Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Bitcoin zakt naar 7.500 dollar…terwijl beursgoeroe roept 300.000 dollar!
Het gaat niet lekker op de cryptomarkt. Terwijl aandelen na de klappen van afgelopen week enigszins stabiliseren, houdt de druk op de koersen van bitcoin & co aan. De grootste cryptomunt ter wereld noteerde donderdagochtend rond de 7.500 dollar, een verlies van 4 procent. Nummer twee, ethereum, stond 7 procent lager op 420 dollar.
Toch zijn er nog altijd optimisten die geloven in een wederopstanding: beursgoeroe Ronnie Moas ziet op de kortere termijn een opleving van de bitcoin naar 20.000 dollar en daarna naar…300.000 dollar.
2. Nee, TomTom staat niet te koop
Navigatiebedrijf TomTom heeft wil zichzelf niet verkopen aan een Aziatisch bedrijf. De verkoper van navigatiekastjes, verkeerssoftware en sporthorloges ontkende donderdag een gerucht dat via persbureau Reuters naar buiten kwam over een mogelijke verkoop.
Feit blijft dat TomTom strategisch al jaren kampt met dalende verkopen van losse navigatiekastjes, die slechts deels gecompenseerd worden door nieuwe softwarediensten.
3. Rechter berispt Rabobank wegens machtsmisbruik tegenover omgevallen bouwer
De in 2011 omgevallen bouwer Midreth heeft een succes geboekt in een zaak tegen Rabobank, die draait om het handelen van de bank in de jaren voorafgaand aan het faillissement.
In een arrest van het gerechtshof Arnhem dat het FD in handen kreeg, staat dat Rabobank 'onrechtmatig en in strijd met de op haar rustende zorgplicht' handelde, aldus de krant.
In de kern gaat het erom of Rabobank als huisbankier excessieve vergoedingen heeft gevraagd voor extra leningen op het moment dat Midreth in zwaar weer kwam. Zo vroeg Rabobank voor een krediet van 7 miljoen euro een vergoeding van 2 miljoen euro. De bank laat tegenover persbureau ANP "het vonnis te bestuderen en daarna pas over eventuele vervolgstappen te beslissen."
4. Facebook wordt tikkie transparanter (maar blijft gewoon data verzamelen)
Als een schandaal je 100 miljard dollar aan beurswaarde kost, is het vrij essentieel om het schip te keren. Facebook gooide daarom woensdag de privacy-instellingen op de schop. Het moet nu duidelijker zijn welke persoonlijke informatie het sociale netwerk van jou heeft verzameld. Dit na het schandaal rond databedrijf Cambridge Analytica, dat gegevens van miljoenen profielen buit wist te maken.
De aanpassing van Facebook is slechts een cosmetische ingreep. Op de achtergrond blijft het bedrijf gewoon dezelfde data verzamelen van gebruikers. Het is meer een signaal richting de politiek dat Facebook de kritiek serieus neemt. Oprichter Mark Zuckerberg moet binnenkort mogelijk uitleg geven aan het Amerikaanse Congres over het grootschalige datamisbruik.
5. Prijzen in ziekenhuizen volstrekt willekeurig
De marktwerking in de zorg leidt niet tot lagere maar tot willekeurige prijzen. Dat zegt het CPB. Ziekenhuizen en verzekeraars mogen afspraken maken over prijzen van behandelingen. Gereguleerde concurrentie zou de stijgende zorgkosten drukken, maar dat blijkt dus niet zo te werken. Volgens het CPB komt dat doordat er geen openheid was over contractprijzen.
6. Transfernieuws: Voetbal Inside-team verhuist van RTL naar John de Mols Talpa
Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen hebben voor vier jaar bij John de Mols bedrijf Talpa TV hebben getekend, zo bevestigt RTL na berichtgeving in het AD. Het programma Voetbal Inside vertrekt bij de omroep en zal vanaf volgend televisieseizoen bij Veronica te zien zijn. Op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip, maar waarschijnlijk onder een andere naam - aldus het AD.
Een woordvoerder van Talpa TV wilde alleen kwijt dat “Talpa een aanbod heeft gedaan, maar dat ze nog niets hebben getekend.”
Het is overigens niet de enige grote aankoop die De Mol woensdag bekendmaakte: Talpa is ook de nieuwe eigenaar van persbureau ANP.
7. 'Moet dan de hele ING de Nederlandsce CAO volgen?'
President-commissaris Jeroen van der Veer van ING legt zich neer bij het terugdraaien van de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers. Maar eigenlijk is het het er nog altijd niet mee eens, zo bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Van der Veer bleef erop hameren dat de internationale context waarin de grootbank opereert van belang is voor de beloning van de topman. Dat leverde hem eensgezinde kritiek op vanuit de Kamer.
8. "Hello, this is Microsoft/Windows calling"
Wie kent 'm niet, zou je zeggen: de man of vrouw met het Indiase accent die je opbelt met de mededeling dat je computer een probleem heeft. Deze oplichterstruc van cybercriminelen om computers te kapen is een ware plaag geworden. Afgelopen jaar werd liefst 6 miljoen euro buit gemaakt: 2.000 mensen deden aangifte en de gemiddelde schade bedroeg 4.000 euro.
Het Openbaar Ministerie, de politie en de Autoriteit Consument en Markt en een aantal telecombedrijven kondigen donderdag aan dat er gezamenlijke actie komt tegen deze vorm van helpdeskfraude.
9. Supermarkten verkochten verboden Nederlandse kwarteleieren - Marqt doet dat nog steeds
Het is een vreemde gewaarwording: supermarkten verkochten jarenlang kwarteleitjes, terwijl dit wettelijk verboden is. Bij Marqt liggen op dit moment eitjes van een kwartelboer uit de regio Utrecht in de schappen, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
De kwartel heeft nooit op de landelijke lijst van ‘productiedieren’ gestaan, en dus zijn commerciële houderijen in Nederland niet toegestaan. Uit een rondgang van de Volkskrant langs pluimveeorganisaties, producenten, leveranciers en verkopers blijkt dat vrijwel niemand van het verbod op de hoogte is.
Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Retour vliegticket gebruiken als enkeltje? Dit moet je weten over prijzen en wat er gebeurt als je niet komt opdagen
- Zo komt asbest in je make-up terecht
- De nieuwe iPad laat zien dat Apple totaal geen idee heeft van kinderen