Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De rijkste man ter wereld is… Jeff Bezos! Op papier althans. Na uitstekende kwartaalcijfers schoot de koers van Amazon tot boven de 1.000 dollar per aandeel in de nabeurshandel. Dat betekent dat het vermogen van Bezos, die zo’n 17 procent van het internetbedrijf bezit, met 6,5 miljard dollar is toegenomen, becijferde Fortune. Waarschijnlijk genoeg om Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij te steken.

2. Het was sowieso het avondje van de techbedrijven. Google’s moederbedrijf Alphabet zag de winst en omzet toenemen in het derde kwartaal, met meer dan analisten hadden voorspeld. Het aandeel steeg prompt 4 procent na het sluiten van de beurs.

Ook Microsoft deed het beter dan verwacht, met dank aan LinkedIn en de clouddiensten. De groei van cloudcomputing is ook waar Intel van profiteert. De chipmaker ligt op koers voor een recordjaar, doordat er steeds meer vraag is naar hardware voor datacenters.

3. Dan is er nog Twitter, een kleintje in techland. Topman Jack Dorsey voorspelde dat het bedrijf het volgende kwartaal winst gaat maken. Een unicum, want dat is in de 11 jaar dat Twitter bestaat nog niet voorgekomen. Ook kwamen er meer gebruikers bij in het derde kwartaal.

Maar er was niet alleen maar goed nieuws. De omzet was weliswaar beter dan verwacht, maar daalde met 4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat toont nog maar eens het grootste probleem van Twitter aan: in de strijd om advertentiedollars is het vergeleken met andere sociale netwerken aan de kleine kant.

4. Wat is er opmerkelijk aan Cora van Nieuwenhuizen, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat? Ze is de enige vrouwelijke VVD-minister. Dat is te weinig, erkent ook Mark Rutte. Maar: "Uiteindelijk is het clubje waaruit je politici rekruteert voor dit type baan heel beperkt", zei de premier tegenover NPO Radio 1. "Er wordt wel eens heel romantisch gedacht: neem iemand uit het bedrijfsleven, daar zitten toch heel goede vrouwen. Maar dit is toch een heel ander vak dan een bedrijf leiden."

5. Wil je miljardair worden? Verhuis dan naar Azië en begin een techbedrijf. Uit een rapport van UBS en PwC blijkt dat er elke twee dagen een nieuwe miljardair bijkomt in Azië. De lucratiefste sectoren zijn technologie, mijnbouw, de industrie en finance. Voor het eerst zijn er nu meer miljardairs in Azië (637) dan in de Verenigde Staten (538).

6. De ECB pompt minder geld in de economie, maakte president Mario Draghi donderdag bekend. Maar wat merk je daar als consument van? Vooralsnog niet zoveel. De ECB draait de geldkraan maar een klein beetje dicht, en dus reageren de financiële markten nauwelijks. Kortom: lenen voor je hypotheek of een bedrijfskrediet blijft voorlopig goedkoop en sparen levert bitter weinig op.

7. Onzekerheid blijft voorlopig Spanje en Catalonië nog beheersen, ook als de Spaanse Senaat vrijdag bijeenkomt om te spreken over een eventuele opschorting van de autonomie van Catalonië. Het parlement steunt de federale regering al in het inzetten van het gevreesde 'artikel 155'. De Catalaanse premier Puidgemont verklaart op zijn beurt dat hij alsnog de onafhankelijkheid kan uitroepen als Madrid een poging doet om aan de autonomie te morrelen.

8. Zo'n 2.800 documenten over de moord op John F. Kennedy zijn vannacht openbaar gemaakt door president Donald Trump. Schokkende onthullingen zijn tot nu toe niet gevonden, maar er staan wel enkele opvallende details in de JFK-files. Zo vreesde de Sovjet-Unie voor een raketaanval na de aanslag en vermoedde president Lyndon B. Johnson een Zuid-Vietnamees complot.

Overigens blijft een deel van de documenten voorlopig geheim, na smeekbeden van de FBI en CIA. De inlichtingendiensten vreesden dat de nationale veiligheid in het geding zou komen.

9. De welvarendste regio van Nederland? Dat zijn Noord-Drenthe en het Gooi, aldus een nieuw rapport van Rabobank en de Universiteit Utrecht. De onderzoekers keken niet alleen naar de economische groei, maar ook naar zaken als baanzekerheid, kwaliteit van het onderwijs, gezondheid, milieu, veiligheid en geluk. De grote steden in de Randstad scoren opvallend slecht, door de lage woontevredenheid en grotere onveiligheid.

10. Een croissantcrisis dreigt in Frankrijk, schrijft The Guardian. Door een botertekort, de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog, kunnen de bakkers niet genoeg van de halvemaanvormige ontbijtbroodjes produceren. Ook consumenten worden getroffen: de schappen met boter zijn in sommige supermarkten leeg.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Na actie ECB: huiseigenaar niet acuut bedreigd door hogere hypotheekrente, spaarder blijft lijden

Een voormalige Tesla-recruiter deelt dé vraag die sollicitanten bijna altijd verkeerd beantwoorden

8 cruciale dingen die je moet aanpassen aan je cv, als je met meer werkervaring solliciteert