Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het lot van de Brexit kan woensdag een radicale wending nemen

Het wordt weer even opletten bij de Brexit-soap woensdagavond. Tussen vijf en zeven uur houdt premier Theresa May een besloten bijeenkomst met Conservatieve parlementsleden. Mogelijk stelt May voor om zelf op te stappen in ruil voor steun voor haar al twee keer afgewezen deal met de EU.

Vanaf zeven uur volgt een serie moties waarin het voltallige parlement alles kan voorstellen: van een tweede referendum, nieuwe verkiezingen en een zachte Brexit, tot een no deal-Brexit. Vraag is: komt er een voorstel waar een parlementaire meerderheid voor is.

2. Paniek onder kleine beleggers om politieke maatregelen in vrije sector

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het tekort aan betaalbare huurwoningen in het middensegment. Als het aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, komen er maatregelen om het aanbod in dat segment veilig te stellen. Maar kleine beleggers maken zich daar grote zorgen over, zegt directeur Laurens van de Noort van een vereniging van particuliere beleggers in vastgoed tegen het Financieele Dagblad. "De kans dat hun verhuurrendement wordt aangetast is aanzienlijk."

Hij zegt dat hun rendement nu al laag is en noemt daarbij een voorbeeld van een Amsterdamse portefeuille van 39 woningen, waarvan zes met een huur boven de liberalisatiegrens. "Het nettorendement ten opzichte van de WOZ-waarde komt uit op 0,1 procent", zegt hij tegen de krant.

3. Ruim helft jonge vaders neemt tot 10 dagen vrij bij geboorte kind

Een paar dagen vrij nemen bij de geboorte van een kind is heel gewoon voor jonge vaders in Nederland. Maar van langdurig ouderschapsverlof wordt slechts zeer beperkt gebruik gemaakt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over verlofregelingen voor vaders.

In 2017 maakte van de werkende vaders met kinderen tot 8 jaar slechts 11 procent gebruik van (onbetaald) ouderschapsverlof. Dat komt neer op 70.000 personen. Je mag in totaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt opvragen als ouderschapsverlof. Voor een 40-urige werkweek komt dit neer op 130 dagen in 8 jaar tijd.

4. Boeing 737 MAX 8 maakt noodlanding in Florida vanwege motorprobleem

Opnieuw heeft zich een incident voorgedaan met een Boeing 737 MAX 8. Een toestel van de Amerikaanse maatschappij Southwest Airlines heeft een noodlanding gemaakt op het vliegveld van Orlando in Florida vanwege een motorprobleem. Het was op weg naar de opslag in Victorville in de staat Californië en moest terugkeren naar Orlando. Er waren geen passagiers aan boord, alleen twee bemanningsleden. In een half jaar tijd zijn twee 737 MAX 8-toestellen neergestort in Indonesië en Ethiopië. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven. Het geplaagde toestel van Boeing wordt sindsdien wereldwijd aan de grond gehouden.

Lees meer: Deze 12 luchtvaartmaatschappijen hebben de meeste Boeing 737 MAX-toestellen in hun vloot

5. Banken leden vorig jaar meer schade door phishing

De schade bij Nederlandse banken door phishingaanvallen liep het afgelopen jaar op naar 3,81 miljoen euro, schrijft NU.nl op basis van cijfers van de Betaalvereniging Nederland. Dat is een flinke stijging, want een jaar eerder leden de banken nog maar voor 1,05 miljoen euro aan schade. Volgens de vereniging gebruiken criminelen steeds betere hulpmiddelen om met nepberichten de inloggegevens van klanten te stelen. De aanvallen worden vaker en op grotere schaal uitgevoerd en de e-mails zijn lastig van echt te onderscheiden.

6. Hoekstra wil begrotingsoverschot van €11 miljard gebruiken om staatsschuld af te lossen

Dat het Rijk vorig jaar ruim 11 miljard euro heeft overgehouden, betekent niet dat de belastingen verder omlaag kunnen. Of dat bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheid op nog meer extra geld kunnen rekenen. Het is ook belangrijk om de staatsschuld af te lossen, zodat “Nederland een appeltje voor de dorst” heeft, zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.

“We weten uit het verleden dat goed weer ook snel kan omslaan, en er zijn aanzienlijke risico’s. Denk aan de Brexit.” Hoekstra wil “voorkomen dat we dan direct weer moeten bezuinigen” op klimaat en defensie en “al die onderwerpen die we belangrijk vinden”.

7. Uber groeit vooral in het VK en in Portugal

Uber is actief in 65 landen en meer dan 600 steden, met in totaal zo’n 15 miljoen ritten per dag. Het is niet altijd makkelijk vast te stellen hoe succesvol Uber is in verschillende gebieden, maar aan de hand van het aantal app-downloads van Uber krijg je wel een redelijk goed idee. Databureau Statista maakte voor Business Insider Nederland een overzicht van het aantal downloads van de Uber-app in 21 Europese landen in het afgelopen jaar. Dat ziet er als volgt uit:

Als je dat afzet tegen de bevolkingsomvang, blijkt dat de app in het VK zowel in absolute als relatieve aantallen het vaakst werd gedownload. Absoluut volgt Rusland en relatief staat Portugal op de tweede plek.

8. Baudet wil graag een broodje kroket eten met Freek de Jonge

Cabaretier Freek de Jonge kreeg bakken met kritiek over zich heen na zijn tirade over Thierry Baudet tijdens het Boekenbal. Maar de leider van Forum voor Democratie gaat luchtig om met het incident. Hij nodigt De Jonge uit om samen een broodje kroket te eten, zei hij dinsdag: "We kunnen wel een keer naar de FEBO." In 2013 hadden de twee ook al eens een etentje, toen Baudet kritiek had op De Jonge.

9. Gemeente Zandvoort steekt €4 miljoen in de komst van Formule 1

De Grand Prix van Nederland is weer iets dichterbij. De gemeente Zandvoort is bereid over de periode 2019-2022 maximaal 4 miljoen euro te investeren in de terugkeer van de Formule 1 naar de badplaats. Dat bedrag is vooral bedoeld om de infrastructuur te verbeteren. De gemeente verhoogt onder meer de toeristenbelasting met 50 cent per overnachting om het plan te bekostigen. Toch is een thuisrace van Max Verstappen nog ver weg: het bedrijfsleven moet nog tientallen miljoenen op tafel leggen om de race mogelijk te maken.
 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider ook op Instagram:

View this post on Instagram

Miljonair worden? Dan kun je maar beter vroeg beginnen met sparen en beleggen. In de tabel zie je voor verschillende startleeftijden wat je dagelijks opzij moet zetten om 1 miljoen euro over te houden op je 65e. · Als je vol voor beleggen gaat en rekent op 7 procent rendement per jaar, dan is vroeg beginnen goud waard. Je hoeft slechts 9 euro per dag opzij te zetten als je op je twintigste start. Klinkt als iets voor een spaarzame student die thuis woont, een goede bijbaan heeft, zuinig leeft en niet veel uitgaat met vrienden. · Het andere extreem is starten met sparen op je 55e bij een jaarlijks rendement van 2 procent. Dan moet je dagelijks 250 euro apart houden. · Let wel: de bedragen in de tabel zijn bij benadering. Zo is er nog geen rekening gehouden met belastingen. Spaar en beleg je in box 3 van de inkomstenbelasting, dan gaat er van het brutorendement nog iets af. · #miljonair #sparen #beleggen #geld #spaargeld #spaartegoed #spaarrente #millionairemindset #savings #millionaire #millionairemind #quote500 #success #motivation #rich #wealth #rijk #rijkdom #beleggingen

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on