Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Europese Investeringsbank en ING maken grote pot voor duurzame investeringen mkb
Investeren in een duurzamer bedrijfshuisvesting of zonnepanelen als kleine of middelgrote onderneming? Daar komt een flinke pot geld voor. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft samen met ING in totaal 400 miljoen euro aan krediet beschikbaar gesteld voor het mkb in de Benelux.
De leningen zijn bedoeld voor bedrijven die willen investeren in verduurzaming, bijvoorbeeld in zonne- of windenergie, het energiezuinig maken van vastgoed en het regelen van elektrisch vervoer.
2. ‘Bouwer Strukton heeft Saudische boete van €25 miljoen aan de broek’
Bouwbedrijf Strukton ligt bij de Belastingdienst in Nederland onder vuur vanwege mogelijke smeergeldbetalingen aan een Saudische prins. Maar ook in Saudi-Arabië loopt een zaak tegen Strukton vanwege betalingen aan een tussenpersoon, zo meldt het Financieele Dagblad. De krant stelt dat 5 bronnen hebben bevestigd dat Strukton is veroordeeld tot een schadevergoeding van 25 miljoen euro in Saudi-Arabië. Het moederbedrijf van Strukton, Oranjewoud, was volgens het FD niet bereikbaar voor commentaar
3. Toeristen zorgen voor fors meer banen in Nederland
Toeristen in Nederland hebben het afgelopen jaar meer geld uitgegeven dan in 2017. Ze gaven in 2018 zo'n 87,5 miljard euro uit, 6,4 procent meer dan het jaar daarvoor. Daardoor nam ook het aantal banen in de sector in een jaar tijd met 27.000 toe tot 791.000, blijkt uit cijfers van het CBS. In acht jaar tijd heeft toerisme ongeveer 150.000 extra banen opgeleverd.
Het grootste deel van die groei is te danken aan buitenlandse toeristen. Zij boekten meer overnachtingen in Nederland en kozen ook vaker voor Nederlandse bedrijven bij het boeken van een vlucht. Maar ook binnenlandse toeristen gaven meer geld uit. In eigen land gaven we vooral meer geld uit aan horeca, sport en ontspanning.
4. Vaste lasten-app Dyme haalt 6 ton op om technologie te verbeteren
De vastelastenapp Dyme heeft 600.000 euro opgehaald in een investeringsronde onder leiding van Peak Capital, meldt Sprout. Het bedrijf wil het geld gebruiken om de technologie te verbeteren en op te schalen naar de eerste 100.000 gebruikers.
Dyme wil mensen helpen om hun vaste lasten te verlagen door op zoek te gaan naar vergeten abonnementen, zei oprichter Joran Iedema eerder tegen Business Insider. Dankzij de nieuwe wet PSD2 kan Dyme - als je dat wil - je bankgegevens inzien. Een vergunningsaanvraag die Dyme hiervoor heeft ingediend bij De Nederlandsche Bank loopt nog. Op basis van de bankgegevens laat het bedrijf zien wat je zoal uitgeeft in een maand, en kun je met één klik abonnementen opzeggen.
5. Chinese munt op 11-jarige dieptepunt: wapen in handelsoorlog?
De Chinese yuan is deze week op het laagste punt in 11 jaar beland tegenover de dollar. Chinese beleidsmakers laten de renminbi (ook yuan genoemd) doorgaans bewegen binnen een bepaalde bandbreedte ten opzichte van de dollar. De renminbi heeft in een week tijd bijna 2 procent aan waarde verloren en op jaarbasis gaat het om 5 procent.
Een zwakkere munt maakt Chinese producten goedkoper in de VS en helpt China in de handelsoorlog met president Trump. Tegelijk stellen analisten dat China er geen belang bij heeft de renminbi te hard te laten zakken, omdat dit kan leiden tot een uitstroom van buitenlandse investeringen in China en dat is schadelijk voor de economie.
6. Deliveroo moet 640.000 euro aan pensioen alsnog betalen
Maaltijdbezorger Deliveroo moet met terugwerkende kracht pensioenpremie betalen voor alle medewerkers met een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de rechter bepaald in een procedure die was aangespannen door het pensioenfonds van het beroepsvervoer.
Deliveroo beweerde jarenlang dat het geen bezorgbedrijf is maar een technologiebedrijf, en dat het daarom geen pensioenpremie hoefde af te dragen voor de bezorgers, terwijl die wel in dienst waren. Het pensioenfonds vond echter dat maaltijdbezorging een kerntaak is van Deliveroo en de rechter gaf het fonds daarin gelijk. Deliveroo gaat in hoger beroep en hoeft de bijdrage daarom voorlopig nog niet te betalen.
7. Trump noemt AOC 'gek' omdat ze het Kiescollege wil afschaffen
Donald Trump haalt in zijn verkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 uit naar de Democraat Alexandria Ocasio-Cortez.
"Gekke AOC wil het kiescollege afschaffen. Laten we haar eraan herinneren dat dit ONS land is en niet dat van de elites aan de kuststaten", schrijft hij in een bericht aan zijn supporters. Hij heeft een petitie gelanceerd voor het behoud van het Kiescollege. Dit kiessysteem werkt als een soort disctrictenstelsel en leverde Trump de verkiezingsoverwinning op in 2016, hoewel zijn tegenstander Hillary Clinton in absolute zin meer stemmen kreeg.
8. Theo Hiddema vindt dat Henk Otten op onverstandige manier uit partij is gezet
Het is weer onrustig bij Forum voor Democratie. Bij de talkshow van Eva Jinek zei Tweede Kamerlid Theo Hiddema dinsdagavond dat hij vindt dat Henk Otten op een onterechte manier uit de partij is gezet."Ik vind de beslissing te abrupt, want het geeft een heleboel commotie en naar mijn beste beschouwing had het zo niet gehoeven", zei hij. Het liefst had hij Otten binnen de partij gehouden.
9. Greta Thunberg komt na zware twee weken aan in New York
Na twee weken zeilen komt de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg waarschijnlijk vandaag aan in New York. Onderweg liep ze wat vertraging op door slecht weer.
Door naar de klimaattop te zeilen in plaats van te vliegen, wilde ze een statement maken. Dat is niet helemaal gelukt; terwijl ze hoge golven trotseerde, werd duidelijk dat ze dankzij alle logistiek rondom haar zeilreis meer CO2 uitstoot dan wanneer ze gewoon het vliegtuig had gepakt.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag:
- De hypotheekrente implodeert en daling houdt nog wel even aan: 10 jaar vast bijna even goedkoop als 5 jaar vast
- Hoe moeilijk is het om de goudkluizen van centrale banken te kraken? Dit zijn 5 van de meest ondoordringbare kluizen ter wereld
- Trump is niet de eerste met het idee om kernbommen op orkanen te gooien – dit is wat er zou gebeuren als we het zouden doen