haalde 2,6 miljoen euro op voor de lancering van een Amerikaanse editie, maar vijf maanden voor de officiële lancering sluit het bedrijf zijn kantoor in New York, schrijft uitgever Ernst-Jan Pfauth.
The Correspondent komt er nog steeds, maar dan gerund vanuit Amsterdam. Bouwen aan een wereldwijd, Engelstalig nieuwsmerk kan volgens Pfauth bij nader inzien prima vanuit de Nederlandse hoofdstad. Opmerkelijk, omdat het mediabedrijf bij de crowdfundingactie eind 2018 nog riep dat het het Amerikaanse medialandschap wilde opschudden.
After raising millions in donations based on very lofty, high-horsey talk a about fixing the broken US news industry, The Correspondent says it won’t open a US newsroom and never wanted to be a US national news org https://t.co/oAA54PeN1P pic.twitter.com/W27LNbgCwN
— Tom Gara (@tomgara) March 26, 2019
5. Nieuwe auto's moeten van de EU per 2022 een hele reeks extra veiligheidsvoorzieningen hebben
Autofabrikanten moeten alle auto’s, bestelwagens, bussen en vrachtwagens die ze vanaf 2022 in Europa verkopen, voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen. Die lopen uiteen van een ‘zwarte doos’ en een achteruitrijcamera tot parkeersensoren en een intelligente snelheidsassistent die bestuurders aan de juiste snelheid moet houden, zo hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de raad van ministers gezamenlijk afgesproken. Hier vind je alle 15 nieuwe veiligheidssnufjes op een rij.
6. Veel schuldeisers van Olcay Gulsens SuperTrash blijven met lege handen achter
De kans dat alle schuldeisers hun geld terugkrijgen bij het faillissement van modebedrijf SuperTrash van ondernemer Olcay Gulsen is bijzonder klein. Dat concludeert De Telegraaf op basis van het vierde faillissementsverslag. SuperTrash ging in maart 2018 failliet. Afgelopen jaar wist de curator via verkoop van kledingvoorraden en merkrechten 1,3 miljoen euro op de halen. Ook de huisbank wist 1,2 miljoen euro te incasseren. Volledige terugbetaling van de totale schuld van 13 miljoen euro lijkt echter niet haalbaar.
7. Brabantse vleesproducent Vion wil vegetarische producten maken
De Brabantse vleesproducent Vion, een van de grootste van Europa, overweegt om vegetarische producten te maken. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink tegen het Financieele Dagblad.
Hij vindt het een logische stap: hij zegt dat de consument niet per se een stuk vlees op z'n bord hoeft te hebben, maar "dat de klant proteïne wil. En dat kan met plantaardige eiwitten." Maar het is zakelijk gezien volgens hem ook een goede keuze om vleesvervangers te produceren: "De vraag naar vlees in West-Europa groeit niet meer of neemt af." In Nederland is de vraag naar vlees al een aantal jaar stabiel.
8. 'Forse subsidie elektrische auto was gebaseerd op één rekenmodel'
Afgelopen jaar keerde de overheid in totaal zo'n 700 miljoen euro uit aan subsidies voor elektrische auto's, meldde de Volkskrant eerder dit jaar. Dat bedrag was relatief hoog, omdat de populariteit van gesubsidieerde elektrische auto is onderschat. Volgens de site Follow The Money baseerde de overheid zich bij de inschatting van de verwachte verkopen van elektrische auto's op een rekenmodel van één consultant. Toevallig is Tesla ook klant bij dezelfde consultant.
9. NPO en VVD ruziën over Van Nieuwkerks salaris
Het gesteggel over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk blijft maar voortduren. De Nederlandse Publieke Omroep heeft onderzoek gedaan naar de afspraken tussen BNNVARA en de presentator. Volgens de NPO zijn de beloningsregels niet overtreden.
Maar de VVD geeft het onderzoek een dikke onvoldoende. Kamerlid Thierry Aartsen benadrukt dat de NPO niks zegt over een eventuele salarisconstructie via tv-producent MediaLane, waardoor Van Nieuwkerk fors meer dan premier Rutte zou verdienen.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:
- 14 angstaanjagende feiten waardoor je nooit meer aan boord wil gaan van een cruiseschip
- Ik probeerde cryotherapie, de ijskoude behandeling waarbij je lichaam denkt dat je doodgaat
- 4 psychologische denkfouten die beleggers maken, waardoor ze zichzelf flink in de vingers snijden