Goedemorgen! Er worden geen nieuwe hitterecords meer verwacht vandaag, maar op echte afkoeling moeten we nog even wachten. Dit gebeurt er intussen in de wereld:

1. Handelsoorlog en Brexit raken Nederlandse economie

Het smeulende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, en de Brexit, beginnen hun weerslag te krijgen op de Nederlandse industrie, meldt RTL Z op basis van een rapport van ABN Amro. De onzekerheid over de toekomst groeit, waardoor de wereldeconomie minder hard groeit. ABN Amro voorspelt 2,9 procent groei dit jaar.

Mede door het handelsconflict noteerde China afgelopen kwartaal de laagste groei in bijna 30 jaar tijd. Minder groei in China heeft invloed op Europa, bijvoorbeeld in Duitsland waar veel wordt geproduceerd voor China. Als Duitsland slechte zaken doet, wordt dat weer gemerkt in Nederland waar de industrie veel Duitse klanten heeft.

Ook Brexit blijft een grote onzekere factor. Bij een harde Brexit wordt de Nederlandse auto-industrie hard geraakt. ABN ziet dat het vertrouwen in de economie van ondernemers behoorlijk is verslechterd.

2. Huizen stonden nooit eerder zo kort te koop in Nederland

Nederlandse huizen staan gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze worden verkocht, blijkt uit cijfers van vastgoedorganisatie Dynamis. In Zwolle moeten woningzoekers het allersnelst een knoop doorhakken, want daar staat er gemiddeld maar drie weken een verkoopbord in de tuin. Maar ook in Groningen, Haarlem, Utrecht en Amsterdam kunnen kopers niet te lang aarzelen.

Woningen buiten de stedelijke gebieden worden ook steeds sneller verkocht, maar dat duurt daar nog altijd wel drie weken langer dan in de grote steden.

3. 'Huiseigenaren kunnen geld terugvragen dat veel notarissen onterecht in eigen zak staken'

Huiseigenaren die de afgelopen jaren een woning hebben gekocht, kunnen mogelijk kosten bij de notaris terugvragen, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging roept woningbezitters op na te gaan of zij niet te hoge kadasterkosten hebben betaald voor het inschrijven van een nieuwe hypotheek- en koopakte of het doorhalen van een oude inschrijving.

Notarissen krijgen vaak korting op het standaardtarief van het kadaster, die moeten zij doorberekenen aan hun klanten. Maar tot voor kort werden de kortingen vooral in eigen zak gestoken. Het gaat om enkele tientallen euro's per cliënt.

Volgens de Kamer voor het Notariaat werd dit "breed toegepast". "Juist het notariaat zou een baken moeten zijn van betrouwbaarheid en integriteit. Notarissen kunnen deze schandvlek alleen wegnemen als alle notarissen die kortingen voor zichzelf hielden, deze aan hun cliënten terugbetalen", aldus Nico Stolwijk van VEH. Met een modelbrief van VEH kunnen huiseigenaren hun notaris vragen of de juiste bedragen in rekening zijn gebracht en eventueel de te veel betaalde som terugvragen.

4. Google-moeder Alphabet boekt fors meer winst, maar winst bij Amazon blijft achter

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft afgelopen kwartaal veel meer winst behaald dan een jaar eerder. Dat komt grotendeels vanwege de boete van ruim 5 miljard dollar die de zoekgigant vorig jaar kreeg van de Europese Commissie, maar ook als die boete niet zou zijn meegerekend, ging de winst met meer dan 10 procent omhoog.

De winst van webgigant Amazon viel juist tegen. De omzet steeg wel, maar het bedrijf van Jeff Bezos was ook meer geld kwijt aan de magazijnen, verzending van de producten en aan marketing.

5. Baudet ging op vakantie naar Thailand met partijgeld, beweert Henk Otten

Het moddergooien bij Forum voor Democratie is nu echt begonnen. Eerste Kamerlid Henk Otten beschuldigt partijleider Thierry Baudet ervan dat hij zelf een greep heeft gedaan in de partijkas om een vakantie naar Thailand te betalen. "Ik zag ineens hotels in Thailand op de partijrekening. Daar kwam ik achter. Hij zei: 'Oh ja, dan zal ik wel de verkeerde creditcard hebben gebruikt'", zegt Otten tegen het AD. De beschuldiging is opmerkelijk, omdat Forum voor Democratie Otten juist verdenkt van een poging tot fraude en uit de partij wil zetten.

6. Payconiq haalt €20 miljoen op en richt zich op rest van Europa

Betaalapp Payconiq heeft bij een investeringsronde ruim 20 miljoen euro opgehaald bij zijn bestaande aandeelhouders. Daartoe behoren grote banken als ING, Rabobank en SNS. De in 2015 opgerichte startup, die voortkomt uit de fintech-kraamkamer van ING, wil het geld gebruiken voor verdere uitbreiding en nauwere integratie met banken en winkeliers.

Gebruikers van de app hebben alleen een bankrekening en een smartphone nodig. Ze kunnen betalen door met hun telefoon een QR-code op het scherm van de betaalterminal af te lezen. Online werkt dat net zo. Het bedrijf is sinds anderhalf jaar actief in Nederland en er zijn in de Benelux ruim 60.000 winkeliers aangesloten. Payconiq hoopt uiteindelijk uit te groeien tot een groot Europees digitaal betaalplatform.

7. Eindhovense appontwikkelaar haalt half miljoen euro op aan groeigeld

De Eindhovense appontwikkelaar EZ Factory heeft 550.000 euro opgehaald bij investeerders, meldt de medeoprichter aan Sprout. Het bedrijf, dat apps maakt voor bedrijven als Heineken, FrieslandCapmina en Douwe Egberts, wil het geld gebruiken om software verder te ontwikkelen, het IT-team uit te breiden en de salescapaciteit te verhogen. De apps van EZ Factory worden door de bedrijven gebruikt om processen op de werkvloer te stroomlijnen.

8. Boris Johnson gaat de crisis met Iran 'easy peasy' oplossen, zegt zijn vader

Een van de eerste hete hangijzers van de kersverse Britse premier Boris Johnson is de crisis met Iran. Maar volgens zijn vader hoeven we ons daar geen zorgen over te maken, want tegen de Iraanse staatstelevisie zei hij dat Boris die crisis "easy peasy" gaat oplossen. Volgens Stanley Johnson is zijn zoon dol op Iran vanwege de roemruchte geschiedenis van het land en kijkt hij er naar uit bruggen te gaan bouwen. En wat de in beslag genomen schepen betreft? "Kijk, het beste wat je zou kunnen doen is simpel, wij laten jullie schip gaan en jullie dat van ons", zegt de premiersvader tegen de Iraanse kijkers.

9. Lock them up? Onderzoek naar e-mailgebruik Ivanka Trump en Jared Kushner

Ivanka Trump en haar man Jared Kushner moeten binnenkort voor een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen, omdat ze worden verdacht van het gebruik van hun privé-mailaccounts voor regeringswerk. Dat is verboden in de Verenigde Staten.

President Donald Trump heeft zijn toenmalige tegenkandidaat Hillary Clinton in aanloop naar de verkiezingen van 2016 regelmatig keihard aangevallen voor hetzelfde vergrijp. Zijn aanhang schreeuwde op verschillende bijeenkomsten: "Lock her up!" Ivanka Trump en Kushner doen advieswerk voor hun (schoon)vader in het Witte Huis.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: