Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Bij 4 op de 5 aanbiedingen van supermarkten koop je iets ongezonds
Het gros van de supermarktaanbiedingen is ongezond, blijkt uit onderzoek van Stichting Questionmark en de Transitiecoalitie Voedsel, waarover de Volkskrant bericht.
80 procent van alle koopjes in de Albert Heijn, Jumbo, Plus Coop, Dirk, Jan Linders en Ekoplaza valt buiten de Schijf van Vijf. En dat terwijl supermarkten vorig jaar in het Nationale Preventieakkoord hebben beloofd te helpen obesitas en overgewicht terug te dringen.
Dat dit niet in hun aanbiedingenbeleid is terug te zien, komt door het succes van bewerkte producten als koopje, zegt de organisatie Foodwatch in de Volkskrant.
2. Scanauto's blijken goudmijn voor gemeenten
Scanauto's zorgen ervoor dat gemeenten veel meer inkomsten uit parkeren binnenkrijgen. Niet alleen worden er door de digitale boetemachines meer automobilisten op de bon geslingerd, automobilisten betalen ook nog eens vaker voor parkeren omdat ze weten dat de pakkans een stuk groter is, schrijft Het Parool.
Amsterdam handhaaft sinds 2013 digitaal. In 2012 inde de hoofdstad 18,5 miljoen euro met naheffingen, in 2018 was dat gestegen naar 30 miljoen euro. In Tilburg is de pakkans nog veel harder gestegen. Sinds de invoering van de scanauto is het aantal boetes daar verdrievoudigd.
3. Slaande ruzie met vriendin doet Boris Johnson geen goed in peilingen
Boris Johnson heeft een iets minder weekend achter de rug. De flamboyante Brexiteer is favoriet om scheidend premier Theresa May op te volgen, maar na een ruzie met zijn vriendin afgelopen vrijdag, is hij gezakt in de peilingen.
Afgelopen donderdag stond Johnson nog aan kop, maar onder Conservatieve kiezers is het verschil met rivaal Jeremy Hunt kleiner geworden. Johnson had vrijdag een nogal heftige woordenwisseling met zijn partner Carrie Symonds die openbaar werd. Buren belden de politie toen geschreeuw en gebonk buiten het appartement van het stel te horen waren. "Get off me" en "get out of my flat", zou Symonds volgens een buurman die The Guardian sprak hebben geroepen.
4. Nutella is in Oost-Europa net zo romig als in West-Europa
Het is al jaren een klacht van Oost-Europese landen: de producten in onze schappen zijn van mindere kwaliteit dan in West-Europa. De Nutella zou minder romig zijn, de vissticks bevatten minder vis en in de Earl Grey-zakjes zitten minder theeblaadjes.
Is hier sprake van een complot van multinationals? Nee, zegt de Europese Commissie in een rapport dat nieuwssite Politico alvast mocht inzien. Er zijn soms kleine verschillen tussen de 1.400 onderzochte producten, maar er zijn geen aanwijzingen dat Oost-Europese landen gediscrimineerd worden.
5. Zware nederlaag bij verkiezingen Istanbul voor partij Erdogan
Een opvallende verkiezingsuitslag in Turkije. De Turkse oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu heeft de burgemeestersverkiezing in Istanbul gewonnen. Hij kreeg 54 procent van de stemmen. Eerder dit jaar, toen Imamoglu ook al won, werd de uitslag van de verkiezingen ongeldig verklaard na een klacht van de AK-partij van president Erdogan. Die feliciteerde Imamoglu overigens wel via Twitter.
6. De plasticvanger van The Ocean Cleanup ligt dinsdag weer op z'n plek
De U-vormige veegarm van The Ocean Cleanup is gerepareerd, verbeterd en weer op zee. Dinsdag verwacht het team aan te komen op de gewenste locatie, 1.000 kilometer ten noordoosten van Hawaï. Daar gaat het systeem van Boyan Slat plastic opruimen in de Great Pacific Garbage Patch, de grootste afvalhoop ter wereld met een oppervlakte drie keer zo groot als Frankrijk.
7. Donald Trump dreigt, maar zegt ook: 'Let's make Iran great again'
De Amerikaanse strategie tegenover Iran werkt met het principe van de ‘wortel’ en de ‘stok’. Dreigen met harde actie en tegelijk een handreiking doen. President Donald Trump zei afgelopen weekend tegen verslaggevers dat hij een nieuwe deal met Iran wil sluiten: 'Let's make Iran great again'.
Tegelijk gaf de Amerikaanse regering aan dat hardere sancties op de de agenda staan. Ook houdt Trump de optie open om Iran aan te vallen
8. Moet nieuwe topman ABN Amro een Van Dijkhuizen 2.0 worden?
De zoektocht naar een opvolger van Kees van Dijkhuizen als CEO van ABN Amro wordt niet makkelijk, zeggen headhunters tegen het FD. Per april volgend jaar stapt de huidige topman op en diens opvolger moet over een lastige mix van kwaliteiten beschikken.
Aan de ene kant kijkt de staat als grootaandeelhouder mee, waarbij hoge beloningen en wilde groeiplannen uit den boze zijn. Anderzijds zijn er bij het hogere management van de bank veel vragen over de strategie. "Het is een waanzinnig moeilijke klus", aldus headhunter Chris de Groot tegen het FD.
9. Wel hitteplan, maar nog geen hittegolf
Het RIVM mag dan een hitteplan in werking hebben gesteld, het is ook weer niet zo warm dat je al kan spreken van een hittegolf. "Voor een hittegolf heb je vijf dagen boven de 25 graden nodig en drie dagen boven de 30 graden, in De Bilt", zegt weerman Gerrit Hiemstra van de NOS. En dat gaan we waarschijnlijk niet halen. Dinsdag en woensdag wordt het tropisch warm met temperaturen van minimaal 30 graden, maar daarna wordt het naar verwachting minder warm en komt de temperatuur onder de 25 graden.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Blik op je Geld: waarde van je huis stijgt nauwelijks, hypotheekrente weer lager, benzine goedkoper
- We vergeleken de Beyond Burger, de Impossible Burger en de hamburger van De Vegetarische Slager – dit viel op bij de voedingswaarde
- Bitcoin door grens van $10.000 – wie 3 jaar geleden bitcoins kocht, heeft wéér bijna 1.500% winst